0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 2. 2015

Evil Dead (2013)


Hodně nepovedený remake dnes již legendárního hororu.

Mia nedávno neúspěšně proděla odvykací kůru, ale brzy do všeho toho svinstva opět spadla a jen zázrakem přežila předávkování. Na naléhání svých přátel se s nimi rozhodne strávit několik dní ve staré rodinné chatě daleko od civilizace. Kromě dvou svých nejlepších přátel pozve i svého bratra a jeho přítelkyni. Hned po příjezdu však zjistí, že se někdo do ní musel vloupat. Ve sklepení najdou zapáchající pozůstatky mrtvých zvířat, rituální pomůcky a podivnou knihu, kterou Eric začne hned zkoumat. Po předčtení několika slov nevědomky uvolní ZLO, které Miu posedne. Všichni si nejprve myslí, že se jí jen zhoršily abstinenční příznaky, ale brzy se v chatě rozpoutá hotové peklo…



Český název: Lesní duch
Režie: Fede Alvarez
Rok výroby: 2013
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Jane Levy…(Mia)
Shiloh Fernandez…(David)
Lou Taylor Pucci…(Eric)
Jessica Lucas…(Olivia)
Elizabeth Blackmore…(Natalie)
…a další

Miluju původní Evil Dead a považuju ho za jeden z nejlepších filmů vůbec, takže tento Alvarezův remake beru jen jako špatný pokus o vtip. Který ovšem bohužel vůbec vtipný nebyl. Původně jsem neměl vůbec chuť si jej shánět, ale zvědavost nakonec zvítězila. No a bohužel se opět potvrdilo to, že většina remaků stojí za hovno. Po většinu času jsem jen nestačil zírat, pod co se Raimi podepsal jako producent. Je mi jasné, že většina mladších diváků byla okouzlena novodobými efekty, které ovšem s prominutím stojí rovněž, za vyliž…Velké množství cákající krve a průměrné gore efekty totiž absolutně nedokázali vynahradit excelentní atmosféru a herecké výkony z původní verze. 



Uruguayský režisér vědom si toho, že fanoušci od něj očekávají nadstandartní podívanou, se opravdu snažil jejich choutky uspokojit nadměrnou dávkou brutality a hektolitry krve, ovšem nevím, jestli právě tohle byla ta správná volba. Tedy alespoň na mě to nějak nepůsobilo. Je sice pravda, že oproti původní verzi tu bylo podobných scén docela dost, ale celé to na mě působilo jen „prvo účelově“. Abyste mi lépe rozuměli, ono je sice z pohledu hororového fanouška super, že ze všech stran před kamerou cáká spousta krve, řežou se končetiny a dokonce i déšť je zbarven do ruda, ale jelikož znáte původní verzi, spíš to na vás působí negativním dojmem, než že bych klesal v kolenou a chválil tvůrce do nebes. Navíc mi to místy přišlo hodně trapné a hlavně nelogické kiksy ve scénáři se prostě nedali přehlédnout.
Takže tento nový „lesní duch“ si své čestné místo v mých TOP filmech určitě nenajde. Vyložený odpad to však nebyl. To bych mu ukřivdil. Našlo by se tu několik slibných pasáží, kdy atmosféra přece jenom měla co nabídnout, ale těch tu bylo opravdu málo. Hodně dlouho jsem zvažoval, že bych pochválil alespoň nějakého herce za předvedený výkon, ale bohužel. Byla to bída s nouzí, jak se u nás říká. Snad jen Pucci si zaslouží alespoň menší pochvalu. Bohužel jeho téměř „nesmrtelná“ postava mu to rozhodně neulehčovala. Každopádně mi byl sympatičtější, nežli Fernandez. A všem, kteří tohle považují za něco extra, bych doporučil, ať se podívají na originální horor, aby viděli – jak má správný film vypadat. 



Hodnocení:
40%

1 komentář:

  1. s recenzí naprosto souhlasím-na mě to dělalo ten samý dojem

    OdpovědětVymazat