0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 1. 2015

Lodger, The (1927)


Londýnské uličky obchází nelítostný vrah, který si za své oběti vybírá pohledné blondýnky.
V Londýně řádí sériový vrah zvaný „Mstitel“, který každé úterý zavraždí jednu blondýnku. Obyvatelé jsou zděšení, policie bezradná a vrah v klidu řádí dál. Jednoho dne zaklepe u domu rodiny Buntingů tajemný cizinec, který by si rád pronajal volný pokoj. Přestože se chová dost odměřeně, nakonec docílí svého. Brzy mezi ním a pohlednou Daisy vzniknou vzájemné sympatie, což se ovšem moc nelíbí jak rodičům, tak ani jejímu příteli. Stále více jsou totiž přesvědčeni, že cizinec odpovídá vrahovu popisu. 



Český název: Příšerný host
Režie: Alfred Hitchcock
Rok výroby: 1927
Délka: 75 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Ivor Novello…(host)
June Tripp…(Daisy)
Malcolm Keen…(Joe)
Arthur Chesney…(pan Bunting)
Marie Ault…(paní Bunting)
…a další



K tomuto filmovému klenotu jsem se dostal úplnou náhodou. Ještě nedávno jsem o něm neměl ani tušení. Projížděl jsem si filmografii Alfreda Hitchcocka a můj pohled zabloudil až na úplný začátek jeho režisérské kariéry. Němé filmy mi nevadí a už vůbec ne ty s kriminální tématikou. Navíc bylo u něj i zařazení „horor“, takže jsem po něm prostě musel šáhnout. The Lodger není sice čistokrevným hororem ani náhodou, ale spíše jakýmsi pochmurným thrillerem - detektivkou. To však nic nemění na to, že Hitchcock dokázal již ve svých začátcích skvěle vybudovat atmosféru a tentokrát k tomu nepotřeboval ani dialogy.

Doprovodný text nám tu samozřejmě byl nabídnut, ale šlo spíše jen o „doplněk“, který ani nebyl moc nutný. Vše podstatné nám nabídlo obrazové vykreslení a skvělé herecké projevy. Především pak ponuré londýnské uličky a mrazivé charisma Ivora Novella. Děj byl přímočarý, ale jak se říká „v jednoduchosti je síla“. Divák sice v koutku duše cítí, že odhalil pravou totožnost vraha, protože mnoho indicií k tomu přímo vybízí, ale autor byl donucen trochu pozměnit konec svého díla a tak to provedl rafinovaně. Ono mu totiž taky nic jiného nezbývalo.

Samozřejmě nesmí chybět ani dramatický (milostný) trojúhelník. V tehdejší době to bylo něco, bez čeho se neobešel snad žádný film. June Tripp byla za mlada vážně kočka a koneckonců i celkem odvážná. Scéna z koupelny, kde toho sice moc neukázala, byla jistě opatřena (ne)populární hvězdičkou. Kameraman si však určitě přišel na své, ale budiž mu to odměnou za skvěle odvedenou práci. Alfred Hitchcock může být na své dílo patřičně hrdý. The Lodger se pro něj stal skvělým odrazovým můstek k jeho velkolepé kariéře.


Hodnocení:
80%

1 komentář:

  1. Ještě jsem tento film neviděla, ale mám v plánu se na něj podívat, Hitchcock byl génius a nepochybuji, že i jeho němá tvorba bude stát za zhlédnutí. Díky za připomenutí filmu, recenze se povedla. :-)

    OdpovědětVymazat