0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2015

Open Grave (2013)


Neví, kdo jsou - neví, kde jsou, ale cítí - že je něco spojuje…
Muž se probouzí v jámě plné mrtvol, trpí ztrátou paměti a netuší, jak se sem dostal. Někdo zaslechne jeho volání o pomoc a honí mu lano. Když přijde do nedalekého domu, setkává se zde s několika dalšími lidmi, kteří trpí stejnými příznaky. Zmatená skupina se snaží přijít na to, co se s nimi stalo a začnou prohledávat okolí. Postupně se jim začnou navracet vzpomínky a zároveň s nimi roste i jejich vzájemná nedůvěra. Navíc musí bojovat o holý život, protože kolem nich se to hemží nakaženými lidmi, kteří svou lidskost již dávno ztratili…



Režie: Gonzalo López-Gallego
Rok výroby: 2013
Délka: 102 min
Země: USA

Hrají:
Sharlto Copley…(Jonah)
Thomas Kretschmann…(Lukas)
Joseph Morgan…(Nathan)
Erin Richards…(Sharon)
Josie Ho…(němá)
…a další

O tomto filmu jsem slyšel ze svého okolí dost rozporuplné ohlasy a tak jsem mu moc nadějí nedával. Zvláště když se děj měl údajně točit okolo zombie tématiky, která mi tedy rozhodně blízká není. Dal jsem mu však šanci a popravdě musím říct, že jsem nakonec vůbec zklamán nebyl. Dokáži se však vcítit do pocitů těch, kterým film přišel příliš zmatený, děj neucelený a tak jej vůbec nedokoukali dokonce, nebo jej úplně zatratili. Tentokrát jim však budu celkem oponovat, protože až na provařený a zbytečně kýčovitý závěr, jsem s jeho sledováním problém neměl. Líbila si mi ona „mysteriózní zápletka“ – potažmo postupné poodhalování příběhu a i samotné postavy mi byly celkem sympatické. 



Tvůrcům se dařilo docela dlouho držet diváky v napětí a nevědomosti, čímž samozřejmě získala potřebný náboj i samotná atmosféra. Místy jsem neskutečně chrochtal blahem. Zvláště když zápletku postupně doplňovali flashbacky z minulosti (vzpomínkové scény), takže Gallego si dle mého názoru nevedl vůbec špatně. Spíše bych to viděl tak, že jeho práce zůstala mnohými absolutně nedoceněna. Sám nemám rád, když tvůrci vytasí všechna esa z rukávu hned v první polovině filmu a já se pak znuděně musím dívat po časomíře, kdy už konečně bude konec. Zas na druhou stranu je však pravda, že ve filmu lze nalézt i dost nedostatků, které celkově sráží jeho kvalitu směrem k průměru.


Především to chtělo nějakou pořádnou gore akci, když už se tu objevili zombie, tak se mohl rozpoutat menší masakr, ale zřejmě kvůli nepříliš velkému rozpočtu si to asi nemohli dovolit. Mrtvoly visící ze stromů, naházené v jámě a přivázané ke stromu totiž dnes už moc lidí nevyděsí. Navíc mi přišlo, že ke konci už začali docházet nápady, některým postavám se už moc nevěnovali – dokonce je na určitý čas úplně vypustili z obrazovky a s přibližujícím závěrem se všechno snažili rychle splácat dohromady a hurá na srdceryvné finále. Jenže to po nich nikdo nechtěl. Závěr mě tedy moc nepotěšil a spíše mi pokazil celkový dojem z předešlých minut.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat