0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 1. 2015

Watchers (1988)


Při výbuchu tajné laboratoře se na svobodu dostávají dva pokusné subjekty. Zatímco jeden z nich je mírumilovný a přítulný pes, ten druhý je nemilosrdný zabiják.

V tajné výzkumné laboratoři dojde k explozi, která zabije většinu pokusných subjektů. Během požáru se však přece jenom dvěma podařilo uniknout. Prvním z nich je zlatý retrívr, vysoce inteligentní pes se na útěku setkává s mladým Travisem, který si jej vezme do opatrovnictví. Chlapec nemá ani tušení, do jakého nebezpečí tím dostal nejen sebe, ale i svou matku Noru. Druhým subjektem je totiž agresivní monstrum, které zabijí každého, kdo se mu připlete do cesty. Tento dravec pronásleduje psa, se kterým ho pojí zvláštní pouto, aby ho mohl zabít. Na stopě jim je však vládní agent Lem Johnson, který dostal za úkol zahladit všechny stopy, odchytit či zabít obě „bytosti“ a eliminovat každého, kdo by do celého případu začal strkat nos.



Český název: Pronásledovatelé
Režie: Jon Hess
Rok výroby: 1988
Délka: 91 min
Země: Kanada

Hrají:
Corey Haim…(Travis)
Barbara Williams…(Nora)
Michael Ironside…(Lem)
Blu Mankuma…(Cliff)
Lala Sloatman…(Tracey)
…a další

Další z řady opomíjených hororových béček, kterých se v osmdesátých letech zrodilo opravdu hodně. Watchers jsou často kritizováni za své „rodinné“ pojetí, přitom příběh nabízí slušně vybudovanou atmosféru, dobré herecké výkony a divák se u něj ani moc nenudí. Příběh samotný sklízel kritiku především za inteligentního psa, jehož vlastnosti mnoho lidí nepobralo a stávaly se tak terčem posměchu, ale tenhle roztomilý chlupáč si to určitě nezasloužil. To samé by se však dalo říci i o druhém monstru, připomínajícího velkou opici či Yetiho. 



Tvůrci vědomi si slabších triků, se po většinu času snažili pracovat pouze s náznaky, kdy dravec likvidoval své oběti převážně mimo záběr kamery a nechali tak pracovat divákovu představivost. Což se mi samozřejmě líbilo a díky tomu jsem si film i lépe vychutnával. Napětí pomalu houstlo a asi nejlepší pasáž celého filmu se odehrála ve škole. V těchto chvílích atmosféra gradovala a je jen velká škoda, že se celý film neodehrával v tomto duchu. Asi největší ikonou celého filmu se bezesporu stal Michael Ironside, který předvedl téměř bezchybný výkon. Jemu prostě ty role padouchů svědčí asi nejlépe.


Kromě něj se tu objevila v hlavní roli i bývalá dětská hvězda Corey Haim, který byl v té době ještě na vrcholu slávy. I on odvedl svůj standart. Jak už u něj bývá zvykem, stal se ke konci neohroženým zachráncem a mstitelem v jedné osobě. I tohle však mnozí nesli nelibě. V menší roli se nám představil i Jason Priestley (alias Brandon Walsh z Beverly Hills 90210). Ten zde měl však jen malý „štěk“, takže jeho fanynky značně ostrouhaly. Slavným se stal až o dva roky později. Pronásledovatelé však nic nadstandartního nenabídli a tak postupem času upadli do zapomnění. Přitom tato průměrná podívaná určitě není k zahození.


Hodnocení:
60%


Žádné komentáře:

Okomentovat