0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 1. 2015

Godzilla (2014)


Legendární monstrum je zpět!!!

Roku 1999 jsou na Filipíny přivoláni Dr. Serizawa a paleontoložka Vivienne. Při sesunu půdy, který stál život několik dělníků, byla nalezena jeskyně, ve které je zdroj vysoké radiace. Zaměstnanci společnosti M.O.N.A.R.C.H. najdou obrovskou kostru prehistorického tvora a dva podivné výtrusy. Jeden z nich je porušený a stopa vedoucí od něj končí v moři. V tu samou dobu dojde ve městě Janjira k přehřátí reaktorů jaderné elektrárny, což skončí katastrofou. Joe Brody se ani po patnácti letech nesmířil s tvrzením vlády, že za to mohlo zemětřesení. Společně se svým synem Fordem se vydává do zamořené oblasti, aby navštívili jejich bývalý dům a konečně tak získal důkazy o tom, co se tehdy stalo. Jsou však chyceni a násilím odvezeni do bývalé elektrárny, kde se setkávají s doktorem Serizawou. Nedobrovolně se tak stávají svědky zrození prehistorického MUTA, který následně uprchne. Vědci si jsou vědomi toho, že světu hrozí zkáza, protože tento tvor se živí převážně radioaktivním odpadem a ničí vše, co se mu připlete do cesty. Navíc se ukáže, že lidstvo nikdy nebylo na vrcholu potravinového řetězce, protože z hlubin oceánu se vynoří Godzilla, která přišla obnovit její rovnováhu. Spolu s ní však přijde i řada pohrom.



Režie: Gareth Edwards
Rok výroby: 2014
Délka: 123 min
Země: USA / Japonsko

Hrají:
Aaron Taylor-Johnson…(Ford Brody)
Elizabeth Olsen…(Elle Brody)
Ken Watanabe…(Dr. Ishiro Serizawa)
Sally Hawkins…(Vivienne Graham)
Bryan Cranston…(Joe Brody)
…a další



Do tohoto filmu jsem šel s velkými obavami, protože jsem velkým fandou japonské série (kterou jsem konečně viděl celou) a Gareth Edwards byl pro mne velkou neznámou. Brit navíc disponoval opravdu slušným rozpočtem 160 milionů a všichni víme, jak dopadl jeho předchůdce Roland Emmerich. Jeho film měl být „Megapeckou“, kterou ovšem brzy roztrhali kritici i většina diváků na cucky. No a ani já z ní nebyl nikterak odvařený. Tentokrát však bylo všechno jinak (tedy alespoň v mých očích). Edwards je velkým fandou původní Gojiry, Stevena Spielberga a moc nemusí přemrštěné efekty – čímž si získal mé sympatie hned od začátku. Navíc jak sám řekl, nechtěl, aby se jeho film stal v očích diváků komedií či jen prachsprostou předělávkou a tak natočil Godzillu pěkně po svém. Navíc si nechal poradit i od zkušenějších kolegů. Výsledkem se mi stala solidní dvouhodinová podívaná, kterou mohu jen doporučit.


Je mi naprosto jasné, že se mnou nebudete všichni souhlasit a najdou se i tací, kteří nepochopí mé hodnocení, ale když já jsem prostě z tohoto filmu opravdu unešený a to dlouhé čekání stálo za to. Film byl navíc natočený k šedesátému výročí původního filmu. Filmy o obřích a téměř nezničitelných monstrech ovšem nejsou pro každého. Navíc styl, jímž je nejnovější Godzilla natočená, taky nemusí každému sednout. Gareth Edwards zvolil zlatou střední cestu (něco použil od japonských kolegů, něco od těch hollywoodských). Především si však dopředu stanovil cíl, kterým se bude natáčení ubírat a nechtěl na diváka vše vybalit přímo. I proto si musíme ze začátku vystačit s pouhými náznaky. Godzilla v celé své kráse se objeví až později. Pro vyplnění „mezičasu“ se tu objeví živelné pohromy a především dvě další monstra.


Tady bych však chtěl tvůrce trochu pokárat. Je sice pravda, že obě Muta nevypadají úplně blbě, ale vzhledem k velkému rozpočtu si s nimi mohli více pohrát. Nevím, jestli si byli vědomi této slabiny, ale je pravda, že hodně nedostatků se snažili šikovně zamaskovat přítmím, nebo oblakem prachu. Finální souboj s Godzillou se tudíž nesl celý v přítmí a obaleném ve všelijakém bordelu za doprovodu demolování domů, nejrůznějších výbuchů a lidského nářku. Střihači tu měli plné ruce práce, ale finální výsledek byl uspokojivý. Samotné legendární monstrum mi však udělalo docela radost. Oproti té Emmerichově, to byla vyslovená krasavice.


Další velký rozdíl mezi oběma americkými filmy, vidím v hlavní postavě. Zatímco  Tatopoulos byl takový nevýrazný „ňouma“ – tím nechci říct, že by Matthew Broderick byl špatný herec, tak Ford Brody (potažmo jeho představitel Aaron Taylor-Johnson) se mi líbil hodně. Je sice pravda, že jde o klasického „akčního hrdinu“, který všechno přežije a je vždy na (ne)správném místě, ale do tohoto příběhu krásně zapadl. Navíc musím ocenit i scénáristu, který rovněž nehodlal pouze kopírovat své předchůdce a filmu vdechl vlastní nápad a představivost. Jen by to chtělo se pro příště vyvarovat několika nelogickým kopancům, které se tu objevily. Vzhledem k tomu, že je v plánu natočit další pokračování (mluví se o roku 2018), tak se už ovšem nemůžu dočkat. Zvláště když si na sebe Godzilla pěkně vydělala.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat