0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2015

Mutations, The (1974)


Donald Pleasence je odhodlán posunout evoluci o krok dále. Pro dokončení svého výzkumu je schopný udělat opravdu cokoliv.

Profesor Nolter přednáší na univerzitě biologii. Snaží se provádět výzkum na bázi mutace, kdy geneticky kříží rostlinné a živočišné DNA. U svých studentů zatím sklízí spíše posměch, ale nikdo netuší, že se tajně pokouší jít ještě o krok dále. Za pomoci svých pomocníků unáší lidi, které následně ve své laboratoři mění v monstra. Jeho plány však dostanou trhlinu ve chvíli, kdy ho navštíví jeho bývalý žák Brian, který společně s několika přáteli začne pátrat, kam se poděli zmizelí studenti. 



Český název: Vzpoura mutantů
Režie: Jack Cardiff
Rok výroby: 1974
Délka: 92 min
Země: Velká Británie
Alternativní název: The Freakmaker

Hrají:
Donald Pleasence…(Profesor Nolter)
Brad Harris…(Brian Redford)
Julie Ege…(Hedi)
Tom Baker…(Lynch)
Michael Dunn…(Burns)
…a další

Nepříliš známý film jistě ocení především fanoušci Donalda Pleasence. Tento výborný herec již mnohokrát dokázal, že mu nedělá žádný problém zahrát padoucha, ale tentokrát se ocitl na nesprávném místě. The Mutations není vyloženě špatný film, ale nepříliš povedené triky a především fakt, že scénář místy nudí, jej mezi špičku tehdejší doby rozhodně nezařadí. Navíc ti co viděli filmy Island of Lost Souls (1932) či Freaks (1932) si nemůžou nevšimnout jisté podobnosti. Právě tyto dva filmy se totiž staly hlavní inspirací scénáristů.



I zde máme šíleného (nebo geniálního) vědce, který není spokojený s evolučním vývojem a snaží se jej urychlit. Jen se tentokrát lidi nemění ve zvířata (až na několik výjimek), ale spíše se z nich snaží udělat vylepšenou masožravou kytku s lidskými vlastnostmi. Pro obohacení příběhu je nám nabídnuta i atrakce takzvaných „zrůd“, tedy lidmi, kteří se narodili s nějakou tělesnou deformací či jinou fyzickou poruchou. Osobně při pohledu na tyto postižené lidi vždycky spíše „trpím“, nežli bych se při pohledu na ně nějak bavil. Každopádně i tito jedinci odvedli slušný výkon, který zaslouží uznání.


O něco horší už to bylo s vytvořením potřebné atmosféry. Netvrdím, že se tu neobjevilo napětí, ale vždy když se atmosféra začala stupňovat, přišel střih a nějaká slabší pasáž. Tohle tempo mě místy začalo i trochu uspávat. Pro zlepšení nálady, tedy hlavně pro pány tu bylo i několik obnažených slečen, z nichž bych chtěl hlavně vyzdvihnout nejen vzhled, ale i herecký projev Julie Ege. Bývalé norské herečky, modelky a dívky časopisu Penthouse. Je tedy velká škoda, že Vzpoura mutantů nedokázala využít veškerý potenciál, který se tvůrcům nabízel.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat