0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 12. 2012

Demonic Toys (1992)

Tyhle hračky svým dětem určitě nekupujte!

Těhotná policistka Judith a její přítel Matt chystají zátah na překupníky se zbraněmi. Dojde k přestřelce a Matt umírá. Oba zločinci Lincoln a postřelený Hesse se schovají do blízkého skladiště hraček Toyland Warehouse. Judith nakonec dopadne pouze Lincolna, ale ve chvíli, kdy ho zatýká, se celým skladištěm ozve ďábelský smích a smrtelný výkřik druhého zločince. Díky tomu, že krvácel, pomohl svou krví oživit několik démonických hraček, které se mu za to náležitě odvděčí. Celé skladiště nyní ovládají démonické síly, které odtud nepustí nikoho živého. Judith, Lincoln a několik dalších lidí tak musí čelit útokům zběsilých hraček, které touží po další lidské krvi. Kromě hraček je však ve skladišti ještě někdo mnohem mocnější a drží všechny trumfy pevně ve svých rukou. Nebo snad ne?



Režie: Peter Manoogian
Rok výroby: 1992
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Tracy Scoggins ... (Judith Gray)
Bentley Mitchum ... (Mark Wayne)
Daniel Cerny ... (The Kid)
Jeff Celentano ... (Matt Cable)
Michael Russo ... (Lincoln)
... a další


Film Demonic Toys je jakousi odpovědí společnosti Full Moon Entertainment na tehdejší rostoucí popularitu hororových filmů Puppet Master, které rovněž pochází z její dílny. Po slušném diváckém ohlasu se tentokrát producent Charles Band rozhodl přinést na filmovou scénu místo oživlých loutek, vraždící hračky. Obě hororové série se však nedají moc srovnávat, protože v nich jde přece jen o něco jiného. Do režisérského křesla usedl nepříliš známý Peter Manoogian, který měl v té době na svém kontě čtyři filmy, z nichž pouze se dvěma prorazil trochu víc do filmového světa. Tím prvním je akční Enemy Territory (1987) a druhým sci-fi Arena (1989). Ani jeden z nich však žádnou velkou díru neudělal a jde především o podprůměrná díla. Ani tentokrát se toho moc nezměnilo, ale rozhodně šlo vidět mírné zlepšení hlavně díky ostatním lidem, kterými se obklopil.

Scénář filmu je rozhodně zajímavý, ale horší je to už se samotným zpracováním. Většina děje se odehrává v temném skladišti a přilehlých místnostech, což se na první pohled může zdát jako vynikající nápad, ale pokud máte jednotlivé scény špatně podsvícené a kamera ne vždy zabírá přesně to, co by chtěl člověk v danou chvíli vidět, vznikne první problém. Tím dalším je atmosféra: pokud totiž nejsou zrovna v akci hračky, tak sledujeme jen nudné tlachání hlavních postav a spoustu nesmyslných doplňujících scének, které sice můžou lehce navnadit, ale logicky do filmu moc nezapadají ( např. jízda malých holek ve skladišti). Nudu se snaží zahnat hudební doprovod pod taktovkou Richarda Banda, který spolupracoval i na sérii Puppet Master. Jednotlivé krátké hudební vložky rozhodně stojí za pozornost, protože jde opět o kvalitní práci. Ve filmu se však vyskytlo tolik nelogických věcí, že se to rozhodně nedá přehlédnout a sráží to celkový dojem z filmu. Přehrávaní herců, nesmyslné tlachání, které stejně nikam nevede, přehnané akční scénky (střelba do dveří = žádná kulka), špatný dabing malého kluka (zpožděný), atd.

Herecké obsazení není zrovna neznámé, ale většina herců si tento film za rámeček nedá. Většina z nich předvedla trapné přehrávání a pokud se to dá nazvat herectvím, tak bych jim ve škole dal za čtyři. Najdou se mezi nimi sice i výjimky, ale těch bylo opravdu málo. Největším přínosem byla herečka Tracy Scoggins, která si zahrála ve filmových pokračováních seriálu Dallas nebo hororu Hellborn (2003). Herec Bentley Mitchum se rok předtím objevil v hororovém snímečku The Borrower (1991).

Nejdůležitější na celém filmu jsou samozřejmě samotné hračky. Pro celkový dojem z filmu jsou určitě oživením, protože ze svých úst kromě šílených zvuků vypustily i několik nezapomenutelných hlášek. Jde především o černý humor, který byl dost trefný a dokázal jinak dost nudný děj přiměřenou mírou oživit. Jejich vůdcem je dětská panenka Baby Oopsy Daisy oblečená do ženských šatiček. Její vzhled ovšem hodně klamal, protože jakmile měla po ruce nějakou zbraň, nebála se ji použít. Hlavně z jejích úst jsme slyšeli několik dobře mířených hlášek. Dalším v řadě byl plyšový méďa Grizzly, který své oběti trhal svými ostrými zuby. Navíc jako jediný ve filmu dokázal pořádně upgradovat. Mně osobně se nejvíc líbil vyskakující šašek Jack Attack, jehož šílený smích, ostré zuby a ocas s chrastítkem byly rovněž ozdobou celého filmu. Scénky, ve kterých vytrhával maso ze svých obětí, by se daly označit za jistou formu gore. Naši čtveřici oživlých hraček uzavírá nepříliš využitý robot Mr. Static, který si občas zastřílel svými lasery, ale jinak toho moc nepředvedl.

Tenhle film patří do těžkého průměru a rozhodně si myslím, že je horší než Mistr loutkař. Dají se na něm najít určité pozitiva, ale převažuje nuda a špatné herecké výkony. Na druhou stranu musím objektivně uznat, že zde máme šanci vidět více krve i rovnoměrné zapojení všech ďábelských hraček. Kdyby ovšem nebylo jich a jejich černého humoru, tak bych se unudil k smrti. Pochválit musím rovněž erotickou vsuvku v podání sličné blondýny a jejích silikonových předností.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat