0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 12. 2012

Forest, The (1982)

V tomto lese je táboření velmi nebezpečné! Číhá zde totiž šílený kanibal, který má velký hlad, ale i děsivé tajemství.
Dva manželské páry Steve s Teddi a Charlie se Sharon se rozhodnou strávit několik romantických dnů tábořením v odlehlých lesích. Ženy odjedou na místo první, aby ukázaly svým mužům, že mají stejné orientační smysly jako oni. Jenže netuší jakou udělaly chybu. V lese totiž žije šílený kanibal, který si potřebuje udělat zásoby čerstvého masa na zimu. Dívky se pro něj mají stát lehkou kořistí a tak nastane boj o život. V tu chvíli přijíždí na místo i jejich manželé, kteří netuší, co se odehrává v kopcích před nimi. Dokáží zabránit krvavému masakru, nebo se stanou také jednou z položek na kanibalském jídelničku?



Český název: Krvavý les
Režie: Donald M. Jones
Rok výroby: 1982
Délka: 85 min
Země: USA
Alternativní název: Terror in the Forest

Hrají:
Dean Russell ... (Steve)
Ann Wilkinson ... (Teddi)
John Batis ... (Charlie)
Tomi Barrett ... (Sharon)
Gary Kent ... (ohn)
...a další


Romantické procházky po lese jsou příjemným zpestřením každého páru. Pokud se k tomu přidá ještě táboření na samotě, kde jste jen vy a partner je to bomba. Jenže co když zjistíte, že tam nejste sami? To je zhruba kostra velmi jednoduchého scénáře, která byla k vidění už ve spoustě filmů a ve většině z nich fungovala docela obstojně. Bohužel zde došlo k jedné velké chybě, a to že se pokusili do filmu importovat několik věcí z jiných hororových odvětví a tento mix slasheru a duchařiny rozhodně nezvládli. Režisér Jones neměl mnoho zkušeností a za celou svou kariéru natočil pouze několik velmi slabých filmů, které se ve světě moc neuchytly. Většina z nich jsou komedie, ale najde se mezi nimi i několik hororových kousků. Možná se tak přece jenom dočkáme i u nás, pokud se toho chopí DVD Edice, nebo Řitka je to víc než možné.
Celým filmem nás provází dobře zvolený hudební doprovod, který je složený napůl z disko hudby a napůl zase tvrdší muzikou. Objevují se zde i zvuky zvířat, na kterých jde ale od prvního okamžiku poznat, že jsou jen umělou náhražkou. Vlčí vytí a zároveň i rysí prskání se v noci sice vyjímalo, ale nemělo kýžený efekt. Atmosféra filmu nejvíc trpěla na špatném zpracování, protože mnoho nejdůležitějších scén se odehrávalo ve tmě a nebylo skoro nic vidět. Kromě toho i samotná kvalita DVD nebyla nějak valná, takže nečekejte žádnou velkou show.
V každém pořádném slasheru je důležité, aby diváka něčím zaujal samotný vrah. Zde se dočkáme prošedivělého burana s červenou kšiltovkou a velkým nožem. Ve skutečnosti však není vůbec ničím zajímavý a už vůbec mi nepřipomíná kanibala. Za celý film uvidíme jeden záběr kdy žvýká maso (asi lidské), ale jinak naprosto nic nepředvede. Vyslechneme si jeho ,,smutný‘‘ příběh o nevěrné ženě a malých dětech, který nám vyjasní účast těchto postav ve filmu. Právě děti a manželka zde představují duchy, kteří se prohání po lese a sem tam se ukáží hlavním postavám. Tohle má být ta duchařská část, která byla naprosto zbytečná, zmatená a úplně nanic. V tomto filmu nečekejte ani žádné hektolitry krve. Pár kapek sice uvidíte, ale to nestojí ani za řeč. Většina vražd se odehrává ve tmě, nebo špatně osvětlených scénách a ještě k tomu mimo záběry kamery. Takže i to jediné potěšení jsme byli ochuzeni. Nejvíce mě asi dostaly komické vložky, které se nejvíce vyskytly ve vrahových vzpomínkách, kdy naháněl milence své ženy a jejich následný souboj. Připadal jsem si jak při sledování nějaké černé komedie, než čistokrevného hororu. Stejně tak že vrah zřejmě dokázal ovládat čas, protože se neskutečně rychle po lese pohyboval a během několika sekund se objevil vždy tam, kde se pohybovala nějaká oběť.

Herecké obsazení bylo složeno z neznámých herců, kteří předvedli průměrné herecké výkony. Tedy hlavně na začátku, protože postupem času už to byla jen přehlídka trapnosti. Nejvíce mi vadilo, že přestože tam hrály docela pěkné herečky, tak se většina filmu věnovala mužské části a jejich nesmyslnému tlachání.

The Forest rozhodně nebude patřit mezi moje oblíbené filmy. Podívat se na něj určitě dá, ale jde o velice slabý odvar slasherového žánru. Pokud bude chtít obětovat svůj čas a pustíte si jej, tak si k tomu vezměte pořádnou mísu něčeho dobrého a hlavně nějaký ten dobře vychlazený nápoj. Chuť k jídlu vám určitě tenhle film nezkazí. Nejsrandovnější je ovšem oficiální text distributora: Drsnější verze Záhady Blair Witch--- i když nemám zmíněný film vůbec rád, tak musím uznat, že jeho atmosféra mě zaujala víc než toto a kromě toho, že se oba filmy odehrávají v lese, tak nemají vůbec nic společného.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat