0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2012

Howling VI: The Freaks (1991)

Dva muži, dvě strašlivá tajemství, společná minulost a úplně zbytečné pokračování.
Do malého amerického městečka přijíždí tajemný cizinec Ian. Momentálně zde panuje období velkého sucha a tak spousta farmářů odjíždí pryč z města. Ian k nevoli místního šerifa začíná pomáhat s renovací kostela a zdá se, že si získal náklonnost kazatelovi dcery Elizabeth. Tato idylka však končí příjezdem pojízdného Harkerova světa zázraků. Tento ,,cirkus‘‘ nabízí mimo obyčejných atrakcí i takzvané obludárium, ve kterém vystupuje několik lidí s nejrůznějším tělesným postižením. Jeho majitel Harker odhalí tajemství, které Ian skrývá a všem odhalí děsivou pravdu - mladík je totiž vlkodlak. Zajme ho a chce ho použít jako svou další atrakci. Jenže Ian má s Harkerem nevyřízené účty z minulosti a tak se schyluje k rozhodující bitvě. I samotný Harker totiž skrývá svou pravou identitu.



Český název: Kvílení vlkodlaků 6
Režie: Hope Perello
Rok výroby: 1991
Délka: 102 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Brendan Hughes ... (Ian)
Michele Matheson ... (Elizabeth)
Sean Gregory Sullivan ... (Winston)
Bruce Payne ... (R.B Harker)
Gary Cervantes ... (Sheriff Fuller)
...a další

Snad každý správný hororový fanda zdá legendární sérii Howling. Tedy legendární je spíš pouze první díl této série, který je často označován za jeden z nejlepších vlkodlačích filmů.Na tento film navázalo několik dalších pokračování, z nichž se však ani jeden díl nedočkal stejných ovací ba spíše, každým dalším dílem se tato série ubírala do odpadních vod. V každém z nich se režiséři a scénáristé pokusili přijít s něčím novým, ale spíš než obdivu se dočkali opovržení a výsměchu. Ani tento šestý díl nedopadl moc dobře. Do režisérského křesla usedl Hope Perello, pro kterého to byla premiéra a podle toho to i vypadalo. Po tomto snímku natočil ještě další dva filmy, ale ani jeden z nich se nedočkal žádného většího úspěchu.
Přitom po přečtení základních informací to vypadalo, že by mohlo jít o zajímavý scénář. Scénáristé se pokusili do děje zapracovat dvě základní postavy hororových filmů (vlkodlaka a upíra) což nabízelo nepřeberné množství nejrůznějších nápadů a dozajista zpestření umírající kvality této série. Jenže bohužel zůstalo jen u toho pokusu. Zasazením pojízdného obludária do děje mohli vytěžit co možná nejvíc, vždyť v té době již existovala spousta nejrůznějších triků a efektů, které pomohly na vrchol již spoustě různých filmů té doby, jenže se projevil opět malý kapitál a fakt, že se film točil pro televizní účely.
Celý film trpěl statickou atmosférou, která docela často dost nudila, protože na první ,,strašidelnou‘‘ scénku jsme si museli počkat hodně dlouho. Začátek filmu se nese v poklidném tempu, kdy se seznamujeme s jednotlivými obyvateli a Ianem. Na scéně se potom objevuje trocha té romantiky, ale jinak je to pořád jen nuda. S příjezdem Harkera a jeho bandy jsem očekával konečně pořádné rozproudění, ale kromě aligátořího muže zase nic. Zhruba po hodině jsme měli možnost poprvé vidět vlkodlačí proměnu, ale spíš než parádní podívanou jsem prožíval další utrpení. Jeho vzhled byl hodně slabý a do známého lykantropa to mělo hodně daleko. Maska, pokud se to dá tak nazvat, smrděla umělinou na sto honů. O nic lepší nebylo ani zpracování samotného upíra, ale tady jsme se dočkali alespoň latexové náhražky ala Xmen. Samotný rozhodující souboj mi konečně vykouzlil alespoň malý náznak úsměvu. Nejde o nic světoborného, ale konečně jsem se dočkal něčeho co mi trochu připomnělo horor. Do té doby jsem si připadal jako bych sledoval nevydařenou vlkodlačí komedii. Odpovídal tomu i hudební doprovod, který se převážně skládal z country hudby. Ještě bych se trochu pozastavil u takzvaných ,,příšer‘‘. Za celý film byly vidět kromě aligátora jen další dvě. Liliput s třetí rukou, který měl představovat rádoby pokerového hráče a potom nějaký hermafrodit.

Podprůměrný film nabídl logicky i podprůměrné herecké výkony. Nejvíce mě překvapilo, že se zde objevilo několik známých tváří. Nejznámější je asi Bruce Payne, který si musel splést film, protože si jinak jeho účast nedokážu pořádně vysvětlit. Hvězda filmů Passenger 57 (1992), Necronomicon, nebo San Giovanni - L'apocalisse (2002). Úplný začátečník není ani Brendan Hughes, který už má taky ledascos za sebou, ale ani on si výkon v tomto filmu za rámeček nedá. Tento chlapík hraje převážně v hororech podobné kvality Return to Horror High (1987), To Die For (1989), jedinou výjimkou je Sundown: The Vampire in Retreat (1989).

Tak ani páté pokračování Howlingu dobře nedopadlo a tato série jen potvrzuje pravidlo, jak se zostudit kvalita a skvělé jméno prvního dílu. Bohužel pro nás diváky v tom pokračoval i další režisér. Po tomto dílu se natočil ještě sedmý díl, který je asi tou největší tragédií. Musíme jen doufat, že další díl už nikdy nebude. Moc toho k pochválení není a snad kromě dvou scén se nestojí na tento paskvil ani dívat.

Hodnocení:
Dám 30% jen proto, že se přece jenom natočily ještě horší díly než tento.

Žádné komentáře:

Okomentovat