0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 12. 2012

Griezelbus, De (2005)

Film určený převážně pro děti...
Malý Onnoval by se jednou rád stal slavným spisovatelem. Jenže do té doby bude muset snášet jedno příkoří za druhým. Rodiče se o něj moc nestarají, ve škole není moc oblíbený a stává se terčem šikany od ostatních spolužáků. Jediná kdo o něj projevila zájem je Liselora, se kterou uzavře krevní dohodu o tom, aby nevyzradila jeho tajemství. Onnoval je totiž vlkodlak. Jednoho dne se v jejich škole objeví známý hororový spisovatel Nol van Paulo, který jim přečte jeden velmi zvláštní příběh. Onnoval jakoby ho prožíval znovu a zdá se, že má něco společného z jeho minulostí. Jednoho dne ho zase chtěli spolužáci zbít v lese, ale při útěku omdlí a probudí ho až záhadný hlas. Ten patří Ferlucimu, který nabídne Onnovalovi možnost se pomstít. Stačí když napíše příběh, ve kterém se pomstí svým spolužákům a dá mu ho. On ho promění ve skutečnost a vše se stane přesně tak, jak napíše. Onnoval v návalu zlosti napíše opravdu krutý příběh Autobus hrůzy na cestě do jiné dimenze a dá ho Ferlucimu. Brzy třída vyráží na školní výlet do zábavního strašidelného parku a Onnoval si uvědomí, že udělal se svým příběhem chybu. Chce ho vrátit zpět, ale to nebude tak jednoduché. Co je napsáno, je dáno a má se stát. On však potřebuje nutně přepsat konec, nebo se jejich výlet změní v katastrofu.



Český název: Strašidelný autobus
Režie: Pieter Kuijpers
Rok výroby: 2005
Délka: 96 min
Země: Holandsko

Hrají:
Serge Price ... (Onnoval)
Jim van der Panne ... (Gino)
Lisa Smit ... (Liselore)
Fred Goessens ... (Ferluci)
Tom Jansen ... (Nol van Paulo)
... a další


Hororových filmů existuje už spousta, většinou jsou plné krve, vražd, násilí a nejrůznějších monster či psychopatů. Existují však i takové filmy, které nejsou určené jen pro dospělé, ale i pro děti. Strašidelný autobus je toho důkazem. Zde skoro nic z toho nenajdete. Film je natočený tak, aby své malé diváky lehce vystrašil, ale hlavně i pobavil. Režisér Kuijpers natočil prozatím jen několik filmů, ale převážně se věnuje thrillerům, které mají kupodivu docela velký úspěch. Každý ovšem nějak začíná, a tak jeho první kroky vedly k dětskému publiku. Natočil klasický strašidelný příběh, který sice není nikterak originální, ale opět v něm najdeme rovnoměrný boj dobra se zlem a šťastný konec. Ono kolik dětí by se na to dívalo, kdyby jejich hrdina zemřel, že.
V dětském světě filmů se meze fantasii nekladou, a tak je velmi jednoduché stvořit vlastní svět plný kouzel a nadpřirozených bytostí. Proč by tedy i zde nemohl mít hlavní hrdina své tajemství a temnou minulost. O té se dozvíme díky kratinkému příběhu spisovatele a chlapcově představivosti, snu či vizi, chcete-li. I zde se z outsidera přes noc stane hrdina, který zachrání nevinné lidské životy. Zde je tomu trošku jinak, protože právě náš hrdina způsobí svým blízkým všechny útrapy, které v návalu zlosti vznikly v jeho hlavě. Na začátku filmu sledujeme, jak k tomu všemu vlastně došlo. Zde by se dalo říct, že asi každý z nás v dětství žil tak trochu ve svém vlastním světě a představoval si nejrůznější situace, ve kterých se stával svým oblíbeným hrdinou. Strašidelná podstata filmu začíná ve chvíli, kdy děti nastoupí do autobusu a vyrazí na výlet. Od té chvíle se začnou dít zvláštní věci, přesně tak, jak je Onnoval napsal ve svém příběhu. Hustá mlha je branou do jiné dimenze, kde žijí nejrůznější nadpřirozené bytosti a nestvůry. Čas pomsty nadešel a teď všichni kdo mu ublížili budou trpět.
Všichni ovšem občas trpíme pocitem viny, a tak i naše hlavní postava zpytuje svědomí a chce všechno vzít zpět. Ovšem to nechce Ferluci, který zde představuje samotného ďábla, dovolit. Musí se přece hrát podle pravidel a domluvené dohody. Onnoval tak musí riskovat svůj život a zachránit všechny, které vystavil nebezpečí. Za pomoci svých přátel a nástrojů, které na cestu dostal. Režisér v této chvíli trochu přitvrdil a na scéně se objevily nadpřirozené bytosti jako například upíři či různé monstra. Vše je však podáno zábavnou formou a přestože se možná některé děti leknou, budou se spíše bavit. U dospělých si už tak jistý nejsem, protože nudný děj i efekty moc záživné nejsou. Navíc hudební doprovod se skládá z dětských písniček i textů, které v českém podání jsou hodně trapné a podúrovní. Dětští herci podali na svůj věk průměrné výkony a lze jim těžko něco vytknout. Tento film mimo jiné vyhrál i několik zorných cen na nejrůznějších dětských filmových festivalech.

Jak už jsem podotknul na začátku. Tento film je určen hlavně pro děti, takže je jasné, že dospělí nad ním ohrnou nos. Podobné je tomu i u mě. Kdybych měl děcka, tak jim film asi pustím, protože bych nemusel mít strach, že by z něj měly nějakou psychickou újmu na zdraví, ale mě to stačilo vidět jednou a už nikdy více. Herecké výkony, efekty i kvalita scénáře je podle mě na podprůměrné úrovni, protože znám několik podobných filmů a ty jsou mnohem lepší.

Hodnocení:
Dám tomu 40%, ale jak říkám pro nás starší je to naprosto zbytečná ztráta času a pokud i přesto si tento film seženete a mrknete na něj, tak potom neříkejte, že jsem vás nevaroval.

Žádné komentáře:

Okomentovat