0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 12. 2012

Guardian, The (1990)

Dříve než někomu svěříte své dítě, ujistěte se, kdo to doopravdy je!
Manželé Phil a Kate se přistěhují do krásného nového domu. Do jejich života brzy vstoupí radostná zpráva, když Kate zjistí, že je těhotná. Brzy se jim narodí syn Jake. Pro mladý pár to však znamená fůru starostí, které evidentně nezvládají, a tak se rozhodnou najmout si chůvu na hlídání. Z mnoha uchazeček na tohle místo si vyberou jednu dívku, která má ovšem na druhý den smrtelnou nehodu, a tak ze zoufalství přijmou atraktivní Camillu, která si okamžitě svým milým přístupem získá jejich synka. Nová chůva svou práci zastává velmi dobře a během pár dní se zcela začlení do jejich každodenního života. Všechno běží jako po drátkách do té doby, než zvědavý soused Ned odhalí Camillino děsivé tajemství. Co se ve skutečnosti skrývá pod milým úsměvem a krásnou tváří této záhadné osoby?



Český název: Chůva
Režie: William Friedkin
Rok výroby: 1990
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Jenny Seagrove ... (Camilla)
Dwier Brown ... (Phil)
Carey Lowell ... (Kate)
Brad Hall ... (Ned Runcie)
Miguel Ferrer ... (Ralph Hess)
Xander Berkeley ... (Detektiv)
... a další


Když jsem uviděl, že do režisérského křesla usedl můj oblíbenec William Friedkin, musel jsem si tenhle kousek prostě sehnat. Tento chlapík mě jen málokdy zklame a většinou jsou všechny jeho filmy na velice solidní úrovni. No a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Pokud vám mohu poradit, tak nedbejte na rozporuplné komentáře, které si lze přečíst na internetu, pohodlně se usaďte a mrkněte na tenhle snímek. Hlavní náplní tohoto snímku je druidská tématika, což zjistíte během prvních sedmi minut. Tvůrci se pokusili zariskovat a divákovi vlastně vyzradili celou pointu filmu hned na začátku. Mnozí si tímto počinem zlomili vaz hned na počátku a diváci potom ztratili chuť se vůbec dodívat až dokonce, ale tady to celkem vyšlo na jedničku. Úvodní scéna v lese namlsá náročné diváky a ti jen netrpělivě očekávají co se bude dít dále.
Možná některé lehce zklamu, ale následující dvacetiminutovka lehce ztrácí grády, protože se začneme seznamovat s hlavními postavami pěkně pomaličku a sledujeme jejich prvotní problémy s dítětem. V této chvíli je děj celkem o ničem, ale nesmíte se nechat odradit. Během krátké chvíle se ve dveřích objeví Jenny Seagrove a zábava může začít. Když už nic jiného, tak tahle holka vám prostě musí zvednout adrenalin sama o sobě. O tom, že se rozhodně nestydí se budeme mít šanci přesvědčit hned několikrát a věřte, bylo se na co dívat. Nadržení puberťáci z toho budou mít asi stejný požitek jako hlavní hrdina Phil.

Atmosféra filmu v tu chvíli lehce stagnovala, ale vše se mělo brzy k lepšímu obrátit. Po několika zvláštních nočních můrách se konečně dočkáme i další akce. Na scénu přichází i první gore efekty a musím říct, že vypadali docela k světu. Lesní scéna se stromem a trojicí vandalů patří k tomu nejlepšímu z celého filmu. Tuhle scénu jsem si musel přehrát hned několikrát, protože to co se rozpoutalo na obrazovce byla prostě nádhera. Příznivci krvavých výstřiků si tu rozhodně přijdou na své, protože červenou tekutinou se v tomhle snímku rozhodně nešetřilo. Především pak ke konci filmu, ale to bych zbytečně moc prozrazoval.
Hudební doprovod byl zvolen velmi dobře a podmanivé a místy i tvrdší melodie si dokonce získali i jednu nominaci Saturn Award. Pod hudební vložku se podepsal Jack Hues. Rovněž efekty byly opravdu vydařené a bylo vidět, že se na nich rozhodně nešetřilo. Především pak na scénách odehrávajících se v lese. Druidské božstvo dokáže být mnohdy kruté o čem jsme se měli možnost přesvědčit hlavně ve francouzských filmech, ale ani američané nezůstali pozadu. Oni si akorát vystačili s jednou postavou, ale i ta svůj účel splnila dokonale. A na co, že potřebují Druidové malé děti? Tak to se musíte podívat sami!!!

Herecké výkony většiny herců dopadly docela slušně. Až na pár výjimek k nim nemám nějak velké výhrady. Tak jako Jenny Seagrove diváky dráždila svými křivkami, tak Carey Lowell dokázala přesvědčivě zahrát zoufalou matku. O svých kvalitách nás mohla přesvědčit již v bondovce Licence to Kill.

Chůva patří rozhodně k tomu nejlepšímu co na nás za poslední dobu společnost Řitka vytáhla. Já osobně jsem byl velmi mile překvapený se vším, co mi tenhle film mohl jen nabídnout. Počáteční vyzrazení hlavní pointy příběhu jsem brzy hodil za hlavu, protože mě velice zajímalo jestli tvůrci budou i nadále pokračovat v nasazeném tempu, a to se i stalo. Díky skvělým efektům, famóznímu finishi a pěkným herečkám se prostě nedá na tenhle kousek zanevřít. Pro mě jde o nadprůměrný snímek, který si určitě v brzké době pustím znovu.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat