0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2012

Deep Rising (1998)

Výprava k zábavní loďi Agronautic nebyl ten nejlepší nápad. Nikdo totiž netušil, co se může skrývat v mořských hlubinách.


Legenda:
V jihočínském moři leží hluboké podmořské pásmo, do takové hloubky nikdy nepronikl člověk a ani žádný stroj. Po staletí v těchto vodách mizelo nespočet lodí a nikdo neví co se může skrývat v hlubinách.



Český název: Chobotnice
Režie: Stephen Sommers
Rok výroby: 1998
Délka: 108 min
Země: USA

Hrají:
Treat Williams ... (John Finnegan)
Famke Janssen ... (Trillian St. James)
Anthony Heald ... (Simon Canton)
Kevin J. O'Connor ... (Joey 'Tooch' Pantucci)
Wes Studi ... (Hanover)
Derrick O'Connor ... (Captain Atherton)
Jason Flemyng ... (Mulligan)
...a další


Vodní hladinu rozbouřeného moře proráží starší loď Herkules. Kapitán Finnegan a jeho trochu bláznivá posádka míří vstříc neznámému cíli. Najal si je podivný Hanover a jeho banda. Neřekli co je jejich cílem, ale v průběhu plavby objeví mechanik Pantucci ve skladišti torpéda a je jasné, že nepůjde o žádný výlet.

Nedaleko od nich pluje výletní zábavná loď Agronautic. Právě na ní probíhá večírek pro boháče a vlivné lidi. Černým pasažérem je i krásná Trillian, která se pokusí vyloupit trezor. Je však chycena a zavřená do skladiště. Náhle vypadnou na celé lodi všechny systémy. To by nebylo ještě to nejhorší, jenže najednou se z hlubin moře vynoří něco strašného.

Mezitím k lodi Agronautic připluje Finnegan a jeho hosté. Když prozkoumají loď, nenajdou živou duši. Tedy až na Trillian, která zázrakem přežila. Začnou prohledávat celou loď a Hannover brzy zapomene, proč sem vlastně přišel. Objeví totiž něco, co bylo po staletí skryté v mořských hlubinách, a to něco má strašný hlad. Dokážou se zachránit nebo se z nich postupně stane menší jídelníček tohoto mořského tvora zvaného Mesonychoteuthis hamiltoni.


 Mesonychoteuthis hamiltoni je vlastně druh olihně. V našem světě vylovili novozélandští rybáři tohoto největšího hlavonožce, který měřil 10 metrů. Dorůstají však až 14 metrů. Ve filmové podobě však mělo monstrum mnohonásobně více. Nebudu ani tipovat kolik. Olihně své oběti vysávají za živa a zbaví tak oběť všech tělních tekutin. Díky svým velkým hákům na chapadlech jsou obávaní predátoři.

Teď k filmu: Režisér Sommers nepatří mezi moc oblíbené režiséry, protože se rád nechává inspirovat jinými filmy a vlastně ještě nenatočil nic extra originálního. Mezi jeho další díla můžu vzpomenout Mumie nebo Van Helsing . Tyto dva filmy u diváků celkem obstály, ale pořád jde jen o kopírování scén z jiných filmů.

Hudbu složil Jerry Goldsmith, který tím hodně šokoval své fanoušky, protože tenhle film je hodně průměrný a on své výtvory před tím propůjčil takovým veledílům jako Rambo, Alien nebo Star Trek. Herecké výkony byly v určitém slova smyslu dobré. Postavy a jejich charaktery byly pěkně různobarevné, ale u většiny herců bylo zbytečné přehrávání, které filmu dost uškodilo. Bylo tam i pár hlášek, které stály za to, ale hodně jich bylo dost laciných.

Po vizuální stránce se našlo i pár efektů, které uspokojily hororové fandy. Rozložené těla, sekyra v hlavě a pár dalších. Se zpracováním monstra už to bylo horší. S chobotnicí to nemělo moc společného a spíše mi ty chapadla připadaly jako příšerky podobné těm z Aliena s tváří masožravé kytky.

Na jednu stranu mě zklamaly efekty a hlavně podoba nestvůry. Na druhou stranu mě celkem potěšila barevnost postav a některé hlášky a scénky mě hodně pobavily. Jak už jsem řekl, tenhle film je takovým milníkem mezi průměrným a podprůměrným filmem.

Hodnocení:
Já jelikož jsem v něm našel jak dobré tak špatné momenty budu diplomatem a dám 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat