0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 12. 2012

Frontiere(s) (2007)

Parta mladých francouzských delikventů musí bojovat o holé životy v blízkosti holandských hranic s fanatickou rodinkou.

Ve Francii se schyluje k předčasným volbám. Skupiny extrémistů zapalují auta, obchody a svádí pouliční boje s policií. Yasmine, těhotná dívka, utíká se svým zraněným bratrem do úkrytu před zápalnými láhvemi. V úkrytu čeká na svého přítele Alexe, bratra Farida a kamaráda Toma. Když se konečně všichni sejdou, rozhodnou se zmizet ze země. Farid a Tom odjíždí napřed k Holandským hranicím s kupou peněz. Yasmine a Alex odvezou zraněného Samiho do nemocnice.



Český název: Hranice smrti
Režie: Xavier Gens
Rok výroby: 2007
Délka: 108 min
Země: Francie / Švýcarsko

Hrají:
Karina Testa ... (Yasmine)
Aurélien Wiik ... (Alex)
Patrick Ligardes ... (Karl)
Jean-Pierre Jorris ... (Le Von Geisler)
Samuel Le Bihan ... (Goetz)
...a další


Farid a Tom se rozhodnou, že si udělají odpočinek a tak zamíří hledat nějakou ubytovnu. Narazí na velkou usedlost rodiny Geislerových. Místní rodinka je ,,trochu‘‘ divná, ale mladíky ubytuje. Alex s Yasmine obdrží SMSku a tak se rychle blíží k místu, kde odpočívají jejich kamarádi. Z rodiny Geislerových se vyklube fanatická nacistická rodinka a pro skupinu mladých lidí začíná boj o holý život. Brzo poznají, že bylo lepší dělat výtržnosti v ulicích Paříže, než se dostat do rukou těchto maniaků.

Režisér Gens se zřejmě inspiroval scénářem u filmů Hostel a Texaský masakr motorovou pilou. Máme tady další vyvraždovačku mladých lidí skupinou nelítostných maniaků. Scény byly přesto dost nápadité a ti z vás, kteří mají rádi litry krve a mučící scény, si přijdou na své. Jedna z mála věcí jenž se dá filmu vytknout je, že se toho hodně odehrává ve tmě a nejde toho moc vidět. Jinak se ale podařilo navodit tajemnou až klaustrofobickou atmosféru a jedna napínavá scéna střídá druhou. Herecké výkony jsou dobré, ale nejde si občas nevšimnout naivity hlavních postav.

Režisér Gens natáčí ve Francii spíše reklamy pro místní televize, ale podařil se mu natočit i další známý film Hitman (podle herní předlohy). Je mu ale často vytýkáno kopírování různých scén z jiných filmů. Takže pokud chce mít tento nadějný režisér větší úspěch a oblibu u diváků, měl by začít být více originální. Mně osobně se tenhle film celkem líbil. Sice nedosahuje takových kvalit jako Hostel nebo Texaský masakr, ale rozhodně patří k lepšímu průměru. Je to jeden z mála francouzských filmů, který jsem viděl a určitě je navíc, než jen na jedno shlédnutí.

Hodnocení:
Diváci ho budou hodnotit různě, ale já bych ho dal do rozmezí 50-70%. Jak už je mým zvykem volím čistý střed a konečný verdikt je 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat