0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 12. 2012

Giant Spider Invasion, The (1975)

Plyšoví pavouci útočí! Spíš než strachy se budete třást smíchy.
Poblíž městečka Horton v Severním Wisconsinu spadne meteorit. Dan Kester, který žije se svou manželkou Eve a její dospívající sestrou Terry, vyrazí na druhý den hledat místo dopadu záhadného tělesa. Ze začátku nachází pouze mrtvý dobytek, ale po chvíli nalezne menší kráter, na jehož okraji leží zvláštní kulaté kameny. Když ho doma rozbije, tak v něm nachází malé kousky diamantů. Jeho nadšení nezná mezí a už se vidí jako boháč. Jenže kromě vzácného nerostu se uvnitř kamenů nachází i mláďata neznámého pavouka. Ti dokáží vyrůst do obřích rozměrů, a tak brzy čeká tohle malé městečko invaze obřích pavouků, kteří neznají slitovaní. Do města přijíždí i doktor Vance z NASA a doktorka Jenny Langerová, kteří se přijeli zajímat o záhadné těleso. Jaké je však jejich překvapení, když narazí na pavouky a zjistí jejich skutečný původ.



Český název: Invaze obřích pavouků
Režie: Bill Rebane
Rok výroby: 1975
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
Steve Brodie ... (Dr. J.R. Vance)
Barbara Hale ... (Dr. Jenny Langer)
Alan Hale Jr. ... (šerif Jeff Jones)
Robert Easton ...(Dan Kester)
Diane Lee Hart ... (Terry)
... a další


Toto DVD vyšlo skoro přesně na 1. 4. 2009 a lidé ze společnosti Řitka nám dali dodatečně svůj APRÍL v podobě obalu tohoto dvd. Na něm stojí napsáno: Jeden z nejslavnějších pavoučích hororů všech dob! Nevím kde na to tito vtipálci přišli, ale na podobné marketingové tahy jsem už zvyklý, takže mě moc nepřekvapili ani kvalitou obrazu či samotného filmu.
Od Američanů jsem měl možnost již vidět několik zvířecích filmů (i s pavouky) a musím říct, že už jsem se tak dlouho nenasmál jako při sledování tohoto filmu. Efekty jsou i na tehdejší dobu velice podprůměrné. Padání meteoritu k Zemi bylo ještě v mezích, protože chápu nedostatek financí a speciálních efektů. Bylo to sice hodně slabé, ale dá se to tolerovat. Co už však přesahovalo všechny meze byli samotní pavouci. Dokud šlo jen o maličké tvory, tak ti byli skuteční (asi sklípkani, nebo tarantule), ale jakmile povyrostli, šla na první pohled poznat jejich umělost. Producenti si řekli, že plyšoví pavouci tu ještě nebyli, a tak si jich hned několik koupili v obchodech. Co se týká toho patnáctimetrového pavouka na kolečkách, tak ten byl asi nejroztomilejší. Docela obdivuji ty lidi, kteří s nimi museli hýbat a tlačit ho po polích. Jinak šlo ovšem taktéž o katastrofu, která vás nevyleká ani kdybyste měli arachnofobii.
Když už scénář i triky selhali, tak jsem si sliboval alespoň solidní hudební doprovod. Bohužel ani ten se však nekonal. Kromě pár country melodií se mi nedostalo ničeho. Atmosféra filmu byla díky tomu úplně na nule. No úplně ne, protože díky neschopnosti filmařů jsem se musel neustále smát. Takhle mě už dlouho žádný film nepobavil a kdyby šlo o komedii nebo parodii, tak bych hodnotil hodně vysoko.

Herecké výkony hlavních aktérů jen potvrzovaly dojem marnosti. Nechápu že se k tomu dala přesvědčit herečka Barbara Hale, kterou bude nejspíš znát z filmové zpracování Perryho Masona nebo filmu Airport (1970). Ostatní herci nestojí moc za řeč, ale alespoň Diane Lee Hartová trochu okouzlila mužskou část publika svou lechtivou scénkou nebo zabitím pavouka žehličkou.

Nad čím jsem však kroutil hlavou nejvíce bylo podání, jak se sem pavouci asi dostali. Prý černou dírou odněkud z vesmíru. Pokud se chcete zasmát, tak si tento film jenom půjčte, protože vás musím upozornit, že škoda vyhozených 45,- Kč. Film jako horor je katastrofa, ale jako komická parodie se dá ještě strávit. Po dlouhé době jsem se zase pořádně nasmál.


Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat