0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2012

Deliria (1987)

Nepovolené opuštění divadla kvůli zranění si měla Alice raději odpustit. Po návratu s sebou přiveze nečekaného hosta. Co se stane, když se režisér rozhodne tajně zamknout dveře a ztratí se klíč? Kromě něho a herců je totiž uvnitř i psychopatický vrah. A ten se rozhodně nepřišel podívat na jejich představení!!!
Děj se odehrává v divadle, kde skupina amatérských herců nacvičuje svoje první vystoupení. Pod vedením nemilosrdného režiséra, který jim nic nedaruje, zkouší jednu scénku za druhou. Alicia si tajně stěžuje kolegyni na bolest v kotníku a tak tajně opouští divadlo. Jenže v okolí není žádná nemocnice, jen klinika pro duševně nemocné pacienty. Nechá se ošetřit a vrátí se zpět do divadla. Ani jedna si však nevšimne, že si k nim do auta tajně nastoupil černý pasažér a to byla chyba. Jde o Irvinga Wallace psychicky labilního bývalého herce, který zavraždil pro pobavení 16 svých kolegů a proto byl zavřen na psychiatrii. Režisér Peter si všimne její absence a zuří. Po návratu ji vyhodí a když se Alicia vrátí k autu, kde zůstala její kamarádka Betty, nalezne ji mrtvou s krumpáčem v oku. Zavolaná policie prohledá okolí, ale nikoho nenajde. Odjede a na místě nechá jen jeden služební vůz. Peter pošle domů většinu herců kromě Alicie, pár jedinců a sponzora Ferrariho. Rozhodne se, že budou zkoušet dál. Nechá je tajně zamknout a klíč schová. Venku začne mohutný déšť, policajti zalezou do auta, herci zkouší, ale nejsou tam sami: vrah je v divadle zavřený s nimi a masakr může začít!!!



Český název: Hrůza na jevišti
Režie: Michele Soavi
Rok výroby: 1987
Délka: 87 min
Země: Itálie
Alternativní název: StageFright Aquarius

Hrají:
Barbara Cupisti ... (Alicia)
David Brandon ... (Peter Connor)
Clain Parker ... (Irving Wallace)
Mary Sellers ... (Laurel)
Martin Philip ... (Mark)
...atd


Režie se ujal Michele Soavi, který je původní profesí herec (zahrál si i jednoho z policajtů čekajících v dešti v autě). Své zkušenosti získal i díky tomu,že pracoval jako asistent Daria Argenta - který mu nabídl i menší roli ve filmech Tenebre, nebo Phenomena. Soavi natočil například filmy jako The Church, The Devil Daughter a dokument Dario Argento's World of Horror. Přestože nepatří mezi nejznámější italské režiséry, tak se jeho díla dočkali docela slušných diváckých ovací i uznání filmových kritiků. Soavi přistupuje ke svým dílům s obrovským odhodláním a nepřebernými zkušenostmi, které získal právě od režisérů jenž mu dali šanci si zahrát v jejich filmech. Od svého štábu požaduje vždy ten nejlepší přístup, a to se pochopitelně projevilo na první pohled.
Na obalu DVD jsem si přečetl: Klasická vyvražďovačka na italský způsob - brutálnější, krvavější, zábavnější! No když film začal tak jsem se lekl, co jsem si to zase koupil. Úvodní mord byl hodně komický, ale hned se ukázalo, že je to jen ta zkouška herců na divadelní hru. Začátek filmu se nese spíše v lehce kriminálním duchu a tak jsem si začal říkat, že se nejspíš jedná o další italské giallo. Ovšem to byla chyba lávky. Během několika minut se přede mnou začal odehrávat solidní slasher, který mi místy až vyrazil dech. Vraždy na sebe nenechaly dlouho čekat a během chvíle se divadlo změnilo v krvavou lázeň. Během těch 87 minut nám Italové nabídli několik velice zajímavých vraždících scén z nichž většina měla i jistý nádech originality a divák se při nich určitě nenudil. Vražedné nástroje se měnily jako na drátku a jedna postava za druhou se odebírala do říše mrtvých. Krev začala stříkat na všechny strany a lidské orgány létaly na všechny strany. Prostě jedna větší laskomina za druhou.
Atmosféra filmu nabírala děsivých otáček, stále více hlavně díky naprosto úžasné hudbě, kterou tvořily synchronizované melodie Simona Boswella, který byl v té době plný síly a tvořil jedno své mistrovské dílo za druhým. Kamera a střih byly také na velice slušné úrovni, ale několikrát během filmu kvalitu záběrů zkazilo špatné podsvícení a některé scény jsou trochu rozmazané. Dalším velkým plusem byla samotná maska sovy, která naháněla místy opravdu hrůzu. Ve většině slasherů se masky zvířat moc často nepoužívají a tak šlo bezesporu o výrazné oživení děje. Když se k tomu přidají ještě solidní herecké výkony bylo vymalováno a Soavi vytvořil nadprůměrný film, který má dodnes spoustu přívrženců. Nejznámější tváří je asi herec Giovanni Lombardo Radice, který si zahrál například v remaku The Omen (2006), nebo filmu Woman From Deep River (1981).

Jde o jeden z nejlepších režisérových filmů a myslím si, že by neměl chybět v žádné hororové sbírce. Film má sice několik slabších chvilek, které místy nudí, ale jinak jde o nadprůměrný slasher. Nejlepší na celém filmu je děsivá atmosféra a mysteriózní hudba.

Hodnocení:
Sice tento film asi moc často pouštět nebudu, tak mu prostě musím dát 70%, které si určitě zaslouží.

Žádné komentáře:

Okomentovat