0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 12. 2012

Final Destination, The (2009)

Smrti nikdo neuteče!
Nick vyráží s několika přáteli na závody automobilů a pohodlně sledují z tribuny dění na okruhu. Během několika minut však dojde k obrovské tragédii, která zapříčiní smrt několika desítek diváků i jich samotných. V tu chvíli se Nick probouzí ze své noční můry, ale netrvá dlouho a on si uvědomí, že děsivá vize byla varováním, protože se začne odehrávat přesně to co předcházelo katastrofě v jeho snu. Zpanikaří, vyvolá paniku a na poslední chvíli vyběhne s několika lidmi ven. V tu chvíli vypukne na trati hotové peklo a stane se přesně to co Nick předpovídal. Dvaapadesát lidí zemřelo pod troskami a ti co zůstali na živu si ani neuvědomují, že přerušili plán smrti, která se jen tak nevzdává. Během následujících dnů začnou za záhadných okolností umírat ti co přežili a Nickovi pomalu dochází, že smrt ještě neskončila. Musí urychleně přijít na způsob jak jí obelstít a zachránit své blízké dřív, než přijdou na řadu. Jenže svému osudu nikdo neunikne!



Český název: Nezvratný osud 4
Režie: David R. Ellis
Rok výroby: 2009
Délka: 82 min
Země: USA

Hrají:
Bobby Campo ... (Nick O'Bannon)
Shantel VanSanten ... (Lori Milligan)
Nick Zano ... (Hunt Wynorski)
Haley Webb ... (Janet Cunningham)
Krista Allen ... (Samantha Lane)
... a další


Po šesti letech se režisér Ellis rozhodl vrátit k filmové sérii Final Destination a u vést jí v novém velkolepém 3D provedení. Jenže na místo osvědčeného systému, který předvedl ve dvojce se snažil předčít svého kolegu Wonga a jeho třetí díl ještě větší brutalitou a spoustou speciálních efektů, které dle mého mínění filmu nejvíc uškodili. Pro diváka totiž nebylo důležité přitlačení na pilu, ale spíš očekávali příchod něčeho nového a toho se nedočkali. V celkovém světovém ohlasu byla čtyřka označena za nejhorší díl celé série a u diváků se velkého pochopení nedočkala.
Už samotný začátek napověděl, že tentokrát to asi nebude parádní podívaná na jakou jsme byli předtím zvyklí. Samotná nehoda na trati ještě vypadala docela věrohodně, ale to co se začalo odehrávat potom bylo spíše k smíchu, než aby to někoho vyděsilo. Béčkové speciální a vizuální efekty nám nabídli pohled na rozpoutaný masakr, kdy většinu lidí zavalí zřícené tribuny, umělé výbuchy a hadroví panáci létající vzduchem nám dají zavzpomínat na počítačové akční hry a následné rozpůlení těl nemělo ani z půlky takový efekt jako ve dvojce. Zpackaným úvodem si teoreticky Ellis podepsal rozsudek smrti, protože větší hovadinu už jsme dlouhou dobu neviděli. Což je docela škoda, protože to co se odehrávalo potom už mělo mnohem lepší spád a jen horko těžko se napravoval pošramocený počáteční dojem.
Následující sled událostí při kterých začali umírat ti co přežili měli na můj vkus sice rychlý spád, ale nemůžu říct, že by se mi jejich nehody nelíbily. Brutalita z nich přímo srčela plným proudem, ale většina byla doprovázena zmatenými digitálními efekty, které zkazili dojem lehkosti jenž nás provázela předešlými díly. Navíc si nelze nevšimnout, že si několik scén vypůjčili tvůrci právě ze starších bratříčků a jen si je vylepšili dle vlastní chuti. Divák tak vlastně sleduje poloviční rekapitulaci předešlých Final Destination a pochvíli se začne nudit. Některé scény jsou i dost nelogické viz ta z nemocnice a kovbojem. Navíc největším kamenem úrazu jsou flashbacky (vize), které mají být klíčem k zachránění života. Zatímco v předchozích dílech z nich divák mohl sám vydedukovat co se může odehrát v nejbližších minutách, tak zde z toho vznikla jen snůška podivných záblesků, které neměli ani hlavu, ani patu. Ellis chtěl diváky co nejvíc šokovat a to se mu i povedlo. Ovšem ne tak, jak by si sám představoval, protože většina lidí při závěrečných titulcích jen bezmocně kroutila hlavou kam až to tahle série dotáhla. Ladnost a originalita vyšuměla do prázdna a dostavila se jen hořkosladká průměrná patlanina, která díru do světa rozhodně neudělá. Když už se moc nepovedli efekty ani scénář, tak se očekávala alespoň standardní atmosféra a ta dle mého mínění nezklamala. Pořád zde bylo cítit určité napětí a očekávání jak dopadne osud jednotlivých postav, které nám byli na začátku představeny.

Nevím jestli to bylo výběrem herců, nebo jejich nevyzrálostí, ale i samotné postavy mě tentokrát moc nezaujali. Zatímco v předešlých dílech se vždy našla alespoň jedna, nebo dvě jejichž osud mě zajímal úplně nejvíc, tak tady se mi líbil jen rasista, který zemřel hned na začátku. U těch ostatních jsem se jen těšil, kdy už konečně přijdou na řadu a já už je neuvidím. Jejich smrt mě však mnohdy velice pobavila, protože málo kdy se mi stane vidět někoho jak ho vycucne bazénový odtok či rozdrtí eskalátor. Moc mi nesedl ani hlavní hrdina Nick, který byl asi nejslabším kouskem ze všech dílů.

Jako fanoušek všech Nezvratných osudů jsem se na čtyřku nevýslovně těšil, ale nakonec jsem byl dost zklamán. Způsob 3D mi moc nesedl stejně jako režisérovo pojetí čím víc brutality tím lépe. Lehkost a originalita předešlých dílů ustoupila na úkor slabým digitálním efektům, které byly na úrovni béčkové show jenž jsem zvyklý u velmi průměrných snímků. A Final Destination 4 si mezi ně bohužel zařadím taky. Pokud někdy vznikne další pokračování, tak doufám, že bude lepší než tohle. Průměrný film si zaslouží i průměrné hodnocení.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat