0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2012

Husk (2005)

Brett Simmons ještě před svým celovečerním filmem natočil tento stejnojmenný krátkometrážní snímek, který se už potom snažil jen vylepšit. Ale povedlo se mu to?

Čtyři přátelé se ztratí uprostřed kukuřičných lánů. V dálce uvidí starou farmářskou usedlost, a tak losují, který z nich se tam vydá pro pomoc. Zbytek zůstane u auta zaparkovaného na kraji vozovky a netrpělivě očekávají návrat svého druha. Ten se však dlouho nevrací, a tak se Scott a Brian rozhodnou, že jej půjdou hledat. Při pochodu kukuřicí však narazí pouze na několik strašáků, ale když dojdou až k domu, zmocní se jich zlé tušení, že zde není všechno v pořádku. Tohle místo totiž ovládá tajemné zlo, které se chce zmocnit každého vetřelce, jenž vstoupí na tuto půdu.



Režie: Brett Simmons
Rok výroby: 2005
Délka: 27 min
Země: USA

Hrají:
Sean Naughton ... (Scott)
Guillermo Díaz ... (Chris)
Brett Simmons ... (Brian)
Tim Lossee ... (Johnny)
... a další


V roce 2005 natočil tento krátkometrážní snímek začínající režisér Brett Simmons, který se s ním představil na Sundance Film Festivalu. O šest let později získal potřebné finanční prostředky a mohl si dovolit natočit celovečerní film, kde chtěl ještě vylepšit své nápady. Bohužel film z letošního roku jsem neměl prozatím tu čest vidět, takže nemůžu srovnávat v čem udělal Brett výraznější pokroky. Jelikož jsem však neslyšel zrovna moc chvály, tak to asi žádná velká sláva nebyla. Když už nic jiného, tak se na něj diváci můžou podívat v tomto shortu, protože si sám zahrál jednu z hlavních rolí.

Zrovna originální myšlenkou tento výtvor nesálá, vždyť filmů s podobnou tématikou již existuje celá řada, ale několik zajímavých nápadů se zde přece jenom najít dá. Oživlí strašáci, domy s podivnou minulostí a kukuřice však mají v sobě jistý potenciál, na kterém se dá vyřádit, pokud jste dobrý scénárista a režisér. Zde mě zaujala především scénka s šicím strojem, která mě dokázala probrat z jisté nostalgie, kdy se pořád nic moc nedělo. Konečně se na place ukázala i trocha krve a atmosféra nabrala vyšší obrátky.

Je ovšem trochu škoda, že se většina děje odehrávala ve tmě a při špatném podsvícení toho divák zrovna dvakrát moc nevidí. Rovněž kameraman neodvedl moc dobrou práci, protože velké množství záběrů je rozostřených, nepřehledných a za pomoci zbrklého střihu i nezáživných.

Tím však v žádném případě nechci říct, že jsem se jen nudil. Je zde sice několik hluchých míst a nudnějších pasáží, ale jinak jsem byl přilepený k obrazovce a čekal co se bude dít. Ve finále jsem se dočkal několika šikovných pokusů diváka vylekat, ale šlo jen opravdu o „pokusy“. Zřejmě si všechny trumfy nechával Simmons na svůj celovečerní film. Ale tak těch svých pětadvacet minut slávy si vydobyl a u mě získal průměrné hodnocení.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat