0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 9. 2016

Demon Wind (1990)

 Některým místům je lepší se skutečně vyhnout! Zvláště když se vaší předkové stali oběťmi černé magie.

Po sebevraždě svého otce se vydává Cory se svou přítelkyní a několika kamarády do míst, kde žili jeho předkové na malé farmě. Těsně před tím než tam dojedou, jsou varováni místními obyvateli, aby se tomuto místu vyhnuli obrovským obloukem. Nikdo jim však nechce říci proč a tak se tam stejně vydají. Z farmy je jen zřícenina a poté co vstoupí do trosek domu, se začnou dít podivné věci. Jako by se jich zmocnila nějaká vyšší moc, která jim nedovolí opustit toto místo. Kdysi se tu totiž odehráli podivné rituály černé magie a démoni jenž zde přebývají, je již ze svých spáru nehodlají pustit…


Český název: Větrný démon
Režie: Charles Philip Moore
Rok výroby: 1990
Délka: 96 min
Země: USA


Hrají:
Eric Larson...(Cory)
Francine Lapensée...(Elaine)
Rufus Norris...(Harcourt)
Jack Vogel...(Stacy)
Stephen Quadros...(Chuck)
...a další


Jeden by při spuštění filmu řekl, že se musí jednat o nějaké béčko z přelomu 70-80 let a ono ejhle rok vzniku 1990. Tak tohle mě dostalo jako první, protože při pohledu na naší bandičku pochybných přátel a úrovni některých speciálních efektů se mi doslova vykouzlil posměšný úšklebek. Všichni vypadali jak sjetí hipíci na výletě, kteří hodně špatně přehrávali a ještě k tomu se chovali naprosto dementně. Přiznám se, že po první polovině jsem měl hned několikrát neskutečnou chuť to vypnout, ale zhruba od padesáté minuty se to zlepšilo a já bych zřejmě svého ukvapeného rozhodnutí litoval. Do té doby to však pro mě bylo spíše utrpení a přehlídka marnosti.

Režisér a scénárista v jedné osobě Charles Philip Moore musel sepsat scénář doslova na koleně, protože všem bylo hned jasné, že se nechal inspirovat svými slavnějšími kolegy (hlavně tedy filmem Evil Dead). Přesto mu místy nelze upřít i jistá dávka originality, kterou ovšem většina diváků ocení, opravdu až ve druhé polovině filmu. Do té doby si však musíme vystačit s naší bandičkou a jejich rozepřemi. Někteří z nich totiž mezi sebou nemají zrovna vřelý vztah, což vede i k několika komickým situacím (které zřejmě pan režisér myslel smrtelně vážně…). Jakmile se však pustí do akce démoni, nabrala kvalita filmu úplně jiných rozměrů.

Některé masky byly opravdu vydařené (ne všechny) a konečně se dočkáme i náznaku hororové atmosféry. Následné mord scény jsou obdařené i špetkou černého humoru, což musím přičíst k dobru. O něco horší už to bylo s těmi směšnými speciálními efekty v podobě žlutých šmouh a modrých paprsků – tohle si mohl Moore opravdu odpustit. Nesmí samozřejmě chybět ani stupidní chování některých postav a nelogické kopance (nekonečné množství nábojů, atd…), ale na podobné nešvary si již většina z nás zvykla. Větrný démon tak sice není žádné velké terno, ale když přimhouřím obě oči, jsem ochotný tomu dát průměrné hodnocení. 

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat