0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 9. 2016

They (2002)

 V temnotě se skrývá ZLO, před kterým nejsi v bezpečí ani po letech…

Studentka psychologie Julia má před sebou obhajobu své práce, čímž by zdárně ukončila své studium. Bohužel do jejího spokojeného života vkročí telefonát od kamaráda z dětství Billyho. Ten si s ní dá schůzku v rychlém občerstvení a poté co jí začne povídat divné historky o nestvůrách z temnot, které si je v dětství označkovaly, spáchá přímo před ní sebevraždu. Julia se na jeho pohřbu seznámí s Billyho spolubydlícími Terry a Samem, kteří jí potvrdí teorii mrtvého kamaráda. Julia se snaží racionálně uvažovat a zpočátku podivné historce nevěří, ale během následujících dní se přesvědčí o opaku. Začne mít děsivé noční můry a halucinace. Jenže jsou to skutečně jen halucinace, nebo si jí stvůry v dětství skutečně označkovaly a teď jí chtějí stáhnout do hlubin temnoty?…



Český název: Oni přicházejí
Režie: Rick Bota, Robert Harmon
Rok výroby: 2002
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Laura Regan...(Julia Lund)
Marc Blucas...(Paul Loomis)
Ethan Embry...(Sam Burnside)
Dagmara Dominczyk...(Terry Alba)
Jon Abrahams...(Billy Parks)
...a další


Tak a máme tady další z řady filmů o „bubácích“ ve skříni. Mysteriózní zápletka koketující s „duchařinou“ ovšem stojí na velmi vratkých nožkách a díky neschopnosti obou režisérů se z tohoto díla nikdy nestane nic víc, než jen další šedivý hororový počin, který stačí vidět jen jednou. Samotná zápletka zrovna moc originalitou neoplývá, ale to by ještě tolik nevadilo, jen kdyby se toho ujal někdo alespoň trošku kreativnější. Začátek filmu totiž dokáže navnadit svou ponurou atmosférou a strachem z neznámého, jenže to co poté následovalo, už nesplňovalo důležitá kritéria (které by vedly k úspěchu).

Máme tu sice děsivé (tedy na můj vkus až moc digitální) nestvůry z hlubin temnoty, ale nic důležitého se o nich za celou dobu nedozvíme. Spíše kolem nich vzniklo tolik otazníků, až to milé nebylo. Víme o nich, že se pohybují ve tmě, nesnáší světlo a označují si lidi, které poté stáhnout do temnoty. Proč k tomu ale dochází až po tolika letech? Jak si vybírají své oběti? Co jsou vlastně zač? Otázek existuje celá řada, ale skoro na žádnou se nám za celou dobu nedostane odpovědí...Existují filmy které jsou na tom podobně, ale dokáží vás zcela pohltit svou atmosférou, ale tady se střídají slušné pasáže s těmi nudnějšími (a ty zde převyšují), což mělo za následek, že jsem u toho několikrát málem usnul.

Situaci nezachránil ani uspokojivý herecký výkon hlavní představitelky Laury Regan. Neměla tu totiž po boku nikoho, kdo by jí alespoň částečně pomohl tam, kde i ona selhávala. Tedy lépe řečeno scénárista a její postava. Abych však film jen nehanil, najde se tu i několik slibnějších momentů. Zvláště pak v prostředku filmy, kdy si divák není jistý, zda jde o skutečnost, nebo halucinace. V tu chvíli měla atmosféra slušnou dávku napětí, ale to bohužel nevydrželo nikdy moc dlouho. Oni přicházejí jsou tak v mých očích podprůměrnou hororovou podívanou a svým způsobem i zbytečností, kterou můžete přejít bez povšimnutí. 

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat