0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 12. 2016

Ambulance, The (1990)

Touto sanitkou by jste se určitě svést nechtěli. Kdo se v ní ocitne, totiž většinou zmizí beze stopy...

Když si Josh vyhlédl pohlednou neznámou ženu a rozhodl se s ní navázat kontakt, ještě netušil do jaké šlamastiky se to právě namočil. Do dnešního dne se poměrně slušně živil kreslením komiksů, ale o pořádnou ženskou už dlouho nezavadil. Teď hodlá využít svůj šarm a i přes očividnou nelibost ženy s ní začne flirtovat. Té se však udělá přímo na ulici špatně a naštěstí kolem právě projíždí sanitka. Ta Cheryl jak se žena jmenuje naloží a odveze. Josh jí ještě stačí slíbit, že se za ní po práci staví do nemocnice, kam vůz míří. Když však dojde do nemocnice zjistí, že dnes nikoho takového nepříjmuli. Zmatený Josh zajde vše nahlásit na policii, ale detektiv Spencer se mu vysměje. Historce o sanitce která unáší lidi prostě nevěří. Josh začne pátrat na vlastní pěst, ale v jeho okolí začnou mizet další lidi a i on sám se ocitá ve velkém nebezpečí. Pro policii se stává hlavním podezřelým a jediná kdo mu začíná věřit je policistka Sandra. Společně se pustí do boje proti nebezpečné bandě, která unáší lidi kvůli nebezpečným vědeckým experimentům…



Český název: Ambulance
Režie: Larry Cohen
Rok výroby: 1990
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Eric Roberts...(Josh Baker)
Megan Gallagher...(Sandra Malloy)
James Earl Jones...(Spencer)
Red Buttons...(Elias Zacharai)
Eric Braeden...(doktor)
Janine Turner...(Cheryl)
...a další


Tu a tam se tento nepříliš známý film objeví v televizi a je dle mého zbytečně opomíjen. Larry Cohen sice nedokázal stvořit nezapomenutelný filmový zážitek, ale pokud jste fandy ponurých detektivních příběhů, možná v Ambulanci naleznete zalíbení. Tento kousek je totiž spíše klasickou detektivkou, nebo chcete-li thrillerem, nežli čistokrevným hororem. Jelikož je však označený i tímto žánrem, určitě své místo na tomto blogu má. Je ovšem potřeba říci, že klady a zápory jsou tu na velice rovnocenné úrovni a v žádném případě se nejedná o bůhvíjak úžasnou podívanou.

Atmosféra nám sice místy nabídne i slušnou dávku napětí a několik povedených akčních scén, ale taky spoustu úsměvných situací, při kterých nejednomu divákovi zůstane rozum stát. Po detektivní stránce se však scénář docela povedl a hlavně jsem tu nenarazil na nějaká výraznější hluchá místa. Bylo to však zapříčiněno i tím, že se tu objevilo několik opravdu vtipných pasáží a hlášek. Nehty si tu však určitě kvůli nervozitě kousat nebudete. To ani omylem. Film má však celkem poklidné tempo a přežít se to dá úplně bez úhony.

Hlavní doménou filmu jsou samotné herecké výkony některých zúčastněných. Jeho jasným tahounem se pro mě stal Eric Roberts, jenž zde předvedl jeden z nejlepších výkonů, jaké jsem měl šanci od něj vidět. Ten totiž většinou ve svých rolích zrovna moc neválí a své známější sestře nesahá ani po kotníky. Další zajímavou postavou tu je starý novinář Elias, který mě dokázal opravdu rozesmát a to hned několikrát. Red Buttons ho zahrál s obrovským přehledem. Ambulance tak v mém žebříčku zaujmula neutrální místo v průměrných filmech, které si občas pustím zase znovu.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat