0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 12. 2016

Mamba (1988)

Potřebujete se zbavit neposlušné ženy, milenky či přítelkyně? Agresivní had pro vás může být dobrou volbou...

Poté co Gene dostane kopačky od své bývalé přítelkyně (někde je uváděno manželky – přestože ve filmu to nezazní), rozhodne se jí pořídit netradiční dárek na rozloučenou. Ve vyprahlé poušti má svůj pochybný krámek chovatel hadů Frank, jenž vlastní i smrtelně jedovou Mambu. Právě tu si zde Gene přijde vyzvednout. Tento had dokáže vyprodukovat mnohonásobně větší dávku jedu v době páření, než kterýkoliv jiný. Poté co se boháč zbaví nepohodlného svědka, uspí hada, vpíchne mu hormony které z něj udělají ještě nebezpečnějšího predátora a umístí jej do domu Evy. Oba si „označkuje“ pohybovými čipy, aby mohl pěkně zpovzdálí sledovat průběh následující hodiny. Přesně tolik času má Mamba, aby se zbavila svého přebytečného jedu, jinak sama pojde. Teď ještě zbývá přerušit telefonní linku, zničit zámek na dveřích a může nerušeně sledovat z pohodlí svého auta zoufalý boj o holý život…



Režie: Mario Orfini
Rok výroby: 1988
Délka: 78 min
Země: Itálie

Hrají:
Trudie Styler...(Eva)
Gregg Henry...(Gene)
Bill Moseley...(Frank)
...a další


Mamba je klasické hadí béčko, které sice není ničím extra výjimečné, ovšem najde se zde i spousta kladů a ostudu filmům z osmdesátých let rozhodně neudělala. Tím největším kladem je navozená atmosféra, která až na pár záchvěvů vydrží po celou dobu na vysoké laťce. Zde je krásný příklad toho, že dobrý film lze natočit i s minimem herců /hereček v jedné místnosti. Napětí se pomalu stupňuje a ve chvíli kdy si žena uvědomí, že má v patách nemilosrdného zabijáka, dostává film ty správné grády.

Samozřejmě, že i zde se najde několik nelogičností či přemrštěných scén, ale ty se dají vydržet a
omluvit. Jako celek totiž na mě Mamba zapůsobila neočekávaně dobře. Zvláště pokud nejste zrovna náročný divák a spokojíte se s komorní atmosférou bez krvavých lázní či speciálních efektů. Navíc film netrvá zas tak dlouho, aby vás snad začal nudit. Což je jen a jen dobře. Hlavní postava je totiž natolik trhlá, že vám mnohdy vykouzlí úsměv na tváři. Navíc scénka z vany je více než působivá a zde to Trudie Styler slušelo asi nejvíc.

Tato herečka se své role zhostila opravdu dobře a patřila k hlavním ozdobám filmu. No ono tu ani moc jiných možností nebylo, nicméně už se mnohokrát stalo, že jedna postava prostě celý film utáhnout nedokázala. Tady se to naštěstí podařilo a i když byl samotný scénář docela prostý, dokázal z něj režisér Orfini vymačkat opravdu jen to nejchutnější. Pokud máte rádi horory s hadí tématikou, Mamba by pro vás mohla býti dobrou volbou.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat