0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 12. 2016

Piranha (1978)

Agresivní hejno masožravých piraní brzy zbarví místní řeku a nedaleké jezero pěkně do ruda…

Maggie je pověřena svým nadřízeným, aby se vydala do oblasti Lost River Lake a pokusila se najít pohřešovanou mladou dvojici, která tam před několika dny zmizela beze stop. Mladá žena se rozhodne požádat o pomoc místního chlápka Grogana, který by jí posloužil jako průvodce. Paul však místo toho aby se staral o svou malou dceru, raději holduje alkoholu a moc se mu do toho nechce. Nakonec však souhlasí a při pátrání zavítají až ke zdánlivě opuštěnému vojenskému zařízení. Tam naleznou osobní věci pohřešovaných, ale nic víc. Proto se rozhodnou vypustit tamní nádrž, aby se přesvědčili zda na jejím dně nenajdou jejich ostatky. Nevědomky tak zapříčiní osvobození tajného vědeckého experimentu, který společně s vodou zmizí v řece. Zbraň v podobě desítek masožravých paryb (piraně) se vydává po proudu a útočí na nebohé oběti, které o jejich přítomnosti neměly ani ponětí. Paul a Maggie se pouští do pronásledování hejna, protože pod nedalekou přehradou právě vrcholí turistická sezóna a dcera hlavního hrdiny je na dětském táboře nedaleko odsud…



Český název: Piraňa
Režie: Joe Dante
Rok výroby: 1978
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Bradford Dillman...(Paul Grogan)
Heather Menzies-Urich...(Maggie McKeown)
Kevin McCarthy...(Dr. Robert Hoak)
Barbara Steele...(Dr. Mengers)
Keenan Wynn...(Jack)
...a další


Tento kousek je pro mne osobně doslova kultovní záležitostí / klasika z dětství. . Jde snad vůbec o první horor, který jsem jako malý sledoval s rodiči. Rád se na tenhle film podívám vždycky znova, protože si pamatuji, jak jsem z něho byl jako pětiletý úplně posraný. Já se tehdy bál jít i do vany natož potom na nějaký bazén. Přitom příběh je úplně jednoduchý, sice ne moc originální, ale za to docela zábavný. Tvůrci se nikdy netajili tím, že se prostě chtěli svést na vlně Čelistí, za což si v té době odnesli od některých kritiků jisté opovržení a dokonce museli čelit i několika žalobám za jistou obdobu plagiátorství. Spielberg si však tento film docela oblíbil a tak nakonec právníci produkčního studia Universal žalobu stáhli.

Na rozdíl od Jaws zde však neočekávejte žádnou bombastickou hororovou atmosféru ani nezapomenutelné efekty. Na ty prostě nebyli peníze. Dante však i s minimálním rozpočtem dokázal natočil docela slušný film, který si své přívržence rozhodně našel. V jeho podání sice některé situace vypadají dost komicky a nereálně, ale právě tento fakt paradoxně tomuto filmu pomohl asi nejvíce. Mnoho lidí se totiž na Piranhu dívá spíše jako na hororovou komedii, nežli čistokrevný horor. Přitom krve je tu opravdu dost a nenažranost paryb nevynechá ani útoky na děti. Což někteří zřejmě nenesli zrovna moc lehce, ale Dante se rozhodl prostě nešetřit nikoho.

I v tomto zvířecím hororu se dočkáme doprovodného zvuku, který signalizuje, že dojde ke krvavé lázni. Sice není tak působivý, jako tomu bylo u Čelistí, ale to zas až tolik nevadilo. Když k tomu připočítáme průměrné herecké výkony a přítomnost atraktivní herečky (Heather Menzies-Urich), byl alespoň částečný úspěch předem zaručený. Právě pěkná hlavní hrdinka, gumové rybky a trocha té krve se nakonec staly hlavními ozdobami této béčkové klasiky. Jen ten závěr mohl být méně přehnaný, ale tak co už. Pořád mnohem lepší, než následné pokračování...

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat