0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2016

A Christmas Horror Story (2015)

 Čtyři navzájem propojené příběhy, nám kromě ducha Vánoc nabídnou i průměrnou hororovou atmosféru.  

Moderátora rádia Bailey Downs Dana dnes čeká dlouhá a hlavně náročná směna. Je rozhodnutý za každou cenu přinášet svým posluchačům radost v podobě vánočních melodií, ale nemá ani tušení, že za rytmu jeho hudby se nedaleko odehrají čtyři děsivé příběhy. Vánoce totiž nejsou jen svátky klidu a pohody, ale dokáží být i pěkně děsivé a depresivní. Zvláště když někdo nemá čisté svědomí, je přepracovaný, ztratí se v lese či jde na místo, kde se odehrála brutální vražda. Když se do toho všeho navíc připlete i démonický Krampus, je vám asi jasné, že nikdo ze zúčastněných na tyto Vánoce jen tak nezapomene. Tedy pokud zůstane naživu…



Český název: Vánoční horor
Režie: Grant Harvey, Brett Sullivan, Steven Hoban
Rok výroby: 2015
Délka: 99 min
Země: Kanada

Hrají:
George Buza...(Santa)
Rob Archer...(Krampus)
Zoé De Grand Maison...(Molly)
Amy Forsyth...(Caprice Bauer)
Oluniké Adeliyi...(Kim)
William Shatner...(Dan)
...a další


Když se trojice režisérů rozhodla natočit čtyři děsivé vánoční příběhy, které spolu souvisí víc, než by se mohlo na první pohled zdát, byl jsem docela natěšený. Zvláště když měl tento film zpočátku velice dobré reference a všechno do sebe nakonec pěkně zapadlo. Bohužel problémem tohoto vánočního hororu je to, že kvalita jednotlivých příběhů je dost rozmanitá a místy jejich prolínání zbytečně uškodilo samotné atmosféře. Ne každý z nich totiž oplýval přemírou napětí a dobrou zápletkou, což způsobilo jistou dávku nudy, zvláště v prostřední pasáži.

Mám podobně jako mnoho dalších stejný dojem a budu se opakovat, že by zde pomohlo nejvíc to, kdyby se příběhy odehráli postupně, něž aby se prolínali. Tím totiž paradoxně škodil jeden druhému, místo abychom se dočkali vzájemné výpomoci. Zatímco některé již gradovali, v těch druhých se pořád nic zajímavého nedělo a spíše sloužili jako účinné uspávadlo. Nicméně se nebojte, v každém z nich na vás do jisté míry zapůsobí kouzlo Vánoc a nebude chybět ani dávka potřebné brutality. Některé z nich vás zaujmou kombinací brutality a humoru, ty druhé se snaží (někdy marně) zapůsobit spíše pochmurnou dávkou atmosféry a náznaky napětí.

V jednom z příběhů se vydáme společně s trojicí senzacechtivých studentů do útrob školy, kde před rokem za podivných okolností zemřeli dva spolubydlící a doteď zůstala jejich smrt nevyjasněna. V tom druhém máme šanci sledovat příhodu policisty, který jejich těla objevil a zanechalo to na něm následky dodnes. Ten se vydává společně se svou manželkou a synkem krást vánoční stromek do lesa. Synek se ztratí a když jej konečně po delší době najdou, je jaksi jiný. V tom dalším se blíže seznámíme s nepříliš idylickou rodinkou, která na štědrý den vyráží za svou tetičkou. Místo rodinné pohody však bude muset bojovat se samotným Krampusem o holé přežití. No a jako poslední nás čeká krvavá řežba Santy s nakaženými pomocníky. A Christmas Horror Story tak sice zcela nenaplnil mé očekávání, ale rozhodně tento hororový film nezavrhuji. Některé pasáže jsou opravdu povedené, nechybí krvavá jatka, béčkové gore ani humorné situace. Ovšem mělo to určitě navíc.  

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat