0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 12. 2016

Deváté srdce (1978)

 K vytvoření elixíru věčného mládí je zapotřebí devíti srdcí...aneb netradiční československá pohádka…

Potulný student Martin se na svých cestách zastaví v království, ve kterém jeho princezna trpí velice podivnou nemocí a hledají se dobrovolníci, kteří by jí pomohli. Více než princezna ho zprvu zajímá dcera kočovného loutkáře Toncka. Jenomže vlastním přičiněním se dostává do královského vězení a nakonec se raději přihlásí jako další dobrovolník na záchranu princezny. Osm mladíků před ním však zmizelo za podivných okolností a už je nikdo nikdy neviděl. Ani toto varování ho však nedokáže zastavit a on se tak bude muset utkat s mocným čarodějem, který potřebuje k výrobě elixíru věčného mládí devět lidských srdcí…



Režie: Juraj Herz
Rok výroby: 1978
Délka: 88 min
Země: Československo
Alternativní název: The Ninth Heart


Hrají:
Ondřej Pavelka...(Martin)
Anna Malová...(Toncka)
Julie Jurištová...(Adriena)
Juraj Kukura...(Aldobrandini)
František Filipovský...(klaun)
Josef Kemr...(otec Toncky)
Josef Somr...(generál)
...a další


Tato československá pohádka by si rozhodně zasloužila mnohem větší diváckou pozornost a častější objevování v naší TV, nežli tomu bylo doposud. Neprávem mnohými opomíjený klenot československé tvorby nám nabízí netradiční pohádkový příběh, postupně se rozvíjející se atmosféru, která od své druhé poloviny již splňuje všechna kritéria (proč je vlastně zařazena i do hororového žánru). Rozhodně jde o nadprůměrnou podívanou, která měla sice trošičku slabší rozjezd a ze začátku to vypadalo pouze na obyčejnou tuctovou pohádku typu Zlatovláska, ale zhruba od prostředku filmu jsem konečně pocítil tu vychvalovanou ponurou atmosféru a rázem jsem ožil.

Herz dokázal v té době docela velké divy a své umění slušně prodal i tady. Společně s Pannou a netvorem dokázal za společný rozpočet natočit opravdové dva klenoty naší československé kinematografie. Nutnou měrou mu zde však pomohla dvojice Hapka - Jan Švankmajer. První jmenovaný měl na starost hudební doprovod a ten druhý samozřejmě výtvarnou stránku. Když k tomu připočítáme i zajímavé herecké výkony a spoustu známých tváří, bylo téměř vyhráno. Teď už jen bylo potřeba, aby tato ponurá pohádka oslovila nejen děti, ale hlavně dospělé.

Asi nejvíce mě oslovila postava alchymisty – čaroděje Aldobrandiniho, která v divácích dokázala vzbudit vlnu odporu, ale zároveň i jisté dávky fascinace. Ona myšlenka elixíru věčného mládí – není rozhodně nezajímavá. Mnohem působivější však bylo samo prostředí jeho panství – jedním slovem nádhera. Především mě pak okouzlila ona místnost s hodinami. Jen ten konec byl lehce zmatený. Ztratil jsem jaksi přehled, kam že se poděli ti ogaři (co jim vzal čaroděj ty srdce poté),
co je hlavní hrdina oživil...Takže si pokud budete chtít okořenit Vánoční svátky o nějakou tu hororovou pohádku – tohle by mohla být dobrá volba.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat