0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2016

Return, The (2006)

Sarah Michelle Gellar pronásleduje hrůza z dětství, které se nyní v dospělosti bude muset nedobrovolně postavit čelem…

Nehoda kterou Joanna prožila v dětství jí navždy poznamenala. Už jako malá holka trpěla od té doby podivnými vizemi, které ji naháněly strach. Nyní v dospělosti je sice úspěšnou ženou, která nabízí výhodné půjčky a pojištění své firmy pro kterou pracuje, ale jinak žije jako samotářka. Nyní se naskytla příležitost získat důležitého klienta a tak se vydává do rodného Texasu. Příjezdem se však v ní opět probudí hrůzy z minulosti a ve svých můrách začne vídat neznámou ženu, kterou smrtelně ranil neznámý útočník. Tentokrát se jí však nezjevuje jen v jejích snech, ale vidiny jí pronásledují i během dne a ona pomalu přestává rozeznávat realitu. Začne tedy pátrat, co se tehdy skutečně stalo a to se jí může stát osudné. Minulost totiž skrývá nejedno hrůzné tajemství, které už nikdy nemělo vyplout napovrch…



Český název: Noční můra
Režie: Asif Kapadia
Rok výroby: 2006
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Sarah Michelle Gellar...(Joanna Mills)
Peter O'Brien...(Terry Stahl)
Erinn Allison...(Annie)
Adam Scott...(Kurt)
Sam Shepard...(Ed Mills)
...a další


Docela jsem se na tento film i těšil, protože samotná tvůrčí myšlenka nevypadala vůbec špatně a navíc mám Sarah Michelle Gellar docela rád. Bohužel jde o hodně divný film, který má sice slibný scénář a docela zajímavé herecké obsazení, ale to je tak všechno. Začátek má solidní rozjezd, který se ovšem po patnácti minutách zasekne a už se pořádně nerozjede. Tvůrce jakoby po celou dobu bojoval s tím, co chce vůbec natočit. Místy je scénář natolik chaotický, že se v něm nejeden divák začne doslova ztrácet.

Přitom se tu a tam objevila docela povedená myšlenka a dokonce jsem zaregistroval i několik chabých pokusů o nějaký ten dějový zvrat. Jenomže to by film musel fungovat jako celek a to se bohužel nestalo. Některé pasáže jsou tak nudné, že jsem měl co dělat, abych u toho neusnul. Což byla vážně škoda, jen to chtělo si více pohrát se scénářem a méně se snažit diváka co možná nejvíc šokovat. Určité pasáže totiž působily dost nepřehledným dojmem a stále více to sklouzávalo směrem k detektivce. Na tom by možná nebylo nic špatného, jen kdyby se tu objevilo více lekacích scén a hlavně napětí. To jsem tu totiž až na pár světlejších okamžiků skoro vůbec nezaregistroval.

No a k mému nemilému překvapení to nezachránila ani přítomnost Sarah Michelle Gellar, kterou mám jinak rád, ale tady to prostě nebyla její parketa. Nebyla to přímo její vina (ta jde hlavně na vrub samotného scénáristy a hlavně režiséra), ale i tak jsem ji už viděl zahrát mnohem lépe. No a zbytek osazenstva se taky zrovna dvakrát nepřetrhl, aby ze sebe vypotili alespoň průměrné výkony. Přitom potenciál by se tu určitě našel. Takhle však Noční můra působí jako celek dost špatným dojmem, který klidně můžete přejít bez povšimnutí. O nic extra zajímavého rozhodně nepřijdete.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat