0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 12. 2016

Secret Window (2004)

 Tvůrčí krize, rozpadající se manželství a do toho otravný cizinec, ze kterého se vyklube vyšinutý psychopat. No nejeblo by vás z toho?

Mort Rainey patří mezi uznávané spisovatele a ještě donedávna žil spokojeným životem. Ovšem jen do doby než načapal svou manželku Amy při nevěře. Poté se stáhl do ústraní své staré chaty u jezera a začal trpět tvůrčí krizí. Místo aby čerpal energie z okolních lesů a šumění vody na jezeře, raději zapíjí žal whisky a prospí polovinu dne na rozvrzaném kanapi. Aby toho nebylo málo, objeví se na prahu jeho chaty neznámý muž, který jej obviní z plagiátorství (údajně mu měl ukradnout jeho příběh a použít ho v jedné ze svých knih). Mort je však přesvědčen o své nevině a muže se snaží všemožně přesvědčit o opaku. Tajemný muž mu však začne vyhrožovat a brzy se neštítí přitvrdit chladnokrevnou vraždou. Vyděšený Rainey se všemožně snaží najít důkaz, že příběh je jeho, vražd začne přibývat a co víc, vypadá to, že neznámý pan Shooter ví o Mortovi víc, něž on sám…



Český název: Tajemné okno
Režie: David Koepp
Rok výroby: 2004
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Johnny Depp...(Mort Rainey)
Maria Bello...(Amy Rainey)
John Turturro...(John Shooter)
Timothy Hutton...(Ted Milner)
Charles S. Dutton...(Ken Karsch)
...a další


Psychologické thrillery mám rád a tenhle kousek jim rozhodně ostudu neudělal. Sice jsem nikdy nečetl Kingovu předlohu, ale myslím si, že se režisér Koepp za svůj film stydět nemusí. Skvělý výkon Johnnyho a ponurá atmosféra na tom mají obrovskou zásluhu. I když se zde najde několik slabších scén, film mě rozhodně nenudil. Zvláště pak dramatická první polovina byla doslova excelentní. Životem zkroušený hlavní hrdina je podroben postupnému teroru ze strany cizince a k tomu se skvěle stupňovala míra napětí.

Úplně nejlepší je asi prostřední pasáž (tedy pro mou maličkost), kdy tajemný Shooter sáhne k násilí a psychickému teroru. Právě tyto momenty se mi vryli do paměti asi nejvíc (samozřejmě společně s výkonem Johnnyho Deppa). Zato samotný závěr je oproti zbytku docela slabý odvar. Devadesát minut film šlapal jak hodinky, ale těch posledních šest se mu jaksi zadrhli kolečka. Dle diváckých ohlasů se mnou sice mnozí nebudou souhlasit, ale já se cítil ošizen o pořádné vygradování tohoto pochmurného příběhu.

Sice jak to dopadne, si dáte asi během filmu dohromady ještě před koncem – ale i tak zamrzí, když to tvůrci odfláknou. Režisér měl ovšem obrovské štěstí při výběru představitele hlavního hrdiny, protože Johhny Depp je TOP herec. Jeho kvality uznávám a ve většině filmů mě vždycky dokázal potěšit svou profesionalitou. I tady na něm doslova závisí celý film, protože si nedokážu představit, jak by to vypadalo, kdyby se role ujal někdo jiný. Tajemné okno si tak ve finále vysloužilo lehce nadprůměrné hodnocení, ale mělo rozhodně navíc. Škoda toho závěru.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat