0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 12. 2016

Others, The (2001)

 Dům obklopený mlžným oparem, matka starající se o dvě nemocné děti a nezvaní hosté, kteří tu rozhodně nejsou vítáni…

Silně věřící Grace žije společně se svými dětmi v jejich honosném domě v Jersey. Je na všechno sama, protože její manžel odešel do války a ještě se nevrátil, no služebnictvo jednoho dne odešlo bez rozloučení. Navíc její dvě děti trpí vzácnou chorobou (alergií na sluneční světlo), kvůli které musí být v celém domě zatažené černé závěsy. A to do toho všeho zlověstná hustá mlha, která obklopila dům i přilehlé pozemky. Tedy nic co by jí zlepšilo náladu. Až jednoho dne se u prahu dveří objeví trojice žadatelů o práci, kterou Grace s povděkem přijímá. Od té chvíle se však v domě začnou dít podivné věci. Jsou však děsivé zvuky a záhadné bytosti které údajně vidí její děti skutečné, nebo si s nimi jen někdo hraje? Může za to snad nově příchozí personál, nebo je tu ještě někdo jiný?  



Český název: Ti druzí
Režie: Alejandro Amenábar
Rok výroby: 2001
Délka: 101 min
Země: USA / Španělsko / Francie / Itálie
Alternativní název: Otros, Los

Hrají:
Nicole Kidman...(Grace Stewart)
Alakina Mann...(Anne Stewart)
James Bentley...(Nicholas Stewart)
Fionnula Flanagan...(Bertha Mills)
Eric Sykes...(Edmund Tuttle)
Christopher Eccleston...(Charles Stewart)
...a další


Ve své době vyvolal tento film docela pozdvižení. To samozřejmě myslím jen v dobrém, protože podobných mysteriozních thrillerů s famózní ponurou atmosférou je jako šafránu. Zvláště když si tvůrci vystačili s minimem speciálních efektů a bez brutálních scén. Tohle si určitě zaslouží potlesk. Je však potřeba říci, že jsem tu narazil i na několik slabších prvků. Schválně neříkám špatných (protože špatného tu není vůbec nic), ale slabších. Nicméně se nedivím, že byl tento kousek nominován na spoustu prestižních filmových ocenění.

Nicole Kidman je totiž většinou zárukou kvality, ale tady se mi zas až tolik nelíbila (přestože většina diváků tvrdí, že byla excelentní). Její průměrný výkon (možná to bylo její hysterickou postavou) zcela předčila skvěle propracovaná atmosféra, která se postupem času změnila v tajemnou komorní jízdu a je vidět, že Španělé v tom mají víc než jen prsty. Jen oni a asiaté dokáží z obyčejného scénáře udělat nezapomenutelné dílo. Bohužel při vícenásobném shlédnutí už to nemá ty správné grády.

Režisér si mě však na svou stranu získal především tím, že dokázal skvěle stupňovat atmosféru i napětí jen s minimem lekacích scén – především totiž pracoval jen s náznaky, zvuky či šepotem. Dochutit to stačilo onou ponurostí celého domu, kde sluneční světlo nebylo vítáno a divákova představivost tak mohla pracovat na plné obrátky. No a závěr? Tak ten byl rovněž téměř dokonalý. Sice se něco dalo vytušit z nabízených indícií, ale ono se to teď machruje. V době natočení tento styl nebyl ještě tolik rozšířený – takže šokující vyústění to pro mnohé skutečně bylo. Ti druzí se tak v poklidu mohou těšit obrovské oblíbenosti (a to zcela po právu). Takže ani já nemůžu jinak než dát nadprůměrné hodnocení.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat