0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2016

Frankenweenie (1984)

 Ztráta milovaného psa donutí mladého Viktora k zoufalému činu...

Malý Viktor je nadšeným filmařem a na svém kontě má už několik amatérských videí. Ústřední postavou je jeho pes Sparky. Jednoho dne však dojde k nešťastné nehodě a Sparky skončí pod koly projíždějícího auta. Od té chvíle ztratí Viktor smysl svého života, protože přišel o svého nejlepšího kamaráda. Ovšem jen do doby, než učitel ve škole provádí vědecký pokus s elektrickými výboji na mrtvé žábě. V tu chvíli se mu v hlavě zrodí bláznivý nápad, kterak by mohl svého psa oživit. Což se mu nakonec taky povede, ale jak Sparkyho návrat přijme rodina a sousedé…



Režie: Tim Burton
Rok výroby: 1984
Délka: 29 min
Země: USA

Hrají:
Barret Oliver...(Victor Frankenstein)
Sparky...(Sparky)
Shelley Duvall...(Susan Frankenstein)
Daniel Stern...(Ben Frankenstein)
Joseph Maher...(pan Chambers)
...a další


Mám slabost pro filmy z roku mého narození a hlavně ty, které ve mě zanechali vzpomínky z pozdního dětství. Tenhle krátkometrážní kousek o mladém Viktorovi a psovi Sparkym mám opravdu rád. Po vizuální stránce sice nepatří mezi ty největší pecky, ale díky své atmosféře a slušným hereckým výkonům, ho řadím mezi nejlepší Timovy díla. Všem je však doufám jasné, že jelikož jde o kousek z dílny Walt Disneyho, jde především o rodinný film, nežli čistokrevný hororový počin.

On tento žánr ani není u Frankenweenieho uveden. Přesto se režisérovi podařilo svému dílu vdechnout slušnou dávku ponuré atmosféry, což se produkci moc nelíbilo. Však taky Burtona o něco později z Walt Disneyho vykopli. Diváci však rozhodně nemuseli litovat, stejně jako samotný Tim, protože jeho kariéra začala postupně stoupat směrem k vrcholu. Tato odlehčená variace na známé Frankensteinovo monstrum se i tak dočkalo obrovské divácké přízni a to zcela zaslouženě. Dokonce se později rozhodl Burton natočit i stejnojmenný celovečerní film. Na rozdíl od tohoto hraného černobílého shortu jde však o animovaný film. 

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat