0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 12. 2016

Number 23, The (2007)

 Jim Carrey a jeho posedlost číslem 23…

Walter Sparrow žil až do onoho osudného dne docela poklidným životem. Harmonické manželství, odchyt potulných zvířat jako práce – jenže jednoho dne se zpozdí a jeho manželka mu v knihkupectví koupí podivnou knihu v červeném obalu, která se jmenuje 23. pro někoho obyčejné číslo, pro milovníky konspiračních teorií doslova návod k šílenství. Walter je knihou doslova posedlý – nejen příběhem o detektivu Fingerlingovi, ale i samotnou číslicí. Číslo 23 začne vidět úplně ve všem a úplně všude. Navíc se zdá, že samotný příběh v knize je až nápadně podobný tomu jeho a něco v něm probudí dávno zapomenuté, nebo potlačené vzpomínky…



Český název: Číslo 23
Režie: Joel Schumacher
Rok výroby: 2007
Délka: 98 min
Země: USA


Hrají:
Jim Carrey...(Walter Sparrow / Fingerling)
Virginia Madsen...(Agatha Sparrow / Fabrizia)
Logan Lerman...(Robin Sparrow)
Danny Huston...(Isaac French / Dr. Miles Phoenix)
Rhona Mitra...(Laura Tollins)
...a další


Předem chci upozornit, že jde o psychologický thriller, který jsem v minulosti zavrhl a již se k němu nikdy nechtěl vracet, protože jsem ho musel shlédnout na třikrát a vůbec mě nebavil. Nevím, možná to bylo mou zdravotní indispozicí, kdy mi bolest zubů nedala dlouho pokoj – možná jsem měl prostě jen blbé období. Každopádně jsem mu dal nakonec ještě jednu šanci a tentokrát to dopadlo o něco lépe. Přece jenom jsem v něm našel nějaká ta pozitiva a přestože se o hororový žánr otírá jen opravdu lehce, rozhodl jsem se uveřejnit svou krátkou recenzi na tomto blogu. Většina však jistě bude jistě namítat, že to tu nemá co dělat…

Ne že bych snad propadl všem těm konspiračním teoriím o nejrůznějších číslech, ale prostě jsem potřeboval nějakou změnu a jak už jsem napsal několikrát, právě jsem se dostal do takového období, že chci dát některým filmům prostě ještě jednu šanci. Schumacher se snažil vybudovat ponurou atmosféru, kterou postupně stupňoval, ale nejsem si jistý, jestli zvolený postup byl tím nejšťastnějším. Přesto je docela zajímavé sledovat postupnou proměnu v psychice hlavního hrdiny. Carrey už sice předvedl mnohem lepší výkony a všichni jej máme především zafixovaného jako potrhlého komika, ale nakonec zvládl ukočírovat i tuto roli. Původně jsem nebyl spokojený ani s ním, ale ono bylo opravdu docela těžké se popasovat s komplikovanou postavou Waltera Sparrowa. Zvláště když tvůrce střídá realitu s příběhem fiktivního detektiva a do toho všeho se prostě za každou cenu snaží procpat onu číslovku.

Jistě se najde spousta diváků, kterým to lezlo pěkně na nervy, ale pokud vydržíte až do samotného konce, nakonec to do sebe všechno zapadne. Nechci však tvrdit, že šlo o nejšťastnější přístup a najde se zde velké množství hluchých / nudných pasáží, které jsou místy dost otravné. Co se ostatních herců týče, tak bych vyzdvihl snad jen Virginii Madsen, které to tady neskutečně seklo. Tato herečka sice nepatří mezi moje nejoblíbenější, ale nevedla si vůbec špatně. Pokud jste ochotni akceptovat hru s čísly a nesoudržný příběh, možná budete nakonec spokojení. Některé scény byly docela působivé – zvláště pak dáma chtějíc spáchat sebevraždu. Tak a to by jsme měli, už vážně nevím, co bych k tomuto podivnému filmu napsal.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat