0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2016

Kovak Box, The (2006)

Počet sebevražd na Mallorce se rapidně zvýšil a není to jen obyčejná náhoda…

Spisovatel David Norton cestuje se svou snoubenkou Jane na Mallorcu, kde byl pozván aby zde přednášel o svých vědecko-fantastických knihách. Poklidný výlet však brzy ovlivní sebevražda jeho přítelkyně, která z ničeho nic skočí z balkónu. Zdrcený David chce odjet zpět do států, ale na letišti se seznámí z mladou Silvií, která nedávno taktéž vyskočila z okna, ale svůj pád přežila a nepamatuje si důvod svého činu. Oba jsou kontaktováni jistým doktorem Kovakem, který je Davidův velký obdivovatel a nechal se inspirovat jeho úplně první knihou. Dokázal totiž implantovat lidem pod kůži malý čip, který je za určitých okolností přinutí spáchat sebevraždu. Po Davidovi chce, aby o něm napsal novou knihu a dá mu několik vodítek. Ten se ovšem rozhodne šíleného vědce zastavit, jenže je vždy o krok pozadu a mrtvých začne na ostrově rapidně přibývat. Času je málo a nesmí zapomenout, že i Silvia je pořád v ohrožení...



Český název: Labyrint smrti
Režie: Daniel Monzón
Rok výroby: 2006
Délka: 104.minut
Země: Velká Británie / Španělsko

Hrají:
Timothy Hutton...( David Norton)
Lucía Jiménez...( Silvia Mendez)
David Kelly...( Frank Kovak)
Georgia Mackenzie...( Jane Graham)
Annette Badland...( Kathy)
...a další

Španělský režisér Daniel Monzón není sice moc zkušeným režisérem, ale určitě se ve světě filmové branže neztratí. Kromě tohoto filmu natočil ještě další dva, ale ten první El Corazón del guerrero (2000) ještě není ve světě moc známý. Zato druhý z nich The Biggest Robbery Never Told (2002) si už své věrné fanoušky našel. Jde o průměrnou komedii o velké loupeži obrazů u které se docela pobavíte. Tentokrát zabrousil do trochu temnějších vod a vzal si na paškál téma sebevražd. Což je docela ožehavé téma, protože se s ním setkáváme v televizi skoro každý den. Navíc trochu zariskoval i tím, že děj dosadil na svůj rodný ostrov. To mohla být určitá výhoda, protože dostatečně znal krásy tohoto ostrova a připravil divákovi pastvu pro oči.

Právě prostředí je zvoleno velmi dobře. Kromě sluncem vyhřátých pláží a městských uliček máme možnost vidět i podzemí jeskyně, které byly nádherným zpestřením a perfektně vyhovovali vyvrcholení celého filmu. Hudební doprovod tvořený z taneční muziky a španělských rytmů se hodil do právě probíhajícího děje tak napůl. Nedokázal totiž pořádně nabudit atmosféru stísněnosti, která by měla být v každém mysteriózním kousku. Sebevraždy se odehrávali za rytmu odrhovačky ze šedesátých let, u které bych vyskočil asi taky, kdybych jí musel poslouchat v mobilu.

Ve filmu se objeví několik tuctu mrtvých, ale nečekejte žádné rozražené hlavy, nebo křupající kosti. Jde o decentní filmeček, který se dokáže obejít bez toho. Ve dvou případech tvůrci trochu povolili otěže a nám se tak naskytla podívaná a solidní udušení, nebo napíchnutí hlavy. Trochu té krutosti nám ukázali ve scénce s opicí, která asi jako jediná měla hlavu na sr..ku.

V hlavní roli se představil herec Timothy Hutton, který předvedl solidní výkon. Jde o zkušeného herce, který má za sebou již hezkou řádku filmů. Hrál například ve filmu The Dark Half (1993), Secret Window (2004), nebo Reflections (2008). Po jeho boku se objevila španělská kráska Lucía Jiménez, která jistě svou lechtivou scénkou ve sprše potěšila hlavně mužské publikum. Její výkon sice už tak dobrý nebyl, ale dalo se na to, nebo spíše na ní dívat. Zahrála si v komedii El Club de los suicidas (2007), nebo krimi thrilleru Eyes of Crystal (2004).

V celkovém součtu jde o průměrnou podívanou, která vás zasvětí do tajů lidské mysli a ukáže několik druhů sebevražd. Pro milovníky Španělska je to výborná příležitost se podívat na krásy ostrova Mallorca a urychleně si vybrat zájezd. Pro spisovatelé je to varování, že se může klidně stát jejich kniha, nebo povídka inspirací chorého člověka, který si tak splní svůj tajný sen.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat