0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 12. 2011

Beneath Loch Ness (2001)

Legenda ožívá a má hlad.

Case pracuje na vykopávkách v Africe. Jednoho dne dostane příkaz od svého sponzora, že musí neprodleně odjet do Skotska k jezeru Loch Ness. Zde se připojí k týmu nedávno tragicky zesnulého profesora Guse, který zemřel při hlubinném potápění. Ten se pokoušel dokázat, že jezero je spojeno průrvami se Severním mořem a dodnes v něm žije prehistorický tvor Lochnesská příšera. Case těmto báchorkám nevěří a přestože místní obyvatelé i jeho nový tým tvrdí opak, on si stojí za svým. Brzy však svůj názor změní. Stane se tak poté, co jsou jeho potápěči konfrontováni neznámou příšerou a místní studenti mu ukáží video záznam, který natočili. Case se ihned pustí do pátrání, což se nelíbí místním policistům, kteří se vědců chtějí za každou cenu zbavit. Jenže příšera opravdu existuje a začíná být stále více rozzuřená. Napadá rybáře, i koupající se lidi. Za Casem jednoho dne přijde místní rybář Blay, kterému kdysi Lochnesská příšera zabila syna a nabídne mu pomoc. Oba jsou rozhodnuti monstrum zastavit, ale až čas ukáže jestli toho budou vůbec schopni.

Český název: Hlubiny Loch Ness / Pod hladinou Loch Ness
Režie: Chuck Comisky
Rok výroby: 2001
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Brian Wimmer ... (Case)
Patrick Bergin ... (Blay)
Lysette Anthony ... (Elizabeth)
Lysa Apostle ... (Julie)
David Andriole ... (Jake)
...a další

Jezero Loch Ness je dodnes obestřeno tajemstvím, které ani do dnešní doby neztrácí nic ze svého lesku. Mnozí lidé dodnes věří, že v hlubinách jezera žije prehistorická příšera, která čas od času vypluje na povrch a brouzdá jeho hladinu. Bylo natočeno mnoho záběrů, na kterých je údajně bájný tvor, ale většinu z nich označili přední světoví vědci za podvrh. Místní obyvatelé však tvrdí pravý opak a věří, že tvor je skutečný. Mnoho cestovních kanceláří nabízí nejrůznější zájezdy k jezeru Loch Ness, kde si můžete zakoupit i nejrůznější suvenýry. Ovšem moc nepočítejte s tím, že by jste něco uviděli. Otázky zůstanou asi na vždy nezodpovězeny, protože jezero dodnes pročesala asi tisícovka různých vědců s nejmodernější technikou, ale nic nenalezli. Přesto většina z nich tvrdí, že na dně jezera existuje spousta velkých průrví a podmořských jeskyní, které díky velké hloubce asi nikdy nikdo neprozkoumá. Proto stále existuje možnost, že Lochnesská příšera opravdu existuje. Šance je však opravdu malá.

Když jsem si tohle DVD kupoval, myslel jsem že se jedná o nějaký dokument. Viděl jsem už spoustu nejrůznějších snímků, dokumentů či shotů o Lochnesské příšeře a tak mě ani moc nepřekvapovalo, že by se jeden z nich objevil i v trafice. Když jsem však zjistil, že jde o horor, docela jsem se těšil a nedbal nízkého hodnocení. Jenže jsem udělal velkou chybu a musím souhlasit s tím, že tohle nemohl myslet nikdo vážně. Do režisérského křesla usedl nepříliš známý Chuck Comisky, který se kdysi pokusil živit herectvím, ale moc mu to nešlo. Ani se moc nedivím, protože jestli hrál stejně špatně jako režíruje, tak je to jasné. On taky je tento film jediným, který kdy natočil. A jsem tomu rád.

Začátek filmu se dost vleče a nic zajímavého se nedozvíme. Sledujeme jen podmořské dobrodružství dvou potápěčů, kteří se náhodou ocitnou u podmořského sesuvu půdy. Kamera snímala chaotické scény a brzy jsem ztratil přehled co se děje. Navíc to bylo špatně podsvícené, takže se obrazovka ponořila do tmy a jen sem tam byl vidět paprsek světla či jakýsi stín. Do téhle chvíle jsem si z toho ještě nic nedělal a očekával pořádný rozjezd. Ten se ovšem nikdy nekonal. Nekvalitní scénář to totiž ani nedovolil. Navíc se režisér rozhodl ukázat divákům netvora v celé své kráse hned na začátku a tím je připravil o veškeré iluze. Z větší dálky šlo jen o nějaký černý flek, který se pohybuje po obrazovce a z blízka zase špatné digitální efekty. Samotný netvor byl horší než kterýkoliv digitální had či žralok. K tomu se hodí pouze tato posvátná věta: "To je hnus velebnosti"‘.

Jediné co bych asi pochválil na celém filmu je hudební doprovod, který tvořili tradiční skotské melodie. Jen ty stojí opravdu za řeč. Potom už jen docela dobrý výběr atraktivních hereček, které ovšem moc hereckého talentu nepobraly. Nebo lépe řečeno ho tady neukázaly. Co se týká jejich mužských kolegů, tak ti byli na podobné úrovni. Zřejmě je znechutil už samotný honorář a nekvalitní scénář. Ani se jim moc nedivím. Na celém filmu se mi líbil až konec, kdy bylo ukázáno hnízdo nestvůry. Tady konečně nebylo všechno ponořené do tmy. Jinak si ale myslím, že tenhle film je docela ztrátou času. Vidět ho stačí jen jednou, nebo raději vůbec ne.

Hodnocení:
Dám 30% jen z úcty k Lochnesské příšeře.

Žádné komentáře:

Okomentovat