0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Buried Alive (1990)

Probudit se ve vlatním hrobě je traumatizující žážitek. Mnohem horší je však fakt, že vás vaši blízcí otrávili jen kvůli penězům. Nyní nadešel čas pomsty!
Clint Goodman si na venkově žije spokojený život. Má svou firmu, velký dům, psa a pohlednou manželku. Jediné co to kazí, je právě jeho žena. Neustále si stěžuje na nudný život a chce se vrátit do velkoměsta. Navíc ho tajně podvádí se svým doktorem Cotlandem. Jednoho dne se milenci rozhodnou Clinta otrávit jedem, který mu způsobí infarkt a zástavu srdce. Poté co je pohřben, začnou rozprodávat celý jeho majetek a chtějí odjet do New Yorku. Stane se ovšem něco, s čím nepočítali. Clint se v hrobě probudí, protože jed nebyl tak silný, aby ho usmrtil. Vylézá z hrobu a zamíří zpět do svého domu. Když uvidí milence v láskyplném obětí a dojde mu, že ho chtěli zabít, začne se mu v hlavě rodit pomstychtivý plán. Pro svou ženu i jejího milence přichystá takové překvapení, na které v životě nezapomenou. A to doslova.

Český název: Pohřben zaživa
Režie: Frank Darabont
Rok výroby: 1990
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Tim Matheson ... ( Clint Goodman)
Jennifer Jason Leigh ... ( Joanna Goodman)
William Atherton ... ( Cortland 'Cort' van Owen)
Hoyt Axton ... ( Sheriff Sam Eberly)
Wayne Grace ... ( Bill Scorby)
...a další

Autorem tohoto snímku je všem jistě známý francouzský režisér Frank Darabont. Jeho filmy zná snad každý a skoro všechny se dočkaly obrovských diváckých ovací. Jako první natočil krátkometrážní horor The Woman in the Room (1963). Poté následoval právě Buried Alive a tento film nastartoval jeho úspěšnou dráhu. Jako další byly na řadě strhující snímky The Shawshank Redemption (1994), The Green Mile (1999) a The Majestic (2001). Potom se vrátil zpět k hororům a dal šanci vzniknout vynikajícímu dílu The Mist (2007).

Film Pohřben zaživa je spíše psychologický thriller, který má ovšem plné právo být na tomto webu. Přestože jde asi o nejslabší režisérovo dílo, tak jde taktéž o nadprůměrný film postavený na dobře promyšleném scénáři a tajemné atmosféře. Děj rychle odsýpá a pocit nudy se téměř nedostavuje. Je zde totiž vsunuto několik komických prvků a hlášek, které jsou v dnešní době již nesmrtelné. Některé z nich si totiž Darabont vypůjčit ze známých filmů a seriálů, ale kdo by si nevzpomněl na nesmrtelnou větu: ,,Miláčku (zlato) jsem doma‘‘. Máme možnost sledovat proměnu v chování hlavního hrdiny, kdy se z milujícího manžela stane bezcitný muž, který chce pomstít svou ‘‘smrt‘‘. Přiznejme si, koho by nepoznamenalo procitnutí v rakvi a zjištění, že vás žena chtěla zabít kvůli penězům a milenci. Právě scénka ze zakopané rakve je asi nejpůsobivější z celého filmu. Protikladem je ta z pohřebního ústavu a sebevědomý pracovník (nejsměšnější).

Krásu prostředí si tentokrát moc neužijeme, protože děj se vesměs odehrává pouze na hřbitově a v domě. Což ovšem moc nevadí, pokud nejste zrovna nároční. Bohužel několik scén bylo špatně podsvícených a tím pádem se dostavil takový požitek. Trochu musím zkritizovat i výběr hudby, která byla ze začátku velmi dobře zvolená, ale později to začalo být horší a moc se nehodila. Atmosféra ovšem nabrala největších rozměrů až skoro na konci a po delší době jsem viděl opravdu skvělé vyvrcholení. To je upozornění pro ty, které by snad začátek moc nebavil – sledujte film až dokonce, nebudete litovat.

Herecké obsazení bylo zvoleno docela dobře a všichni tři hlavní aktéři předvedli slušné vyrovnané výkony. Herce Tima Mathesona si budete asi nejvíc pamatovat z filmu Catch Me If You Can (1998). Dokonce si zahrál i v pokračování tohoto snímku Buried Alive 2 (1997), které je už ovšem jen velmi slabým odvarem. Hlavní hvězdou filmu je však talentovaná herečka Jennifer Jason Leigh, která zde předvedla svůdnou, vypočítavou mrchu a pro podobné role se asi narodila. Vidět jste jí mohli například v legendárním filmu The Hitcher (1986), nebo eXistenZ (1999).

Tento film se může stát pěknou inspirací pro vdané ženy, které by se chtěli efektivně zbavit svého manžílka. Stejně tak je to varování pro muže, protože probudit se ve vlastním hrobě asi nechce nikdo. Mně osobně se film docela líbil a jde o takový lepší průměr.

Hodnocení:
Rozmýšlel jsem se mezi 60-70%, ale přikláním se spíše k menšímu hodnocení, protože hororových prvků jsme tady zas až tolik neviděli.

Žádné komentáře:

Okomentovat