0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 12. 2011

Beast from Haunted Cave (1959)

Další pavoučí monstrum útočí. Tentokrát se film odehrává uprostřed zasněžených hor.

Horské městečko Deadwood leží uprostřed zasněžené Jižní Dakoty. Turisti zde aktivně lyžují, popíjí v místním baru a užívají si nádherné krajiny. Něco podobného dělá i Alex Ward se svými komplici Martym, Byronem a krásnou Gypsy. Jenže jako bonus na přilepšenou se rozhodli, že vyloupí místní sejf. Rozhodnou se položit bombu do zlatého dolu, aby tak odlákali pozornost obyvatel a mohli nerušeně ukrást zlaté cihly. Plán se jim podaří provést celkem bez problému a milí zločinci zneužijí místního zálesáka Jacksona a vydají se s ním na běžkách do jeho horské chaty. Netuší však, že v dole žilo strašlivé pavoučí monstrum, které je začne pronásledovat. Uprostřed zasněžených hor tak vypukne boj o přežití, který neměli lupiči určitě v plánu.

Český název: Monstrum z jeskyně stínů
Režie: Monte Hellman
Rok výroby: 1959
Délka: 75 min
Země: USA

Hrají:
Michael Forest ... (Gil Jackson)
Sheila Noonan ... (Gypsy Boulet)
Frank Wolff ... (Alexander Ward)
Richard Sinatra ... (Marty Jones)
Wally Campo ... (Byron Smith)
... a další

Jedná se o prvotinu režiséra Hellmana, která nastartovala jeho docela zajímavou kariéru. Dohromady natočil asi dvacet filmů, z nichž většina byly westerny a horory. Mezi jeho další filmy patří The Haunting (1963), Back Door to Hell (1964), The Shooting (1967), Silent Night, Deadly Night 3: Better Watch Out! (1989). Na přelomu padesátých a šedesátých let v Americe docela frčely gangsterky. Není tedy divu, že i zde se scénář opírá hlavně o toto téma. Hororová stránka je odstrčená na vedlejší kolej a je docela zvláštní, že až na několik okamžiků se do hry pořádně nedostala.

V první polovině filmů vidíme pouze přípravy na loupež, flirtování Gypsy a Jacksona, hádky uvnitř bandy a kupy sněhu. Celé se to opravdu odehrávalo ve stylu nějaké gangsterky, kterých jsem mělo možnost vidět spousty. Nic nenasvědčovalo tomu, proč je tento film zařazen mezi horory. Všechno ještě podporovala hudba, jejíž styl byl sice tuctový, ale šlo o pohodovou klasiku, která mě nějak nepobuřovala. Když se konečně dostavilo na scénu monstrum, tak jsme z něj moc neviděli, tedy až na nějaké to chapadlo omotané pavučinou či pohybující se stín. Potom se postavy neskutečně dlouho bavily o počasí nebo poslouchaly nudné zprávy. Pořád žádná krev ani pořádná akce. Jediné co se nám dostalo, byla jedna pěstní bitka. Teprve ke konci se začalo monstrum objevovat častěji, ale opět jsme z něj moc neviděli. Všechno bylo završené poslední zhruba desetiminutovkou, kdy jsme si mohli konečně prohlédnout tvora, o kterém měl být tento film a bohužel zřejmě i kvůli rozpočtu se dostavilo docela zklamání.

O atmosféře se moc mluvit nedá. Pokud tedy nějaká vůbec byla, tak šlo spíše o akční napětí, než aby se dostavil pocit strachu či tísně. Neříkám, že bych se úplně nudil, ale připadal jsem si jako u sledování českého filmu Anděl na horách namixovaný s Ice spiders. Kvalita obrazu nebyla zrovna nejčistší, ale to určitě pochází opět z dílny společnosti Řitka, která většinou upozorňuje už dopředu, takže mě to moc ani nepřekvapilo. Herecké výkony jsou na hodně podprůměrné úrovni a ani jeden z herců mě vůbec ničím nezaujal. Jejich přehrávání a herecká neschopnost jen podtrhly kvalitu celého filmu. Samotné monstrum mělo do pavouka hodně daleko a jediné, čím mohlo trochu vystrašit, byl jeho stín. Jinak na tehdejší dobu je to hodně slabý odvar. Jediný herec, který mi něco říká, je Frank Wolff, kterého si pamatuji z komedie God Forgives... I Don't! (1968) a dramatu America, America (1963).

Na obalu je uvedené následující sdělení: Strhující mix gangsterky a hororu. Sice nevím, kde na to přišli, ale už jsem si docela zvykl, že tyto údaje jsou hodně nepřesné a klamavé, takže mě to přestává překvapovat. Pokud budete hledat nějaký dobrý pavoučí horor, tak se poohlédněte někde jinde.

Hodnocení:
S přivřenýma očima dávám 30% (10 za hudbu, 10 za prostředí a 10 za monstrum).

Žádné komentáře:

Okomentovat