0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Bridge to Nowhere (1986)

Dráždit cizího farmáře není zrovna dvakrát dobrý nápad. Hlavně když místní lesy zná mnohem lépe nežli vy!
Skupina pěti mladých přátel vyráží z velkoměsta na výlet do přírody, kde chtějí uprostřed lesů a hvozdů nalézt tajuplný most, který nevede nikam. Chtějí si užít trochu toho dobrodružství v divočině a navzájem se lépe poznat. Svým chováním a především hlučností však ruší mrzutého farmáře Maca a jeho přítelkyni Lise. Ze začátku se obě strany ignorují a každý se chová podle svého, ale jedné noci se přikrade opilý Leon k farmářskému stavení a započatá hádka se promění v obrovskou tragédii. Zatímco ostatní netuší, co se stalo s jejich lídrem, tak Mac začíná spřádat plán, jak se nepohodlných turistů zbavit jednou pro vždy. Znalost nehostinného terénu hraje v jeho prospěch, ale jeho protivníci se jen tak lehce nevzdají bez boje o holý život.

Český název: Most, který nevede nikam
Režie: Ian Mune
Rok výroby: 1986
Délka: 86 min
Země: Nový Zéland

Hrají:
Matthew Hunter .…………(Carl)
Margaret Umbers ... (Tanya)
Shelly Luxford ... (Julia)
Stephen Judd ... (Gray)
Phillip Gordon ... (Leon)
Bruno Lawrence ... (Mac)
... a další

Novozélandská tvorba mě vždy dokáže uchvátit především nádherným prostředím, které je doslova okouzlující. Ani tentokrát tomu nebude jinak, protože po prvotním seznámení s naší skupinou pěti teenagerů se pomaličku vydáváme do míst, kde bují ta pravá a nespoutaná divočina. Nádherné husté lesy jsou určitě pastvou pro oči, ale zároveň bývají i hodně zrádné. Nejen díky přírodním nástrahám či snad nebezpečnými zvířaty, ale občas i lidmi kteří tam žijí. Původně jsem si myslel, že půjde o další klasický buranský snímek, které mám hodně rád. Kupodivu jsem se však docela spletl, protože zezačátku se jedná především o dobrodružný kousek říznutý humornými scénami a někdy i dost trapnými hláškami. Naši hlavní hrdinové to neměli v hlavě zrovna v pořádku a společně s šíleným českým dabingem jsem místy měl opravdu chuť zmáčknout rychlé přetáčení.

Jediné co mě za první půlhodinu zaujalo byl terénní auťák a pak především koupání v řece bez svršků. Hrály zde sice docela pěkné herečky, ale jejich občasné přehrávání mi lezlo na nervy. Nepříliš vábné myšlenky se mi honili v hlavě i při sledování jejich mužských kolegů, kteří v upnutých šortkách a průhledných tričkách běhali po place. Naštěstí jsem na ně během filmu změnil názor. Zhruba od poloviny filmu totiž nabere děj zcela jiný spád. Rázem se děj změní v jakési psychologické drama, které se konečně přiblíží coby kamenem dohodil k hororovému žánru. Především pak po konfrontaci Leona a Maca. Ani teď se však nedočkáme nějakého brutálního rozjezdu, protože to nejdůležitější se odehraje mimo záběr kamer, ale ve vzduchu už konečně lze cítit výrazné zlepšení a atmosféra se začne přiostřovat.

Následuje totiž klasický úprk napříč lesem, kdy skupina vylekaných přátel netuší, proč se tak výrazně změnilo chování farmáře, ze kterého si ještě nedávno utahovali a byl pro ně jen obyčejný trouba z vidlákova. Tvůrci zvolili docela zajímavý krok, který tak tento kousek do jisté míry odlišuje od jemu podobných. Nezapočne totiž ihned postupná vybíjená jednotlivých postav, ale spíše jakési hraní kočky s myší. Mac přestože má všechny trumfy v rukávu není zas až takový maniak, jak si možná myslíte. Teprve ke konci filmu se to změní, ale důvod vám vyzrazovat nebudu. Do té doby se totiž tenhle farmář presentuje jako obyčejný bručoun, který nemá rád hluk a turisty z města. Herec Bruno Lawrence si však zaslouží uznání největší, protože dle mého názoru podal velice uspokojivý výkon, za který se rozhodně nemusí stydět.

Úplný závěr mi však přišel zbytečně moc uspěchaný, jako by tvůrcům došli nápady a chtěli toho zkazit co možná nejméně. Svým způsobem to bylo i dobře, ale přece jenom jsem očekával trošku větší odvaz. I tak je však Bridge to Nowhere docela zajímavou podívanou, kterou by jste mohli určitě shlédnout. Především pak za svou druhou polovinu a nádhernou krajinu si zaslouží lehce nadprůměrné hodnocení.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat