0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 12. 2011

Basilisk: The Serpent King (2006)

Po všech těch přerostlých Anakondách a Pythonech přichází na řadu Bazilišek. A že to zase bude velkolepá podívaná...

Cyrenaica 112 let n. l.
Skupinka Etrusků míří vyprahlou pouští k obrovské díře v zemi, kde chtějí provést tajemný rituál. Toto místo je prosycené pradávným zlem, které vylézá napovrch vždy při zatmění slunce. Tím zlem je bájný tvor Bazilišek, který mění své oběti v kámen. Mezi domorodci vypukne panika a nastane krvavý masakr, který pochvíli zahalí oblaka prachu. Všichni účastníci zůstanou pohřbeni pod nánosem zeminy, ale jejich oběť nepřišla nazmar, protože zemřel i jejich nepřítel.

Český název: Hadí král
Režie: Griff Furst, Stephen Furst
Rok výroby: 2006
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Jeremy London ... (Dr. Harrison 'Harry' McColl)
Wendy Carter ... (Rachel Donegal)
Griff Furst ... (Rudy Skeeters)
Yancy Butler ... (Hannah)
Cleavant Derricks ... (Colonel Douglas)
a další

Současnost:
Mladí archeologové právě provádí v Libyi vykopávky a najdou vzácný artefakt takzvané Oko Medúzy. Kromě něj naleznou i několik velice zvláštních zkamenělin či snad soch lidí a neznámého tvora. Nedokáží přesně určit materiál ze kterého byly sochy udělané a tak se rozhodnou tyto skvosty vzít sebou do Ameriky. Doktor McColl a jeho společníci chystají v Coloradském muzeu úžasnou expozici objevených artefaktů a zkamenělin, na kterou se přijde podívat spousta lidí. Mezi nimi i bohatí manželé Hannah a Brock, který financovali vykopávky. Právě v tento den nastává zatmění slunce a nikdo z přítomných netuší, že se za chvíli stanou svědky krvavého řádění Baziliška, který opět poletech obživne a začne terorizovat město. Ve zmatku, které obživnutí tvora způsobí, sponzoři ukradnou Oko Medúzy a snaží se utéct přes kanalizaci. To jim ovšem nemůže doktor McColl a jeho kolegyně Rachel dovolit, protože právě on jediný dokáže Baziliška zastavit. Nastane honička v podzemí a následně i ve městě. V patách nemají jen krvežíznivého tvora, ale i armádu.

Tak a máme zde další monster horor od společnosti Sci-fi Channel. Každý už asi dopředu tuší, jakou může mít asi kvalitu. Na svědomí ho má céčkový herec a režisér Griff Furst se svým otcem Stephenem, který kromě toho, že je velmi podprůměrným hercem s narušenou psychikou ještě fušuje i do natáčení filmu a obklopuje se bandou amatérů. Tentokrát musím říct, že ač je film opravdu bídný a špatně natočený, tak jsem se u něho docela pobavil. Což je dost divné, protože pokud se u hororu nebojíte, ale bavíte tak je něco špatně. A tady je toho víc než dost. Samotný scénář ještě nějakou tu kvalitu má a určitě by se z něho dalo vytřískat mnohem více, kdyby se toho ujal jiný režisér, ale Furst to udělal prostě po svém. Ti z vás kdo ho neznají věřte, že na jeho filmy se nemá cenu vůbec dívat. Natočil takové odpadní skvosty jako I Am Omega (2007), nebo 100 Million BC (2008). Mimo jiné si zahrál i v několika hororech, které mají podobnou kvalitu jako jeho díla, patří mezi ně například Jolly Roger: Massacre at Cutter's Cove (2005), Dead Men Walking (2005) či The Dunwich Horror (2009). On si nedal říct a ozdobil svou přítomností i tento snímek, zahrál si lehce dementního asistenta Rudyho, který mi povětšinu času lezl na nervy. Pořád jsem čekal, kdy ho to sežere a ono furt nic.

Každý kdo se trošku zajímá o mytologii a bájné tvory má tak trošku představu jak by měl Bazilišek asi vypadat. Tady je nám představen jako přerostlý had, či jak ho postavy nazvaly drak. Po vizuální stránce je digitální potvora hodně k smíchu, ale najde se i několik světlejších scének, při kterých se mi líbil. Šlo hlavně o ty při kterých byl zabírán z dálky. Ve filmu tento tvor vystříkl na své oběti větší množství jedu, který je paralyzoval a následně svým smrtonosným pohledem zapříčinil jejich zkamenění. Nezranitelný kulkami, odolný výbuchům z tarasnice se stal velmi nebezpečným protivníkem. U podobných filmů je to však prioritou, aby tvor či had byl rychlý, nesmrtelný a hlavně měl neustále hlad. Zde máme šanci vidět nejen polykání lidí, kteří se stali hlavní složkou potravy, ale například i lahodných nachos v supermarketu.

Jelikož je tento snímek především sci-fi, tak zde máme možnost slyšet i spoustu filozofických nesmyslů a vědeckých frází, které mě nic moc neříkají a jen zbytečně zdržovaly. Ona atmosféra filmu sama od sebe moc zajímavá není. Na začátku sice vidíme menší vzrušení v muzeu, ale jakmile se děj změní v honičku, která trvá celý zbytek filmu začneme se nudit. Je to pořád dokola. Archeologové honí bohaté zloděje, armáda nahání Baziliška a tvor samotný zabíjí všechny v dosahu a pronásleduje jak zloděje, tak i samotné archeology. O zábavné chvíle se postarají všichni zmínění hrdinové filmu. Vědci především díky postavě Rudyho a jeho naprosto trapným hláškám, kterým se nikdo nezasměje. Zloději, kteří se neustále hádají a všechno jim pořád prochází, armáda díky své neschopnosti, kdy střílí mnohdy i sami po sobě (SPOILER) jeden voják střílí po Baziliškovi tekutým dusíkem a jeho parťák ho zasáhne do jedné z bomb na zádech. Následuje let vzduchem ala superman a následné rozplesknutí o budovu, nebo po smrti tří kolegů nikdo neprohodí ani slovo lítosti a začnou se všichni okolo smát (KONEC SPOILERU). No a na závěr samotný bájný Bazilišek, který své oběti trhá na cucky, užírá jím hlavy a plive jed. Při jedné scéně, kdy zabíjí nejmenovanou postavu tím, že jí roztrhne napůl, je jasně vidět špatný střih a zpomalený záběr. Takových kiksů je zde hned několik.

Za pozornost stojí asi nejvíc hudební doprovod, který je přímo stvořený pro nějaké dobrodružné snímky a mám takové podezření, že si jej i z jednoho známého dobrodružství vypůjčili. Akorát, že se na obrazovce producíroval velký Indi. Herecké výkony všech zúčastněných byly doslova tragické. Přestože si zde zahrálo několik půvabných hereček, tak na nich bylo vidět přehrávání a nedostatečné zkušenosti. O hercích ani moc nemluvím, ale na druhou stranu je potřeba uznat, že by se mnozí z nich uplatnili v nějakých těch road komediích.

Tenhle céčkový film je tak špatný až je docela zábavný. Ve většině případů u podobných filmů dost často používám rychlé přetáčení, ale tentokrát jsem to vydržel až dokonce. Už dlouho jsem se tak nezasmál. Ne že by ty scénky byly nijak směšné, ale jejich trapné zpracování a laciné hlášky typu "Ten bazilišek žije--- Ne, děláš si srandu?" mě prostě nenechali v klidu. Navíc nám režisér/herec v jedné osobě udělal i malou reklamu, když ve filmu probíhal v tričku s nápisem Superstar. Film je naprostá kravina, kterou vám rozhodně doporučovat nebudu, ale pokud se chcete pobavit tak se na to mrkněte.

Hodnocení:
Já dám nakonec trochu překvapivě 40%, hlavně za slibný začátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat