0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Zombie Diaries, The (2006)

Svět postihla další smrtelná nákaza, která dělá z lidí hnijící zombíky. Tentokrát však ve velice amatérském provedení.
Na Zemi se začne šířit neznámý virus, který se brzy roznese po celém světě. Nikdo před ním nemůže být v bezpečí, protože i když jeho hostitel zemře, tak virus přežívá dál. Jak vidno film se opírá o již mnohokrát viděný scénář, ale tentokrát je potřeba říci, že právě tenhle kousek se stal možnou inspirací pro takové velikány jako jsou filmy REC nebo Diary of the Dead. Bohužel jeho amatérské provedení jim nesahá ani po kotníky. Celý film je rozdělený do tří samostatných částí (deníků), které na sebe posléze volně navazují. Jejich kvalita je různorodá, ale mě osobně se líbila nejvíc až ta poslední.

Český název: Deníky zombie
Režie: Michael Bartlett
Rok výroby: 2006
Délka: 85 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Russell Jones ... (Goke)
Craig Stovin ... (Andy)
Jonnie Hurn ... (John)
James Fisher ... (Geoff)
Anna Blades ... (Vanessa)
...a další

První část je co se týká atmosféry hodně slabá, protože v ní sledujeme čtveřici novinářů, kteří jedou na venkov prozkoumat šíření záhadného viru. Spíše než nějakou pořádnou akci tu máme šanci slyšet pouze kupu nesmyslných keců a nudných dialogů. Ke všemu je celý film natáčen přes ruční kameru, takže záběry jsou často rozmazané, obraz je roztřesený, aby to vypadalo co možná nejrealističtěji. Jenže divák samotný si to rozhodně moc neužije. Když zde navíc hrají samí nesympatičtí herci, je to v pytli.

Jediné pasáže, které se mi líbily o něco víc jsou ty, ve kterých se střílejí zombie. I když tyto scény vypadají hodně komicky, docela jsem se u nich pobavil. Kdy jindy máme možnost sledovat zástupy nemrtvých, kteří se pomalinku plouží za svou obětí a takzvaní lovci je kosí po desítkách rovnou do hlavy. Jenže to bylo tak vše co si z tohoto filmu zapamatuji. Vzhled zombíků totiž za moc nestál. Místy jsou sice jejich masky docela slušně provedené, ale těch je po čertech málo. Navíc se zde vlastně ani nedočkáme žádné pořádné zombie žranice, pokud tedy nebudu počítat dvě trošku pikantnější scénky.

Čím víc se blížil film ke svému konci, tím se mi to zdálo lepší. Bohužel mě opět zradila kamera, která byla vážně na otřesné úrovni. Naštěstí se však povedlo natočit několik velice zajímavých záběrů, především pak mučící scénka. Tohle je však zřejmě první zombie film, nebo chcete-li zombie dokument, který mě doslova uspával. Já nejsem velkým příznivcem tohoto žánru, nebo lépe řečeno ho rád nemám skoro vůbec, ale po shlédnutí tohoto kousku si začínám některých známějších filmů vážit trochu víc.

Jde vidět, že Angličané jsou na zombie filmy docela ulítlí a točí je opravdu ve velké. Jenže jejich problémem je, že dávají přednost kvantitě před kvalitou. Snad v každém filmu jsou celé zástupy nemrtvých, kteří jsou koseni po desítkách ale jejich chování naprosto neodpovídá tomu co jsme měli šanci vidět ve starých italských klasikách. Tentokrát se sice tvůrci snažili ponechat zombíkům jejich normální vlastnosti, ale tím z nich zase udělali jen nudné chodící mrtvoly. Celý film (až na ten závěr) postrádal onu pověstnou lehkost a především akčnost na kterou jsme zvyklí například u Romerových kousků. Navíc když rozpadající mrtvole natáhnete úplně nové hadry, tak to vypadá docela směšně.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat