0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Boogeyman 2 (2007)

Snažila se najít pomoc na psychiatrické klinice, ale všudypřítomné zlo si ji našlo i tam. Nyní musí překonat svůj strach a pokusit se zastavit krvavé řádění dřív, než sama přijde na řadu.
Laura a její bratr Henry v dětství zažili traumatizující zážitek, když na narozeninové oslavě zabije záhadný vrah jejich rodiče a nikdy není dopaden. Oba dva si tuto hrůznou událost zafixovali v hlavě a dnes už i v dospělosti stále trpí nočními můrami a fobií ze tmy. Zatímco Henry podstoupil léčbu na psychiatrické léčebně a zdá se, že je konečně vyléčený, jeho sestra léčbu odmítala a teprve na naléhání své psycholožky souhlasí, že se půjde léčit taky. Kliniku vede doktor Allen, který zde praktikuje skupinovou léčbu pacientů, jenž trpí různými fobiemi a společným úsilím se mají vyléčit. Laura ze začátku moc těmto praktikám nevěří, ale nakonec se rozhodne udělat vše proto, aby se úspěšně vyléčila. Jenže brzy se na klinice objeví první nevysvětlitelné úmrtí některých pacientů, ale i personálu a Laura je přesvědčená, že vrah z její minulosti je zde, aby jí zabil. Nikdo jí však nevěří a tak je rozhodnuta se se postavit svému strachu tváří v tvář a ostatním dokázat, že má pravdu. Jenže brzy se ukáže, že tuto kliniku nemá opustit nikdo živý a mrtvých začne rapidně přibývat. Je jen otázkou času, než přijde na řadu samotná Laura.

Režie: Jeff Betancourt
Rok výroby: 2007
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Danielle Savre ... (Laura Porter)
Matt Cohen ... (Henry Porter)
Chrissy Griffith ... (Nicky)
Renée O'Connor ... (Dr. Jessica Ryan)
Tobin Bell ... (Dr. Mitchell Allen)
a další

Volné pokračování Boogeymana nemá se svým předchůdcem kromě názvu absolutně nic společného, což je na jednu stranu jen dobře. Zatímco jednička se řadila do duchařského žánru, tak zde se jedná o obyčejný slasher. Dokonce by se dalo říct, že svého předchůdce i lehce předčil co se celkové kvality týká, ale jen trochu. Režisér Betancourt je ve svém oboru úplný zelenáč a tak se ani nesnažil moc experimentovat a svojí prvotinu natočil podle tuctového scénáře se všemi slasherovými klady i zápory.

Na diváka to rozbalil hned od začátku a nesnažil se rozhodně šetřit na krvi ani gore efektech. První střeva se objeví zhruba po třech minutách a za blikotání žárovky se odehraje docela pěkně zpracovaná úvodní vražda. Potom sice právě navozená mrazivá atmosféra ustoupí zase do pozadí, protože začneme sledovat další osud našich dvou hrdinů, ale naštěstí se psychologické kecy odbudou během krátké chvíle a přeneseme se pěkně hned na kliniku. Děj zatím rychle odsýpal a ani jsem se moc nenudil. Divák má nyní možnost se seznámit s většinou pacientů kliniky i jejich fobiemi, které jsou pěkně pestré a každý si zde najde něco podle svého gusta. Dívky můžou sledovat osud anorektičky či slečny, která má ráda sebepoškozování, kluci zase týpky, kterým vadí lidská společnost, nebo všudypřítomná špína. Navíc se zde objeví i dvě světoznámé osobnosti v podobě Renée O’Connor (Xena) a Tobina Bella (SAW). Oba měli za úkol svou přítomností pozvednout úroveň a sledovanost filmu, ale do jaké míry se jim to povedlo musíte posoudit sami.

Co by to ovšem bylo za slasher, kdyby se tady jen hrálo na psychiku diváka a neobjevily se tu i nějaké ty vraždy. A věřte, že jich tady byla docela pěkná sbírka. Snad každý fanda krvavých masakrů si přijde na své, protože v těchto scénách se rozhodně na umělé krvi nešetřilo a zvrácená představivost tvůrců neznala mezí. Bohužel však musím uznat, že většina z nich byla postavena na laciných tricích a hodně průměrných efektech. Nic méně si tady každý určitě vybere alespoň jednu, která se mu bude líbit. Mužská část publika se zde dočká i lehké erotiky, která v jedničce chyběla. Nejde však o žádné nemravnosti, ale decentní sexík v umývárce.

Atmosféra filmu zhruba v polovině filmu začne docela slušně gradovat a to co jsem postrádal v jedničce (tedy napětí), toho tady bylo sice poskrovnu, ale bylo. Čím víc ubývalo jednotlivých postav, tím si mohl pozorný divák udělat obrázek o tom kdo že bude tím záhadným vrahem a musím se přiznat, že ke konci to už asi bude tušit většina z vás, takže žádné překvapující finále se konat nebude. K dobru musím ovšem připočítat fakt, že čím víc se blížil film ke konci tím začal být ‘‘brutálnější‘‘ a maskéři se pěkně vyřádili. Dokonce i doprovodné zvuky a všudypřítomné přítmí dokázali příjemně zpestřit celkový prožitek z filmu, takže já jsem byl ve finále docela spokojený. Navíc zde oproti jedničce zahrála většina herců docela solidně což samozřejmě také zvedlo celkovou úroveň tohoto snímku.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat