0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 12. 2011

Bat, The (1959)

Kdo se skrývá za tajemnou maskou? Kam zmizely ukradené peníze?

Spisovatelka Cornelia van Gorder žije se svým služebnictvem na rozlehlém sídle nedaleko menšího městečka. Jednoho dne se rozhodne navštívit banku a zjistí, že někdo ukradl milion dolarů a nezanechal žádné stopy. Policejní velitel Anderson jí vypráví o tajemném zloději, který dostal přezdívku ,,The Oak‘‘. Muž bez tváře, který obchází kolem a vraždí nevinné lidi a vzteklině, kterou prý roznáší netopýři. Když se jednoho večera objeví záhadný cizinec v jejím domě a zavraždí služku, je Cornelie přesvědčená, že ukradené peníze musí být schované někde v jejím domě. Požádá o pomoc místního doktora Wellse i samotné detektivy, ale ti ji považují za blázna. Proto se rozhodne starší dáma přijít celé záhadě na kloub a tajemného vraha odhalit sama. Ten se ovšem jen tak lehce chytit nedá a mrtvých začíná přibývat. Kdo že je tím záhadným vrahem a kde jsou ukryté peníze? To vám odhalí následujících osmdesát minut.

Režie: Crane Wilbur
Rok výroby: 1959
Délka: 80 min
Země: USA

Hrají:
Vincent Price ... ( Dr. Malcolm Wells)
Agnes Moorehead ... ( Cornelia van Gorder)
Gavin Gordon ... ( Lt. Andy Anderson)
John Sutton ... ( Warner)
Robert Williams ... ( Detective Davenport)
...a další

Tento černobílý snímek je spíše film s detektivní zápletkou, která byla v té době často používána do mnoha filmů. Své zařazení do ,,hororových filmů‘‘ si nejspíše vysloužil díky záhadnému vrahovi se svou rukavicí. Připomnělo mi to lehounké skloubení dvou děl, které jsou také velmi populární (berte to z nadsázkou, jde jen o velice okruhové přirovnání), a to seriálem To je vražda napsala, kde také spisovatelka pomáhá s vyšetřováním záhadných vraž či jiných protizákonných aktivit a filmem s legendárním Freddym (to jen ta rukavice).

Režisér Wilbur natočil desítky dalších filmů, ale žádný z nich se ke mně zatím bohužel nedostal. V tomto filmu vsadil na osvědčené téma, které lze naleznout ve spoustě jiných filmů. Poklidné městečko ve kterém se toho zas až tak neděje, starší žena, která si kromě psaní svých knížek ráda vyzkouší detektivní práci a hlavně záhadný vrah, který při cestě za svým cílem za sebou nechává plno mrtvol. Tohle všechno skloubil dohromady a vytvořil celkem klidný, odpočinkový film, který vás jistě uspokojí, pokud nečekáte nějaké jatka, nebo spousty skvělých triků a efektů. V té době to snad ani nebylo možné a filmaři pracovali s tím, co měli zrovna po ruce.

K mému velkému štěstí se mi dostala do ruky pouze anglická verze a tak jsem si film mohl vychutnat naplno. Nerušil mě český dabing, který mnohdy překrývá důležité zvukové efekty a tak krásně vyniklo vrzání dveří, bouřka i jednotlivé rozhovory postav. Nelze ovšem přehlédnout trochu naivní hraní herců, kterým i při děsivých scénách zůstal úsměv na tváři. Vrah se prochází směle po domě a po mordu se tam vždycky jako lusknutím prstu objeví detektivové nebo doktor Wells.

A právě doktor Wells v podání skvělého Vincenta Price je zřejmě největším lákadlem, jinak průměrného filmu. Tento vynikající charismatický herec byl v té době často obsazován do spousty filmů díky svému hereckému umu, mimice obličeje a svého hlubokého chraplavého hlasu. Vypracoval se na jednu z nejvíce uznávaných hororových osobností, která kdy žila. Jeho umění jsme měli možnost vidět ve filmech House of Wax (1953), The Fly (1958), House of Usher, Pit and the Pendulum a mnoha dalších. Také představitelka Cornelie Agnes Moorehead patřila k velice populárním herečkám. Zahrála si například ve filmu Citizen Kane, Woman of the Year, Dark Passage, Caged, atd.

Jak už jsem řekl, jde o průměrný film s detektivní zápletkou, který příjemně vás příjemně uvolní a při jeho sledování se určitě nudit nebudete. Musíte ho však brát s rezervou a příliš od něj neočekávat (tedy co se po hororové stránce týká). A pro fanoušky Vincenta Price je to samozřejmě povinnost nenechat si ujít tento film.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat