0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Brides of Dracula, The (1960)

Van Helsing se musí postavit baronskému upírovi, který se dostal na svobodu ze svého zajetí.
Transylvánie: země hlubokých lesů, vysokých hor obklopených spoustou mýtů a legend. A právě zde se odehrává příběh mladé učitelky Marianne. Ta právě přijíždí z Paříže, aby tady učila na malé dívčí akademii. Místní obyvatelé jsou trochu zvláštní a vystrašení. Z čeho nebo z koho nemá ani potuchy. Marianne je nucena zůstat přes noc ve vesnici, a tak se uchýlí do místní hospůdky U Divočáka. Zde se seznamuje se starou baronkou Meinsterovou, která jí nabídne ubytování na svém panství. Jde o velice zvláštní a podivné místo, které skrývá hned několik tajemství. Marianne podlehne své zvědavosti a v zakázané části hradu osvobodí uvězněného syna baronky. Netuší, co tím způsobila, protože baron je nenasytný upír, který ihned začne toužit po krvi a není nikdo, kdo by ho mohl zastavit. Tedy až na doktora Van Helsinga, který shodou okolností přijíždí do tohoto kraje. Nastává rozhodující souboj, který rozhodne o osudu vesničanů, ale i samotné Marianne, kterou si baron vybral za svou nevěstu.

Český název: Draculovy nevěsty
Režie: Terence Fisher
Rok výroby: 1960
Délka: 85 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Peter Cushing ... (Dr. J. Van Helsing)
Yvonne Monlaur ... (Marianne Danielle)
David Peel ... (Baron Meinster)
Martita Hunt ... (Baroness Meinster)
Freda Jackson ... (Greta)
... a další

Režisér Terence Fisher je v hororových vodách jako doma. Každý správný hororový fanda ho musí znát, tedy lépe řečeno jeho filmy. Většina z nich totiž patří k nadprůměrným dílům tohoto žánru. Vzal si na paškál několik velice známých hororových postav, jako například vlkodlaka, Frankesteina, Psa Baskervillského, Gorgona či upíry. Mezi jeho nejznámější díla patří filmy Horror of Dracula (1958), The Hound of the Baskervilles (1959), The Revenge of Frankenstein (1958), The Gorgon (1964), The Phantom of the Opera (1962), The Curse of the Werewolf (1961). Tohoto chlapíka je velká škoda a myslím si, že on zcela jistě patří mezi ty největší mistry horroru.

V jeho filmech lze nalézt vždy velká elegance a kvalita, která je vidět na každém kroku. Všechno má do detailu propracované a ví, co přesně diváka dokáže nejvíc zaujmout. Kvalitní scénáře a skvělý výběr herců je vždy velkou zárukou úspěchu. Pokud totiž žijete hororem, tak pokaždé dokážete vymyslet něco nového a v té době byla výhoda toho, že ještě nebylo moc šancí podle něčeho kopírovat a bylo potřeba spoléhat na svou fantazii. To je věc, která v dnešní době spoustě režisérů a producentů chybí.

Hodně velká pozornost se věnovala vybavením jednotlivých míst, kde se příběh odehrával. Měli jsme možnost vidět krásné panství, tyčící se nad úpatí skal. Nádherná výzdoba dobového nábytku a ošacení lahodila mému oku. Vše bylo propracované do nejmenších detailů, ale přece jenom jsem si všiml několika chybiček, které ale nechci moc rozepisovat. Pilo se z krásných nabroušených sklenic a to je určitě lepší než ty dnešní ušmudlané dvoudecky. Jediné co bych jim vytkl víc je prostředí školy, které mi přišlo takové studené a trochu odfláknuté. Možná jim docházely finance. Hudební doprovod přesně odpovídal právě probíhajícímu ději a varhanní hudba lahodila mému uchu. Vedlejší zvuky, jako skřípění rakve, kroky či výkřiky nebyly nikdy přerušovány hudbou, a tak jsme jejich zvukový efekt slyšeli naprosto dokonale.

Trochu horší to už bylo se speciálními efekty. Malinovka se tu sice nekonala, ale za celý film jsme toho moc neviděli. Van Helsing většinou dostal na zadek, po místnosti létal hadrový netopýr s lepenkou místo křídel a dozvěděli jsme se, že upíří kousnutí se dá dezinfikovat nažhaveným železem a svěcenou vodou, kterou vlijete do ranek. Lepší už to bylo se samotným vzhledem upírů, kteří vypadali stylově, ne jako ti dnešní, kteří jsou vylepšení digitálními triky.

Herecké výkony se mi velice líbily. Největší zásluhu na tom má samozřejmě herec Peter Cushing, který je ovšem dokonalý téměř v každém filmu. Svojí eleganci a šarm dokáže skvěle prodat a jeho fanoušci ho zbožňovali. Zahrál si ve filmech Horror of Dracula (1958), The Revenge of Frankenstein (1958), The Hound of the Baskervilles (1959), The Mummy (1959) a spoustě dalších.

Hodnocení:
Jedná se o upírskou klasiku, která vás jistě neurazí. Pokud přehlédnete některé nedostatky, které se dají na tehdejší dobu odpustit, budete se příjemně bavit. Samozřejmě tento film nepatří mezi nejlepší svého druhu, ale svým známějším kolegům jistě ostudu neudělal. Pokud jste fanoušci pánů Cushinga a Fishera, tak si nesmíte určitě nechat ujít! Dávám mu 70% a určitě se na něj brzy znovu podívám.

Žádné komentáře:

Okomentovat