0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Boogeyman 3 (2008)

Bu bu bu potřetí a doufám že i naposledy!
Studentka Sarah pracuje po nocích v univerzitním rádiu. Jednoho dne za ní přijde její kamarádka Audrey, která je psychicky na dně a vykládá jí nějaké zmatené povídačky o tajemném duchovi jménem Boogeyman, který má na svědomí nedávný masakr na místní psychiatrické léčebně a zavinil i smrt jejího otce. Nyní pronásleduje jí samotnou a chce ji zabít. Sarah jí nevěří, ale následující noc se stane nedobrovolným svědkem její vraždy, kterou má na svědomí záhadná bytost. Ostatní studenti jí nevěří a nebohá Sarah netuší jak by je přesvědčila. Hrůza tím ovšem neskončila, protože Sarah začíná mít krvavé vidiny, ve kterých vidí umírat své kamarády a brzy se sny změní ve skutečnost. Její přátelé jeden po druhém mizí a Boogeyman začíná nabývat na síle. Pokud v něj totiž někdo věří, už se z jeho spárů nedostane. Sarah je jediná kdo ho může zastavit, jenže bez pomoci to nejspíš nedokáže. Sama totiž na strašáka věří a ten pomalu ovládá nejen její mysl, ale všechny její blízké.

Režie: Gary Jones
Rok výroby: 2008
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Erin Cahill ... (Sarah)
Chuck Hittinger ... (David)
Mimi Michaels ... (Lindsey)
Matt Rippy ... (Kane)
Nikki Sanderson ... (Audrey)
...a další

Třetí pokračování volně navazuje tam, kde skončil díl předešlý. Opět se toho ujal jiný režisér, který se pokusil předčít své kolegy, jenže to se mu v žádném případě nepovedlo. Ba přímo naopak. Tento film totiž s klidným svědomím označím za nejhorší díl celé série. Co by se taky dalo čekat jiného, když do režisérského křesla usedl Gary Jones, známý to autor největších paskvilů hororového žánru. Neznám snad ani jedno jeho dílo, které by dosáhlo alespoň průměrného hodnocení. Jedinou výjimkou jsou snad jen Spiders. Docela mě překvapuje, že svoje řemeslo ještě nepověsil na hřebík, ale to se asi tak brzy nestane dokud budou existovat takové společnosti jako Nu Image atd., které tyto braky budou sponzorovat.

Na začátku filmu příjemně navnadí scénka z vany, ale to je asi tak jediné co stojí za to vidět. Atmosféra filmu se snaží hned od začátku pořádně přitvrdit, jenže podprůměrné efekty a směšně vypadající bubák to prostě nedovolí. Jeho digitální obličej a na první pohled viditelné umělé ruce mě prostě nedokázaly uspokojit, když k tomu ještě připočítám jeho podivnou chůzi a dlouhé černé vlasy, máme tady nepodařenou kopii asijské dívky ze studny. Navíc celý snímek je postavený na již stokrát ohraném klišé, kdy bandičku nedůvěřivých děcek zmasakruje v záplavě umělé krve digitální strašák, který nikoho nevystraší, ale zaručeně rozesměje. Škoda jen, že se tu objevily docela pěkné herečky, které mohly prodat své tělo někde jinde. Přišlo mi, že tvůrci veškerý svůj talent a představivost vložili do snových pasáží, protože ty alespoň měly nějakou úroveň na rozdíl od ostrých scén, kdy se mordovalo.

Nejsměšnější mi přišla asi scénka s truhlou a lámáním údů. Do parodie bych to bral všemi deseti a rozhodně bych snímek hodnotil asi více, ale jelikož se mělo jednat o čistokrevný horor musím se jen ušklíbnout. V dnešní době neomezených možností a všemožných speciálních efektů či triků bych si představoval diametrálně odlišnou podívanou než jaké se mi tady dostalo.

Mám jen docela velkou obavu, aby tato série nezačala pokračovat do nekonečna jako se to už stalo mnohokrát předtím u jiných podprůměrných filmů. Otevřený konec tomu dokonale nasvědčuje a já jakožto nevěřící se začnu asi modlit, aby tomu tak nebylo. Protože další devadesáti minutové utrpení bych asi nezvládl.

Tak jako probíhající děj připomínal parodii, tak i krvavé a vraždící scény sloužily spíše k pobavení nežli k vystrašení. Po scéně s truhlou jsem si už říkal, že nic horšího přijít nemůže, ale to jsem se šeredně mýlil, protože tvůrci si pro nás ke konci ještě přichystali pěkně krvavou pračku. Přišlo mi jako by Boogeyman soutěžil s Fredym o nejabsurdnější zabití a prohrával na plné čáře. Jediné co jim musím připsat k dobru je, že ani tento díl nedopadl žádným happyendem.

Pevně věřím, že všem bubákům ve skříních už odzvonilo a tohle téma půjde někam do kytek. Po podprůměrné duchařině, průměrném slasheru a parodii by se totiž příště klidně mohlo stát, že by se někdo rozhodl natočit nějaký prequel z divokého západu, nebo scifi ve vesmíru, a to bych už asi nepřežil. Jak se říká do třetice všeho špatného to stačilo a nikdy více. Nicméně i přes všechny zápory tohohle veledíla to úplný odpad zase nebyl. Zasmát jsem se zasmál, úvodní scéna z vany se mi líbila a asi dvakrát jsem si tu všiml i náznaku slušné hororové atmosféry.

Hodnocení:
Takže suma sumárum dám slabých 30%.

Žádné komentáře:

Okomentovat