0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Zombie terror (1997)

Na maďarském hřbitově je mladá dívka napadena hladovým zombie.
Pomalu, ale jistě se začíná i maďarská produkce drát na povrch hororového světa. Naši skoro východní sousedé mají z tímto žánrem už spoustu zkušeností, jenže málokterý jejich film se dostane až k nám. Režisér Zsolt Bernáth již patří mezi ostřílené, ale pokud se nespecializujete na krátkometrážní filmy tak o něm zřejmě už nikdy neuslyšíte. V roce 1997 vyrazil pouze se dvěma herci na malinkatý hřbitov a během několika minut dal šanci vzniknout tomuto snímečku. Navíc jak je uvedeno na oficiálních stránkách, tak se má jednat o poctu nejlepšímu režisérovi zombie žánru G. A. Romerovi.

Režie: Zsolt Bernáth
Rok výroby: 1997
Délka: 5 min
Země: Maďarsko

Hrají:
Rozalia Fenyvesi ... (dívka)
Zoltan Galauner ... (zombie)

Příběh je zcela obyčejný, nečekejte žádné vedlejší úmysly. Mladá dívka se evidentně v podvečer nudí a tak se jde projít na místní zanedbaný hřbitov. Jen tak obhlíží hroby a zamilovaně hledí na oblohu. Z ničeho nic za sebou uslyší kroky a když se otočí, uvidí špinavého chlapa, který jde přímo k ní. Nastane honička po hřbitově a následuje finální ,,souboj‘‘.


Atmosféra filmu byla na první pohled ucházejí, hlavní zásluhu na tom měl ponurý hudební doprovod, který zcela dominoval celému filmu. Největší škody však udělala kamera a hlavně amatérský střih. Režisér se snažil nabudit dojem stáří snímku a obraz lehce přeskakoval a tvořili se na něm vlnovky. To by ještě tak nevadilo, ale velmi špatné podsvícení a chaotický střih hodně ubrali na mém hodnocení. Jednotlivé scény totiž do sebe zas až tak úplně nezapadají, místy jsou vidět díky podsvícení stíny štábu, atd. Navíc zde nalezneme i několik velmi náhodných věcí, které jsou hodně divné.

SPOILER: Dívka zakopne a spadne na zem. Z ničeho nic vedle sebe nahmatá ležící kříž, který tam však před pěti sekundami nebyl. KONEC SPOILERU.

Za zmínku však určitě stojí zombie maska, která byla docela slušně zpracována, ale hercův herecký projev byl v určitých chvílích pěkně prkenný.

Hodnocení:
V konečné fázi z toho tedy vylezl průměrný snímek, na který se dá určitě podívat, ale není to nic světoborného na co by jste rychle nezapomněli. Za snahu dávám 50%, protože je to jeden z prvních maďarských snímků který jsem viděl.

Žádné komentáře:

Okomentovat