0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 12. 2011

Batoru rowaiaru II: Chinkonka (2003)

Shuya Nanahara přežil a vyhlásil válku všem dospělým!

Uběhly tři roky od doby, kdy v takzvané vzdělávací reformě tisíciletí, jinak zvané zákon Battle Royale zachránil a utekl Shuya Nanahara s kamarádkou Norikou. Předtím ovšem zemřela celá jejich třída 9.E. Nyní je z Nanahary obávaný ,,terorista‘‘, který vyhlásil válku světu dospělých. Společně se svou skupinou vzbouřenců (hnutí Divoká sedma) žijí na dalekém, opuštěném ostrově ze kterého vyráží na své akce. Japonská vláda tomu chce udělat už jednou provždy přítrž a tak vytvoří nový program nazvaný BR 2. Unese opět třídu mladých studentů z řad chudých a opuštěných dětí. Po důkladné přednášce o tom co je čeká dostanou nedobrovolně uniformy a zbraně a vyrazí do akce. Jejich úkolem je zabít Shuyu Nanaharu.

Český název: Battle Royale II : Requiem
Režie: Kenta Fukasaku, Kinji Fukasaku
Rok výroby: 2003
Délka: 134 min
Země: Japonsko

Hrají:
Tatsuya Fujiwara ... ( Shuya Nanahara)
Ai Maeda ... ( Shiori Kitano)
Shûgo Oshinari ... ( Takuma Aoi)
Ayana Sakai ... ( Nao Asakura)
Haruka Suenaga ... ( Haruka Kuze)
...a další

Studenti tak musí vyrazit do bitvy, ale ,,teroristi‘‘ nejsou jedinou hrozbou, která může ohrozit jejich život. Jde především o obojky, které mají na krku a které jsou propojené z dalším spolužákem. Pokud jeden z nich zemře nebo se vzdálí na 50 metrů vybuchnou. Začíná tak vynucený boj, který nabere obrátky poté, co na sebe obě skupiny dětí narazí. Jsou opravdu členové hnutí Divoké sedmy horší, než většina dospělých? Sledujte pokračování filmu, který se řadí mezi jedny z nejlepších japonských vyvraždovaček.

Film pochází od stejného režiséra jako jednička, ale bohužel nedosahuje jeho kvalit. Zatímco jednička představila nedobrovolný boj spolužáků, kteří ještě ráno byli kamarádi, ale večer se bez rozmýšlení začali vyvražďovat., dvojka je spíše akční střílečkou, plnou krve, výbuchů a od prvního dílu se liší snad ve všem. Z hlavního hrdiny Shuy Nanahary, který byl plachým studentem jenž na začátku nechtěl vůbec bojovat a důležité pro něj bylo jen přátelství, se stal nelítostný zabiják, který vyhlásil válku světu dospělých. Chce se tak pomstít za smrt svých spolužáků a přátel.

Nová partička studentů už vůbec není tak zajímavá jako ti předtím. Připadali mi jako retardování, neustále jen ječící spratci, kteří by asi opravdu společnosti nechyběli. Vždyť je vlastně hned na začátku polovinu zabili. Ani se scénáristům nedivím, protože pracovat s takovým materiálem by se mi hnusilo taky. I tentokrát je školil jejich učitel, ale skvělého Kitanu, tentokrát nahradil herec Riki Takeuchi, který mi byl velice nesympatický a odporný. Mezi novými studenty mě zaujali jen dvě osoby. Shiori Kitano, dcera učitele z prvního dílu, která se sama přihlásila, aby pomstila smrt svého otce a mladík Takuma Aoi, který je takovým vůdcem studentů. Nakonec stane po boku samotného Nanahary.

Kouzlo prvního dílu se skoro úplně vytratilo, a to je asi největším mínusem tohoto pokračování. Původní myšlenka psychologického nátlaku na nevinné studenty, kteří pod tíhou okolností jsou nuceni bojovat a zabíjet se mezi sebou vyšuměla do prázdna. Tehdy se roztomilé dívky změnily v krvežíznivé bestie, které neznali slitování a z třídních šprtů vrahové drsňáků. Tentokrát šlo jen o samé střílení, výbuchy, nepřehledné umírání studentů, které jste ani pořádně nerozeznali a mnohdy neumírali po jednom, ale ve skupinách. Další blbostí jsou obojky z výbušninou. Zatímco v jedničce byly spíše na lokalizování jejich pozic, tady se stali nejčastějším způsobem smrti. Nevím na co tam tedy ty děcka posílali, když vybuchovali jeden za druhým jen proto, že byli z někým napojení. Zřejmě se filmaři nechali inspirovat filmem Deadlock s Haurem v hlavní roli.

Další kravinou byli vojáci, kteří přišli ostrov vyčistit. Jestli tohle má být japonská armáda, tak já jsem pánbůh. Přišli mi jako úplní ,,amatéři‘‘, kteří od těch děcek dostávali pěkně na zadek. Navíc, když se vylodili děcka, byl na pobřeží rachot, ale když vojáci, bylo ticho.

Podle mě byla blbost vydávat tento film jako pokračování, protože pokud by sedalo o samostatný film, měl by jistě větší ohlas. Takhle jen těžil ze jména prvního dílu. Když ale pominu název filmu, musím říct, že jako celek se mi film líbil. Bylo tam všechno, co na filmu hledám. Trochu dramatu, akční atmosféra a spousta krve. Bohužel do hororových vod tento snímek moc nezapadá, přesto doufám, že tuto recenzi s přivřením oka přijmete.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat