0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Bone Collector, The (1999)

Sériového vraha dokáže dopadnout jen ten nejlepší z nejlepších. Když je z vás ovšem mrzák, tak potřebujete pomocnou ruku.

Lincoln Rhyme býval nejlepším soudním analytikem a spisovatelem kriminálních příruček. Po vážné nehodě však zůstal zcela ochrnutý a může hýbat pouze jedním prstem. Proto často uvažuje o konci svého bídného života. Mladá Amelie je velice perspektivní a cílevědomá policistka, která se konečně dostala na své vysněné místo. Jejich cesty se však brzy zkříží a doslova změní jejich dosavadní životy. Ve městě začal řádit šílený vrah, který své oběti zabíjí dosti brutálním způsobem. Na místě činu nechává různé stopy a vodítka, které mají policistům napovědět, kde udeří příště. Lincolnovi bývalí spolupracovníci ho požádají o pomoc, protože on jediný dokáže díky svým výjimečným schopnostem vraha dopadnout. Amelie se k případu dostane zcela náhodou, když nalezne první oběť. Rhyme si jí vybere do svého týmu, protože v ní vidí sebe sama. Chce využít jejího talentu a citlivého vnímání. Oba se pouští po stopách vraha, ale ten je pořád o krok před nimi. Hraje s nimi jakousi podivnou hru, kterou policisté vyřeší jen tehdy, když pochopí význam jeho vodítek. Času je ovšem málo a počet obětí začne rapidně narůstat. Lincoln a Amelie musí najít společnou notu a začít pořádně spolupracovat. Jen tehdy mají šanci případ vyřešit.

Český název: Sběratel kostí
Režie: Phillip Noyce
Rok výroby: 1999
Délka: 114 min
Země: USA

Hrají:
Denzel Washington ... (Lincoln Rhyme)
Angelina Jolie ... (Amelia Donaghy)
Queen Latifah ... (Thelma)
Michael Rooker ... (Captain Howard Cheney)
Luis Guzmán ... (Eddie Ortiz)
Ed O'Neill ... (Detektiv Paulie Sellitto)
John Benjamin Hickey ... (Dr. Barry Lehman)
...a další

Film je natočený podle knižní předlohy Jefferyho Deavera. Zatímco kniha se dočkala docela velkých ovací po celém světě, tak filmové zpracování dostalo několik ran do zad od filmových kritiků i samotných diváků. Režisér Phillip Noyce patří mezi zkušené režiséry a většinu své kariéry věnuje natáčení thrillerů. I tento snímek se řadí spíše mezi krimi thrillery, ale do světa byl prezentován i pod hlavičkou hororu. Hodně lidí ho srovnává s prvotřídním snímkem Se7en (1995), který je natočený v ‘‘podobném‘‘ duchu. Jenže to je spíše čiré bláznovství, protože oba filmy toho moc společného nemají. Sběratel kostí prohrává v této konfrontaci ve většině směrech, ale přesto se dočkal i několika zajímavých nominací na filmové ceny.

Atmosféra filmu se hned od začátku snaží diváka pořádně navnadit a ukáže nám zlomový okamžik jednoho z hlavních hrdinů. Kdysi špičkový detektiv se během okamžiku promění v lidskou trosku, která už ztratila zájem žít. Přestože se mu od policie dočkalo velké pomoci v podobě špičkové technologie i opatrovatelky, tak on má strach se svých záchvatů, které ho můžou kdykoliv postihnout a změnit ho v úplnou nulu. Sám osobně si nedokážu představit, že bych se dostal do jeho kůže, protože zůstat zcela ochrnutý a oddaný na milost druhých bych se nechtěl nikdy dožít. Film nabere větší obrátky až seznámením Lincolna a Amelie. Oba mají obrovské nadání, ale jejich rozdílné povahy jim ze začátku brání v lepší spolupráci. Jenže velkou slabinou filmu jsou zbytečně zdlouhavé a nudné pasáže kdy se nic neděje. Vrah vždycky jen někoho unese, sváže a je střih. Žádné mučení, konverzace neboli psychický nátlak, nic. Nejzajímavější je asi luštění hádanky, kterou v sobě skrývají jednotlivé vodítka, které na místě činu zanechal vrah. Jak už to ovšem u podobných amerických filmů bývá, tak hlavní hrdina je rozlouskne během okamžiku. Samozřejmě ovšem je už pozdě a unesená oběť umírá. Jaká by to totiž byla zábava, kdyby všechny zachránili včas. O něco lepší už jsou scény, kdy Amelie musí ohledat místo činu. Ovšem i zde se nedočkáme žádných drastických scén, které by jen za mák připomínaly hororový zážitek. Režisér si s tím mohl vyhrát víc. Vždyť už jen ta možnost, že krysy rozežerou člověka, nebo pára totálně spálí nebohou ženu stojí za uváženou. Jenže buďto mu chyběla fantazie, prostředky, nebo talent. Podle mě asi první dvě možnosti budou správně. Zatímco knížka mě zcela vtáhla do děje a nemohl přestat číst, tak u filmu jsem se dost často nudil. Hudební doprovod byl docela neprůbojný a ani jsem ho nevnímal. Jakoby tam ani nebyl.

Herecké výkony byli rovněž velice rozporuplné. Zatímco Angelina Jolie podala svůj standardní výkon a rozhodně ozdobila snímek svým půvabem, tak Denzel Washington se moc neprojevil. Možná mu to jeho role nedovolila, ale přece jenom bych od něj čekal víc profesionality. Nevěřil jsem mu ani to pocení a záchvaty. Docela mě potěšila účast Eda O'Neilla, který ač nebyl mockrát vidět nic neztratil ze svého komického projevu. Rozhodně byl příjemným oživením. Jinak ale ostatní herci na mě dojem moc neudělali. Byli jen zbytečnou položkou na šekové knížce.

Rozhodně se dalo z tohoto filmu vytěžit mnohem víc než se stalo. Bylo tady několik velice pěkných okamžiků, které stojí zato vidět, ale jinak se film změnil z horor/thrilleru na obyčejnou detektivku bez většího napětí. Pokud vám můžu doporučit, tak si raději přečtěte knížku. Ta je mnohem lepší. Na Sběratele kostí se určitě podívat dá, ale je to jen obyčejný film, který zapadá do trošku lepšího průměru.

Hodnocení:
Rozmýšlel jsem se mezi 50-60% a hlavně díky Angelině dám to vyšší.

Žádné komentáře:

Okomentovat