0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Bosque de sombras (2006)

Dva manželské páry přijíždí na španělský venkov, aby zde strávili několik příjemných dnů. Vše se ovšem změní poté, co v opuštěném domě uprostřed lesa najdou uvězněnou malou dívku, kterou se rozhodnou odvést na policii. S tím ovšem nesouhlasí několik místních vesničanů, kteří se jim v tom pokusí zabránit všemi prostředky. Obě strany se však jen tak lehce nevzdávají a tak uprostřed lesů začne boj na život a na smrt.
Manželé Norman a Lucy přijíždí na návštěvu ke svému známému Paulovi. Ten si před rokem koupil a zrenovoval starý dům uprostřed lesů na jednom španělském venkově. Teď se chce pochlubit a společně si užít několik dnů na samotě, daleko od Londýna odkud všichni pocházejí. Jednoho dne vyráží Paul a Norman na lov a nechávají své ženy v domě. Poklidná idylka se však změní objevením a následným osvobozením malého děvčete, které bylo uvězněno v opuštěném domě uprostřed lesů. Děvče má fyzickou deformaci rukou a zřejmě proto zde bylo zamčeno před zraky civilizace. Nemluví, chová se jako zvíře a má obrovský strach. Paul se rozhodne zajít na policii a ohlásit jejich nález. Jenže nenadálé komplikace uvězní oba páry i s dívkou v jejich domě a navíc mají nečekanou návštěvu. Čtyřčlenná skupina místních vesničanů si přišla pro dítě a nenechají nikoho na pokoji dokud jí nedostanou zpět. Návštěva se brzy změní v noční můru, protože obě strany se jen tak lehce zastrašit nedají a v temných lesích začne boj o holý život.

Český název: V temném lese
Režie: Koldo Serra
Rok výroby: 2006
Délka: 94 min
Země: Velká Británie / Francie / Španělsko
Alternativní název: BackWoods

Hrají:
Gary Oldman ... (Paul)
Paddy Considine ... (Norman)
Virginie Ledoyen ... (Lucy)
Aitana Sánchez-Gijón ... (Isabel)
Lluís Homar ... (Paco)
...a další

Většinou se říká, že čím víc lidí přidá pomocnou ruku k dílu tím lépe. A tento film je tomu docela zdárným příkladem. Ve spoluprácí tří zemí vznikl psychologický thriller, který balancuje na hranici s hororem. Na svědomí ho má Španěl Koldo Serra, který film nejen režíroval, ale i spolupracoval na scénáři. Tento chlapík není sice u nás moc známý, ale věřte že o něm brzo zase uslyšíme. Na svém kontě má ještě dva krátkometrážní horory, které získaly celkem velký ohlas, hlavně tedy u španělských diváků.

Scénář filmu sice není nikterak originální, ale je nabitý osobitým kouzlem, houstnoucí atmosférou a dobře zvoleným hudebním doprovodem. Možná si řeknete, že jste něco podobného viděli už stokrát, ale není tomu tak. Opět zde sice máme skupinu lidí, kteří nabrknou několik vesnických buranů, kteří je potom budou nahánět po lese jenže španělský režisér do tohoto filmu zasadil především psychologický útok na vaše mozkové buňky, než brutalitu, krvavé cákance a lesní masakr. Nic z toho zde totiž nečekejte, jinak budete dost zklamáni. Základním pilířem je skvěle vybrané prostředí španělského venkova a přilehlých lesů. Tento fakt hodně pomohl i slušně zvládnuté kameře, která byla většinou přesně tam, kde být měla. Atmosféra filmu se postupně měnila z odlehčené po napjatou a skončila psychologickým nátlakem. Film je totiž rozdělený do dvou sekvencí, které se odehrávají zároveň a my můžeme sledovat osudy všech hrdinů pěkně na přeskáčku.

Dalším důležitým prvkem je různorodá charakteristika jednotlivých postav. Záporáky zde nepředstavují žádní zdegenerovaní burani, kteří pořádají hon na lidi, ale obyčejní věřící vesničané, kteří chtějí své tajemství udržet pod pokličkou před širokou veřejností. Nejsou nikterak brutální, ale ani žádní svatouškové. To samé se dá říct i o obou manželských párech. Jde o obyčejné dospělé lidi, kteří mají určité morální zásady, rodinné problémy a hlavně se z nich nestanou žádní hrdinové. Obě skupiny svedou vyrovnanou partii, při které se jejich šance na konečné vítězství vždy střídavě přikloní na obě strany. Stejně tak se budou zřejmě lišit i vaše sympatie, protože pokud se dodíváte až do konce zjistíte, že všechno není úplně tak jak se zdá.

To je právě na druhou stranu, ale i kámen úrazu tohoto filmu. Originální verze totiž má údajně něco přes 150 minut a já si nedokážu vůbec představit, co se mohlo v té hodině navíc ještě odehrávat. Na konci filmu sice zůstane spousta nevysvětlených otázek, ale jinak má snímek docela rychlý spád. Bohužel jak už jsem podotkl, úplný závěr je dost zmatený a mě osobně se moc nelíbil. Tento film je dost často přirovnáván k filmu Straw Dogs (1971).

Hlavním tahounem celého filmu je skvělý herec Gary Oldman, který je jasnou zárukou kvality. Tedy alespoň pro mne. Jeho výkon byl ostatně jako vždy naprosto úžasný a přes viditelné stárnutí má pořád co nabídnout. Mezi nejznámější filmy ve kterých se objevil patří například Dracula (1992), JFK (1991), Léon (1994), Hannibal (2001) a Batman Begins (2005). Svůj přirozený talent zde předvedla i francouzská kráska Virginie Ledoven, která mužskou část publika jistě potěšila scénkou s mokrým tričkem. Nahotě se tato diva rozhodně nebrání a vidět jste jí mohli ve filmech La Ceremonie (1995), The Beach (2000), nebo Holly (2006).

Hodnocení:
Tento snímek je docela slušnou psychologickou jízdou, která mě rozhodně nadchnula. V několika směrech se dost podstatně liší od svých podobných kolegů, ale to je jen dobře. Jediné větší vrásky na čele mi přidělaly nezodpovězené otázky a trochu divný závěr. Přesto je to pro mne lepší průměr a dávám 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat