0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 12. 2011

Na štědrý den odstartuje nový elektronický hororový časopis HOWARD!

Eraserhead s Obitusem se rozhodli hororovým fanouškům nadělit pěkný dárek pod stromeček.

Ne opravdu to není žádný žert, ale holá pravda! Fandové a fanynky hororového žánru se, pokud půjde všechno dobře, dočkají prvního čísla 24. prosince. Tvůrce tohoto počinu asi netřeba příliš představovat, protože jak Eraserhead tak i Obitus nejsou mezi hororovými nadšenci u nás ani na Slovensku žádnou neznámou. Oba pánové již pilně pracují, aby jejich hororový čtvrtletník odstartoval v naplánovaném termínu a v plné parádě. A o čem že časopis HOWARD vlastně bude?


  HOWARD je ryze hororový čtvrtletník píšící o všem, co se jakkoliv pojí s horrorem. Filmy, seriály, povídky, romány, antologie, herci, herečky, spisovatelé, spisovatelky, soundtracky, hudební skladatelé a skladatelky, režiséři, režisérky, horrorové postavy, mytologie, historie, současnost, kresby, komiksy, hry, recenze, tématické články, profily osobností, autorské rozhovory, reporty z horrorových akcí, české i zahraniční povídky, strach, krev, atmosféra, morbidnosti a spoustu dalšího…
Jelikož jde o čtvrtletník, měl by vycházet vždy šestého v těchto měsících (6. března, 6. června, 6. září a 6. prosince). První číslo bude však výjimkou, protože nám jej chtějí oba autoři nadělit rovnou pod stromeček a zároveň si tu samou radost udělat i sobě. Proto jim držme všichni palce ať se jim to povede! Vždyť to pro nás dělají z láskou a nebude nás to ani nic stát. Howard si totiž budete moci stáhnout úplně zadarmo! Časopis bude vycházet v elektronické podobě, v pdf formátu.

No a na co se můžeme v prvním čísle těšit? Chcete navnadit? Co takhle jedna česká a jedna poměrně krvavá polská povídka z pera Lukasze Radeckého? Tematický článek o historii a současnosti indického filmového horroru? Proč k ročnímu výročí úmrtí nevzpomenout nejen na výborného komika, ale i horrorového herce Leslieho Nielsena? Pár slov si jistě zaslouží i oblíbenec Uwe Bolla Michael Paré. K tomu recenze na knihy a filmy a pokud se to povede, tak autorský rozhovor s jednou významnou a známou horrorovou osobností. Se kterou?  Nechte se překvapit! 

Tím bych ukončil základní info o tomto časopise, protože více informací se ani mě nepodařilo z tvůrců vytřískat a tak i já sám se musím nechat překvapit. No a přiznám se, že se už nemůžu dočkat. Tímto bych chtěl oběma pánům popřát mnoho štěstí ke zdárnému začátku.

Zde ještě malý rozhovor:

1.      Co vás vedlo k vytvoření časopisu HOWARD?
Eraserhead: Tvořit a vydávat horrorový časopis je mým snem již od té doby, co jsem propadl horrorovému žánru a uvědomil si, že, až na jednu nebo dvě výjimky (u obou vyšla jen dvě čísla), zde nikdy žádný čistě horrorový časopis, který by se věnoval horroru jako celku, vlastně nikdy nevycházel. Jediné, co brzdilo tento sen uskutečnit, byl samozřejmě kapitál. Jenže pak jsem narazil na polský elektronický časopis Grabarz Polski a i když to tedy není přesně to, co bych si přál, zjistil jsem, že ten formát není vůbec špatný a že to je vlastně východisko, jak svůj sen uskutečnit. No a někdy v té době jsme se s Obitusem shodli na tom, že se tato myšlenka zamlouvá nám oběma a že tomu, vydávat společně horrorový časopis, v podstatě nestojí v cestě už nic. A tak jsme někdy během října 2011 na tom začali pracovat. Což mě dovádí k myšlence, že stanovit pro první číslo datum 24. 12. 2011 byla dost šílená myšlenka, ale doufám, že se nám to podaří ukočírovat.

2.      Kdy bude zprovozněna internetová stránka?
Eraserhead: Tak na tohle ti nejsem schopen odpovědět. Jednak proto, že tohle není v mé kompetenci, jednak proto, že to teď v tomto okamžiku není věc, kterou by jsme intenzivně řešili. Doménu (www.howardhorror.cz) už máme zaregistrovanou, ale veškeré naše úsilí se teď koncentruje na to, dát dohromady a v termínu vydat to první číslo. Což nám zabírá dost času. Korektury, grafika (ani jeden z nás s grafikou nemá zkušenosti a Obitus se jí vlastně učí za pochodu), apod. Nedokážu v tuto chvíli říci, jestli budou stránky do vánoc zprovozněny, nebo jestli ten hotový časopis jen někam neuložíme a nezveřejníme link, z něhož se dá stáhnout. V tuto chvíli, kdy píšu tyto řádky, vlastně funguje jen náš facebook profil (http://www.facebook.com/#!/pages/Howard/209135519167303), kde se, dokud stránky nerozjedeme, dozvíte všechny důležité informace včetně toho, zda už první číslo vyšlo a kde se dá stáhnout. Jak jsem psal už výše. Vánoce byl asi dost šibeniční termín na to, zařídit všechno ke spokojenosti všech. Na druhou stranu, prioritou je pro nás samotný časopis, stáhnout se dá vlastně odkudkoliv a jestli se první číslo bude stahovat odjinud než z těch stránek, svět se nezboří. Nebude žádný problém ho tam dodatečně pak přemístit.

3.      Můžou se nějak zapojit i vaši čtenáři?
Eraserhead: No samozřejmě. Hledáme např. někoho, kdo zvládá grafiku. Jak už jsem psal, Obitus se jí učí za pochodu, poslední týdny tráví intenzivním studiem grafických manuálů a rádců a snaží se prvnímu číslu vtisknout alespoň trochu snesitelnou podobu. Ani jeden z nás s tím nemá žádné větší zkušenosti a najít někoho, kdo se v tom vyzná, baví ho to a má stejnou slabost pro horror jako my, kdo by si tu vzhledovou stránku vzal na hrb, určitě by se nám ulevilo. Samozřejmě by jsme také rádi zapojili do časopisu různé horrorové kresby a obrázky (hodně fajn by byly ilustrace k otiskovaným povídkám, aby to nebyl jen suchý text), takže, kdo maluje a kreslí, a rád/a by svou prací pomohl/a zlepšit vzhled našeho časopisu, ať se ozve, pošle něco na ukázku a třeba se domluvíme. Chtěli by jsme i nějaké krátké komiksy. Samozřejmostí jsou pak povídky. Naším cílem je minimálně jedna česká a jedna zahraniční povídka. Pramen českých zanedlouho asi vyschne, takže kdo píše, může zkusit něco poslat a uvidíme, třeba zrovna Vám něco „otiskneme“. A takhle by jsme mohli pokračovat. Chceme časopisem obsáhnout všechny složky horroru, ale třeba články a recenze o počítačových hrách jdou mimo nás oba, já hry například nehraji vůbec. Prostě a jednoduše, nabude-li někdo pocitu, že by mohl časopisu něčím prospět, chtěl-li by někdo jeho podobu spoluvytvářet, stačí se ozvat, buď přes facebook nebo na můj mail: teresabanks@seznam.cz a třeba se domluvíme. Naše nároky jsou sice neústupné, ale ne nesplnitelné :-). Jen předem upozorňuji – našim záměrem je horror, HORROR, ne sci-fi, fantasy nebo nějaké depresivní emo!!!

4.      Vzkaz čtenářům a čtenářkám:
Eraserhead: Asi aby si k Howardovi našli/y cestu a četli/y ho a aby je bavil alespoň stejně tak, jako nás baví ho vytvářet. Aby pomohli vytvářet horrorovou komunitu a vytvářet podhoubí, z něhož by vyrůstaly květy horroru. Aby prostě pomohli/y horrorovému žánru, který je dle mého názoru u nás v dost mizerné situaci (srovnáme-li to např. s Polskem, kde se mu vede o mílové kroky lépe), přežít, žít a dýchat.
Závěrem bych ještě mohl navnadit na druhé číslo, obsah ještě není přesně určen, ale určitě se v něm objeví článek o horrorech z další méně známé asijské země, už teď je jisté, že v něm bude česká, polská a americká povídka, pravděpodobně tématický článek o krysách a potkanech v horroru a spoustu dalšího....

Žádné komentáře:

Okomentovat