0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2011

Bug (2006)

Pravda, nebo halucinace?
Agnes pracuje jako servírka v klubu pro lesbičky. Bydlí sama v motelu a samotu si zpestřuje jen dávkou kokainu a vínem. Ve svém nitru však cítí strach, protože jejího bývalého právě propustili z vězení, kde byl zavřený za pokus o její vraždu. Celý život jí převrátí naruby přítelkyně R.C., která do jejího bytu přivede charismatického Petera. Proklábosí celý večer a Agnes mu dovolí u ní přespat. Krásná idilka však brzy skončí, když Peter prozradí tajemství z minulosti a začne všude kolem sebe vidět brouky. Toto je zlomový okamžik, který Agnes zcela obrátí na ruby její život a nezmění to ani návrat bývalého manžela Jerryho.

Český název: Brouk
Režie: William Friedkin
Rok výroby: 2006
Délka: 102 min
Země: USA

Hrají:
Ashley Judd ... ( Agnes White)
Michael Shannon ... ( Peter Evans)
Harry Connick Jr ... ( Jerry Goss)
Lynn Collins ... ( R.C.)
Brian F. O'Byrne ... ( Dr. Sweet)
...a další

Jedná se o velice zvláštní film psychologického rázu, který se tak trochu vymyká všemu co jsem měl možnost vidět na podobné téma. Z jistého hlediska se něco podobného děje i kolem nás (berte s rezervou), protože až dokonce vlastně není jasné, jestli se jedná o halucinace a paranoiu hlavních postav, nebo to je pravda. Jasně že se to nakonec dozvíme, ale o tom tu psát nebudu. Je opravdu pozoruhodné, co s herci udělali maskéři, když na začátku vypadali k světu a na konci už s Petera byla jen šílená troska. Za to Ashley své kouzlo neztratila.

Příběh dvou ztroskotanců kupodivu moc nedoprovázela hudba, takže mi přišly některé pasáže dost suché a postupem času, kdy se řešily jen samé kraviny, mě film začal už nudit. Myslím, že kdyby se to zkrátilo o takových dvacet minut, bylo by to jen dobře. Další věcí jsou brouci. Celou dobu se o nich jen mluví a vlastně pomalu nic nevidíte. Na jednu stranu je to dobře, protože režisér nechal působit divákovu fantazii, ale chtělo to trochu akčnosti. Tu nám tam navodil hlavně bývalý manžel Agnes, který nešel pro facku daleko. Postavu Petera jsem si nejvíc oblíbil až při důkladné prohlídce jeho ústní dutiny a zubů, do té doby mi přišel jen jako tuctový psychouš, kterých máme možnost vidět spousty.

Jednoduchost tohoto filmu zřejmě rozdělí diváky na dva tábory. V jednom budou ti, kteří řeknou, že to byla slabota a zbytečný film, který za moc nestál. Ti druzí mezi které se řadím já v tom vidí průměrný psychologický thriller o paranoidním strachu z brouků a halucinacích, kterými se hlavní postavy obklopily (nebo to byla všechno pravda? To už nechám na vašem úsudku).

Film natočil známý režisér W. Friedkin, který má už za sebou pár filmových počinů, které stojí určitě za zmínku. Jde o filmy jako The Exorcist, Cruising, The French Connection. Herecké obsazení je velice řídké, protože hlavní postavy jsou vlastně jen dvě a děj se odehrává v jednom jediném bytě.
Roli Agnes obsadila Ashley Judd, kterou mám velice rád a vlastním snad všechny dostupné filmy s touto herečkou (kromě těch romantických). Zahrála si ve například ve filmech Frida, Kiss the Girls,cTwisted. A i tentokrát mě nezklamala, protože její výkon se mi líbil asi jako jediný. Taky jsme se dočkali odhalovacích scén, kterým se tato sličná diva rozhodně nebrání.
Bláznivého Petera si zahrál Michael Shannon, který očividně s nahotou problémy taky nemá, což určitě potěšilo hlavně divačky. Viděl jsem ho zatím pouze ve filmu Dead Birds. Většinou však dostává jen malé role.

Vypněte na chvíli mozkové závity a nechte se vtáhnout do děje, kde je těžké rozeznat co je skutečnost a co halucinace. Paranoia a strach z neznámého je snad v každém z nás tak proč nedat šanci tomuto filmu. Alespoň se potvrdilo, že mšice to je pěkný prevít.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat