0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 12. 2011

Blade: Trinity (2004)

Blade vs. Dracula. Trochu divné zakončení této série a pro většinu fanoušků i jisté zklamání

Blade i Whistler se stali celostátně hledanými, poté co "denní chodec" neprohlédne upíří lest a omylem zabije člověka. FBI je vypátrá a po sérii výbuchů a výstřelů je Whistler mrtev a Blade zatčen. Na policejní stanici se neposlední chvíli objeví dvojice neznámých a Bladea zachrání z rukou pomstychtivých upírů, kteří se tam zjevili ve stejnou chvíli. Jde o takzvané Noční lovce (partu lovců upírů), mezi které také patří bývalý upír Hanibal King a Whistlerova dcera Abigail. Přemluví Bladea, aby jim pomohl zničit všechny upíry a hlavně odvrátil hrozbu, která může zničit celé lidstvo. Upíři totiž probudili svého patriarchu, mocného Draculu, aby jim pomohl stvořit novou rasu, která by byla nezranitelná jako Blade. Začíná tak poslední bitva z nichž vzejde jen jeden vítěz. Tentokrát však Blade narazil na opravdu rovnocenného soupeře, který se jen tak nevzdá.

Režie: David S. Goyer
Rok výroby: 2004
Délka: 122 min
Země: USA

Hrají:
Wesley Snipes ... (Blade)
Dominic Purcell ... (Drake)
Jessica Biel ... (Abigail Whistler)
Ryan Reynolds ... (Hannibal King)
Kris Kristofferson ... (Whistler)
... a další

Tak a máme tady zakončení trilogie o slavném lovci upírů. Tentokrát do režisérského křesla usedl David S. Goyer, člověk který spolupracoval na scénářích k předchozím dílům. Na kvalitě celého snímku se to dost promítlo, protože jde o člověka jenž neměl potřebné režisérské kvality a i v dnešní době, když natočil několik dalších filmů jde vidět, že tohle není jeho silná stránka. Ani jeden z jeho filmů se nedočkal velkých ovací a většinou jde o hodně průměrné filmy. Mezi jeho další díla patří například: ZigZag (2002), The Invisible (2007) a The Unborn (2009).

Většina fanoušků říká, že jde o nejslabší díl trilogie a to hned z několika důvodů. Jestli oprávněně, musíte posoudit sami, ale já s nimi souhlasím. Samotný scénář je o hodně slabší a filmové provedení se hodně liší od obou předešlých dílů. Akčnost a efektivní bojové scény se zvrtly v přehlídku mihotajících se těl, které se rozprskávaly všude kolem, speciální efekty jsou nahrazeny povětšinou jen obyčejnými výbuchy a upíři nemají žádný šmrnc. Jediná maska se mi líbila ta, kdy se promění samotný Drákula. Důmyslné bitky, kdy si Blade vychutnává jednoho protivníka za druhým, jsou nahrazeny jedinou střelou, která zkosí desítky nepřátel a já si připadal jak při sledování céčkového akčního filmu. Hudební doprovod byl zhruba na stejné úrovni jako u druhého dílu – tudíž nepříliš dobrá volba, která nedokázala nabudit potřebnou atmosféru.

Tah se samotným Drákulou se moc nepovedl, protože spojit tuto bájnou postavu s komiksovým hrdinou je trochu ujeté. Navíc představitel Dominic Purcell se zrovna nepředřel a v jeho podání to byla katastrofa. Připadal jsem si jako při sledování Prison Breaku, kdy (Lincoln) utíká před policisty. Samotní upíři a jejich kostýmy mi připomínali již zmiňovaný Matrix a celkově se mi chtělo spíše brečet, nežli se tomu smát. Nejvíce mě asi dostala stupidní scéna, kdy se dozvíme o tajných zařízeních, kde upíři drží lidi a využívají je jako chovné stanice k čerpání krve. Zřejmě už jsou tak zdechlí, že si nedokážou nikoho ulovit. Zbytečné úmrtí Whistlera mě jen utvrdilo, že naprostý nedostatek inspirace a kreativnosti pohřbila původní myšlenku se kterou Blade vznikl.

Klasicky i v tomto dílu se dočkáme několika zbrusu nových zbraní, které mají zvýšit efektivitu zabíjení upírů. Místo pušky či brokovnice na nás tentokrát vyvalili s lukem a výbušnými stříbrnými střelami. Taktéž se našel nový způsob, jak si Blade mohl inhalovat do těla sérum. S novými zbraněmi přišli do filmu i nové postavy. Z těch kladných bych chtěl hlavně upozornit na postavu Hannibala Kinga. Tento bývalý upír prosytil film některými opravdu dobrými hláškami, které mě docela pobavili. Mnohdy se však stalo, že se jednalo pouze o přebrané fráze z jiných filmů či reklam v nichž měli mnohem větší trefnost a váhu (například komedie Prci, prci, prcičky). Další postavou je Whistlerova nemanželská dcera, která taťkovi ostudu neudělala, tedy co se bojovnosti týká. Nejvíce mě však dostala slepá hackerka. Ze záporných postav mě zaujali pouze upíří psi. Mít takového mazlíčka by bylo super.

V hlavní roli se objevil opět skvělý Wesley Snipes, který i tentokrát udržel úroveň filmu, alespoň v průměrných vodách. Jedná se o jeho životní roli a tu mu již nikdo neodpáře. Přestože na mě v jiných filmech moc velký dojem neudělal, tak u mě zůstane lovcem upírů číslo jedna (dokonce i před Van Helsingem). Sice tentokrát trochu upravil visáž svého oblečení, ale byl to pořád on ve svých slunečních brýlích a mečem, který pro něj znamenal to, co dnes pro většinu lidí mobilní telefon. Docela mě potěšila přítomnost atraktivní herečky J. Biel, která ač nepředvedla zrovna oslňující výkon, tak patřila k příjemnému zpestření celého filmu. To se již nedá říct o Dominicu Purdellovi, kterého mám strašně rád v Prison Breaku, ale tady předvedl katastrofální výkon zakončený otřesnou závěrečnou scénou. Mnohem lépe si vedl například ve filmu Primeval.

Hodnocení:
Pro mne je to hodně slabé zakončení této trilogie. Čekal jsem mnohem více, ale musel jsem spolknout hořkou pilulku. Neříkám, že jde o odpadní film, protože podívat se na něj určitě dá, leč zůstanu asi jen u opakovaného sledování jedničky. Dvojka mě totiž taktéž zrovna dvakrát nenadchla. Pokud se snad ještě někdy bude natáčet další pokračování, tak bych chtěl hlavně jiného režiséra, staré upíry a pořádnou muziku. Nemůžu si pomoci, ale mé hodnocení je něco mezi 40-50%. Ještě bych chtěl podotknout, že existuje jak kinoverze, tak i ta rozšířená (kterou mám já) a v ní můžete vidět zhruba patnáct minut navíc + nesestříhané scény.

Žádné komentáře:

Okomentovat