0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 12. 2011

Boa... Nguu yak! (2006)

I v Thajsku se dají natočit hadí paskvily, které zdatně konkurují svým západním bratříčkům.
V Thajské džungli se ztratí mladý student, který si zde chtěl pořídit několik fotek do soukromé sbírky. Je po něm vyhlášeno pátrání, ale ani po týdnu policie nenalezla žádné stopy. Proto se šestice kamarádů rozhodne nalézt svého přítele sami. Pět z nich odletí v balónu prozkoumat džungli, ale kvůli silné bouři jsou nuceni nouzově přistát. Dále pokračují v pátrání po zemi, ale místo svého ztraceného kamaráda naleznou skrytou jeskyni, ve které se skrývá nepříjemné překvapení. Socha medúzy pro ně měla být varováním, aby co nejrychleji zmizeli. Ocitli se totiž v teritoriu obrovského hroznýše, který má neustále hlad a sežere všechno, co se mu dostane do cesty. Ze záchranné akce se tak stává boj o přežití.

Český název: Boa – V sevření hrůzy
Režie: Chaninton Muangsuwan
Rok výroby: 2006
Délka: 96 min
Země: Thajsko

Hrají:
Pimpan Chalaikupp ... (Nattacha)
Sittha Lertsrimonkol ... (Soet)
Kiratikorn Ratkulthorn ... (Phrae)
Nophand Boonyai ... (Khin)
Tawngrak Assawarat ... (Sida)
Phoophan Khannathap ... (Go)
...a další

Většina filmů s hadí tématikou, které jsem viděl dopadla tragicky a tak když se mi do rukou tento snímek a já viděl, že jde o asijskou tvorbu ve skrytu duše jsem doufal v zázrak. Jenže jsem se šeredně mýlil, protože jde o stejnou hrůzu na jakou jsem zvyklý od americké produkce. Možná ještě horší. Režisér Muangsuwan nepatří mezi nejzkušenější ve svém řemesle a bylo to vidět na první pohled. Přestože scénář není nikterak originální a měl spoustu nedostatků, dalo se z něho vytěžit mnohem víc, kdyby se toho ujal někdo jiný. Jediné co se totiž opravdu povedlo, je výběr prostředí. Thajsko je nádherná země a nabízí doslova pastvu pro oči. Nádherné vodopády, pestrobarevnou džungli a spoustu dalších přírodních prvků, které bych mohl jmenovat. Jenže na co to všechno je, když se obklopíte bandou amatérů, kteří svou práci doslova odfláknou.

Snímek postrádá jakýkoliv náznak atmosféry, protože statičtí herci a nesmyslně nudné dialogy to ani neumožní. Spíše než na horor to totiž vypadá na nepodařenou parodii, která se chtěla za každou cenu vyrovnat Anakondě. Nejblíže však tento snímek má snad ke čtvrtému dílu, který je rovněž jedná velká tragédie. Přitom na začátku se zdálo, že by jsme mohli opravdu dočkat něčeho výjimečného. Jenže jakmile se na scéně objevila šestice přátel, z nichž polovina musela být vytažená z nějakého blázince, šlo všechno dobré do háje. Víc postižené herce jsem už dlouho neviděl. Nejenom že vzhledově vypadali jako mentálně narušení jedinci, ale jejich výkony se nedají za herectví označit ani náhodou. Přišlo mi jako by před sebou měli na výkresu napsaný text a oni jej jen odříkali. To se týká převážné většiny z nich. Když se k tomu všemu připočítají laciné digitální triky s přerostlým hadem, který umí snad i létat, nudné hlášky, nelogické scény, nevýrazná hudba a v neposlední řadě otřesný dabing je na odpad zaděláno.

Nejlepší na celém filmu by bylo, kdyby had sežral všechny studenty hned na začátku a diváci zůstali ušetření tomu dlouhému utrpení. Jenže režisér si řekl NE! K pětici studentů nám naservíroval další pátrací skupinu financovanou otcem jedno ze studentů, kteří tam byli naprosto zbyteční a jejich jediným úkolem bylo zajistit hadovi další potravu. Aby toho nebylo málo, tak se na scéně objeví ještě další skupinka policistů, která začne hledat ty dvě předešlé. Takže diváci sledují naservírovaný guláš, kdy každý hledá každého a mezi tím je had jednoho po druhém sežere. Navíc vše je podáno naprosto chaotickým střihem a nelogickými scénami, při kterých had plave, žere, létá, žere a mizí. To samé platí i o jednotlivých postavách. Tu utíkají vysokou trávou před hadem a následně padají z útesů dolů. Místo aby z nich zůstala placka, změní se ve Spidermana a pád přežijí. Režisér se nechal inspirovat americkými akčními filmy s příchutí sovětské nesmrtelnosti. Co se týká samotných úmrtí jednotlivých postav, tak rovněž nečekejte žádné terno. Vesměs jde pořád o to samé. Had si kousne a hadrový panák se proletí dvacet metrů vzduchem.

Hodnocení:
Pokud možno se tomuhle paskvilu vyhněte obloukem. Je to zbytečná ztráta času, který se dá využít mnohem lépe. Doufám, že tenhle režisér už nikdy nic nenatočí a já už nikdy tyhle otřesné herce neuvidím. 20%

Žádné komentáře:

Okomentovat