0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Brocéliande (2002)

Sledujte znovuzrození druidské bohyně.
Chloé právě začala studovat na univerzitě historie. Pomalu se senamuje se svými spolužáky, profesory i šarmantním Erwannem. Tak jako spousta jiných škol má i tato univerzita pro své žáky připravenou praxi v nedalekém lese Brocéliande, který je proslulý tím, že býval místem tajemných druidských rituálů a jejich pohřebištěm. Jednoho dne se poštěstí Chloé najít posvátné druidské meče, které označí profesor Vernet za unikátní nález. Bohužel to zjistí ještě někdo a Chloé se stává svědkem několika vražd, které páchá tajemný vrah v masce a s kovovými drápy na rukavicích. Začíná přicházet na důkazy o tom, že se blíží den, který byl v historii druidy často využíván k rituálním obřadům. Chystá se snad někdo oživit tento barbarský zvyk a obnovit tak druidský řád? Sledujte tento film, který se vám snaží poodhalit trochu více z této zaniklé kultury, ale do jaké míry to můžeme brát vážně.

Český název: Společenství Druidů
Režie: Doug Headline
Rok výroby: 2002
Délka: 90 min
Země: Francie

Hrají:
Elsa Kikoïne ... ( Chloé)
Cylia Malki ... ( Iris)
Mathieu Simonet ... ( Erwann)
Cédric Chevalme ... ( Gilles)
André Wilms ... ( Vernet)
...a další

Francouzi jsou známí tím, že hodně filmů, které vyjdou z jejich dílen, nestojí za nic. Ale najdou se i takové, které patří mezi světovou špičku. Tento snímek se však řadí určitě spíše k té první skupině. Režisér Headline patří mezi začátečníky a podle toho film dopadl. Ani skutečnost, že se film opírá o několik skutečných fakt, hlavně co se prostředí a názvů týká mu moc nepomohl.

Druidové byli keltští kněží, kteří měli mezi obyčejnými lidmi výsadní práva, naháněli svým způsobem hrůzu, ale většinou v dobrém slova smyslu. Lidé je uctívali a jejich obřady byly považovány za kouzelné rituály, které měli přinést blahobyt a usmiřování bohů. Často byli však vykreslováni jako služebníci zla, a to hlavně za rozmachu velkého Říma. Opak je však pravdou a jejich oběti byli pouze zvířecí či se skládaly z různých surovin (obilí, apod.). Spousta z nich se vyznala v bylinkářství, astronomii i astrologii a dokonce dokázali sestavit horoskop či uvést člověka do hypnózy. Byli oblečení do bílých rouch, protože bílou považovali za posvátnou, stejně jako stromy (přesněji řečeno duby).

Také les Brocéliande skutečně existuje poblíž francouzského města Rennes. Místo prosicené spousty mýtů a legend. Uprostřed lesa leží údajná Merlinova hrobka. Les je vesměs složený z dubů a buků občas se zde najdou i jehličnaté stromy.

Ted se vrátíme k samotnému filmu. Nápad a námět je jistě celkem slušný a lákavý, ale konečná podoba značně pokulhává, a to na všech frontách. Co se týká po stránce kamery a střihu, tam bych ještě s přivřením oka mohl říct, že to ušlo. Občas se sice vyskytly rozmazané nebo roztřepané záběry, ale prostředí, ve kterém se natáčelo, to odlehčilo. Převážná část se totiž odehrává v budově školy nebo jeho blízkého okolí. Samotné vybavení a doplňky navodily slušnou celkem reálnou podobu autentičnosti historických předmětů a zbraní. Když jsme se ale začínali dostávat k podstatě věci, o kterou ve filmu vlastně jde, dostavilo se zklamání. Fosforující posvátný kámen a kotlík určený k rituálu by nenahnali hrůzu ani pětiletému dítěti. Po sérii nudných soubojů s novodobými druidy se představila hlavní nestvůra. A to jsem si začal připadat jako ve zlém snu. Posvátná bohyně Morykana se druidské mytologii ani ničemu, co by se dalo snad k ní přirovnat, vůbec nepodobala. Spíše mi to přišlo jako nepodařená kopie Aliena bez ocasu, navlečeného do brnění a bojujícího s oboustranným kopím na jehož jednom konci se točil chrastící kovový kotouč. Navíc se tam vyskytlo dost naprosto nesmyslných hlášek a scén, které mi ze začátku nevadily, ale postupem času začali nudit.

Herecké obsazení mě moc nezaujalo a jde převážně o neznámé herce, z nichž se skoro nikdo nedokázal více prosadit. Jedinou větší výjimkou jsou herec Cédric Chvalme, který si zahrál v několika televizních seriálech a herečka Elsa Kikoine (Vidocq).

Hodnocení:
Jedná se o film, který mohl rozhodně více vytěžit z historických podkladů a fakt, na kterých postavil svůj scénář. Pro mě osobně je to celkem velké zklamání, které neocením více jak 35%. Přikloním se ale spíše k menšímu hodnocení.

Žádné komentáře:

Okomentovat