0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 12. 2011

Beacon, The (2009)

Važte si svého života, protože sebevraždou vaše utrpení neskončí!

Manželé Bryn a Paul se ze všech sil snaží překonat krizi, která postihla jejich donedávna šťastný život. Jejich syn nedávno záhadně zmizel z dětské oslavy a podle všeho se nejspíš utopil. Bryn to psychicky nezvládla a pokusila se spáchat sebevraždu. Nyní se s vidinou lepších zítřků přestěhovali do starého obytného domu Beacon a pokoušejí se vrátit do starých kolejí. Jenomže zanedlouho začíná mít Bryn podivné vidiny a na chodbě vídá záhadnou postavu malého chlapce. Pustí se do vlastního pátrání a brzy se dozvídá děsivou skutečnost, že zde před lety žil opravdu jeden malý chlapec, který nešťastně spadl do výtahové šachty a zemřel. Bryn ovšem její vidiny nikdo nevěří a tak se rozhodne osvobodit chlapcovu duši sama. Jenže brzy začne na světlo vyplouvat mnohem děsivější tajemství, které se skrývá ve zdech tohoto domu. Tajemství jenž ohrozí život nejen Bryn a Paula samotných, ale i jejich blízkých.

Český název: Mrtví mezi námi
Režie: Michael Stokes
Rok výroby: 2009
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Teri Polo ... (Bryn Shaw)
David Rees Snell ... (Paul Shaw)
Elaine Hendrix ... (Vanessa Carver)
Jonny Cruz ... (Simon Valencia)
Michael Ironside ... (Ned Hutton)
...a další

Možná si řeknete zase jen další tuctová duchařina o domě a duchovi malého dítěte, kterých existuje už několik desítek a všechny jsou na stejné brdo, ale já vás lehce vyvedu z omylu. Samozřejmě se zde vyskytuje spousta zaběhnutých klišé a jistá šablonovitost která už nikoho nepřekvapí. Začátek má hodně pomalý rozjezd což má za důsledek dostavení tolik neoblíbeny nudy, kterou jistě nikdo při podobných kouscích nevyhledává. Bohužel tento fakt se nemění ani po první půlhodině, kdy jediné co stojí za povšimnutí jsou vzpomínkové pasáže Teri Polo. Celé mi to přišlo, jako by se tvůrci nemohli pořád rozhodnout, kdy mají přitvrdit. Herecké výkony v tu chvíli byli tak chabé, že jsem měl sto chutí film vypnout. Nezachránil to ani chabý hudební doprovod či pěkné herečky.

Obrat k lepšímu nastal teprve s příchodem ducha malého chlapce, který pobíhal po domě, nebo se vozil ve výtahu. Tady přišla na scénu detektivní část příběhu a konečně se děj trochu prokrvil. Samotné pátrání začne nabírat obrátek vstupem hlavní hrdinky do bytu rodičů mrtvého chlapce. Konečně se zde dostavila trocha té mysteriózní atmosféry, která má být hlavní náplní duchařského žánru. Od této chvíle nám začal film poodhalovat své tajemství a zápletka konečně dostala impuls k lepším zítřkům. Čím víc se blížil závěr filmu, tím víc mě začal film zajímat. Poslední patnáctiminutovka konečně ukázala směr, jakým se měl film ubírat celou dobu. Jenomže už bylo trochu pozdě, aby mě dokázal přesvědčit o vyšším hodnocení než je obyčejný průměr.

Konečné rozuzlení mě ovšem docela potěšilo hlavně z toho důvodu, že se nakonec ukázalo, že zde nešlo jen o obyčejnou tuctovku. Téma sebevrahů a prokletých míst jenž nám vydají své tajemství mám rád a tento námět stojí určitě za pozornost, jenže by to chtělo trochu víc odvahy a především zkušenější tým, aby měl film pořádnou kvalitu. Totéž se týká i kvality masek nemrtvých (přízraků), protože na první pohled byla poznat docela amatérská práce. Pokud mě tohle mělo vyděsit, tak jsou chlapci z Ameriky na velkém omylu. Podobná fušařina jde vidět i amatérských krátkometrážních filmů a i zde se najdou výjimky, kdy je vidět mnohem dokonalejší práce. Co se týká hereckých výkonů, tak ty mohli být rovněž minimálně o třídu lepší. Jediná kdo to trošku držel nad vodou byla právě Teri Polo.

Hodnocení:
V konečném hodnocení se budu držet zlatého středu a dám rovnou padesátku. A to hlavně díky závěrečné čtvrthodince, která byla nejlepší a zároveň i nejzajímavější z celého filmu. Ještě se budu dlouho rozmýšlet, než si tohle pustím znovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat